Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Някой да знае къде е Пеевски? Лукашенко блокира новинарските сайтове


Протестът в Минск на 23 август 2020 г.
Протестът в Минск на 23 август 2020 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Сградата на Министерския съвет беше замеряна с памперси

- Министърът на спорта е с коронавирус

- Беларус спря достъпа до информационни сайтове

През изтеклото денонощие са регистрирани 60 нови случая на COVID-19. Един от тях е министърът на спорта Красен Кралев. Няма починали. Излекуваните са 16.

Зад тези числа стои трудът на много хора. Генка Шикерова отиде в Столичната регионална здравна инспекция, за да говори с част от тях. Ето какво видя. Очаква се, че пандемията ще продължи по-малко от 2 години, съобщиха от СЗО.

Протестите

46-тият ден на протестите срещу кабинета и главния прокурор включи замеряне на сградата на Министерския съвет с памперси. На тях пишеше "Оставка". С това организаторите искат да напомнят за 7000 софийски деца, за които за поредна година няма място в детските градини.

Президентът Радев поиска разпускане на парламента и го определи като дискредитиран. Предложенията за промени в конституцията целят единствено печелене на време и бетониране на статуквото, каза той в събота.

Прокурорите

Прокурорите се събират днес на необичайно съвещание, свикано от Иван Гешев. Те ще обсъдят как да противодействат на посегателствата срещу независимостта на прокуратурата, извършени, според тях, от журналистическа публикация и твърдения на политически лидер. Христо Иванов от извънпарламентарната "Да, България" призова редовите прокурори и следователи да не бъдат просто статисти на това съвещание.

Навални

Руският опозиционер Алексей Навални е в германската клиника “Шарите” от 48 часа, след като в четвъртък изпадна в тежко състояние от предполагаемо отравяне. От руската болница съобщиха, че Навални е пострадал от нарушена обмяна на веществата и два дни не допускаха той да замине за лечение в чужбина. От ЕС поискаха международно разследване на случая. Ако наистина става дума за отравяне, Навални ще се окаже част от дългата поредица противници на Кремъл, отровени с вещества, неизвестни към времето на съответния инцидент. Тук сме изброили само част от тези случаи.

Беларус

Десетки хиляди се събраха отново в Минск, за да протестират срещу преизбирането на Александър Лукашенко за президент на Беларус. Лидерката на беларуската опозиция Святлана Циханоуска ще се срещне днес със заместник държавния секретар на САЩ Стивън Бигън. През седмицата Бигън ще посети и Русия. Самата Циханоуска е в Литва, откакто Лукашенко се обяви за победител на изборите в Беларус, които не бяха признати от много страни. Тя призова сънародниците си да не спират протестите, започнали заради увереност, че изборите са фалшифицирани. В събота Лукашенко каза, че протестите са част от сценарий, който цели навлизане на чужди войски в страната и инсцениране на революция. По-рано той се беше съгласил страната да проведе нови избори, но постави едно условие – първо да се изработи нова конституция.

В събота Беларус спря достъпа до 72 уебсайта, сред които и този на Радио Свободна Европа. Двама журналисти на медията бяха изгонени от страната. Блокирани са новинарски портали като Belsat, Euroradio и Mediazona Belarus. Ограничен е достъпът до сайтове, заети с мониторинг на изборния процес.

САЩ

Рапърът Кание Уест официално се кандидатира за президентските избори в САЩ. Той е подозиран в заговор с Доналд Тръмп за отнемане на гласове от кандидата на Демократическата партия, особено в ключови щати.

Бившият главен стратег на Белия дом Стив Банън беше арестуван и освободен под гаранция от 5 млн долара. Заедно с трима други той е обвинен в измама – събирал е дарения, за да изгради стената между Мексико и САЩ, но част от парите са отишли за луксозни лични удоволствия.

Бивш военен от САЩ беше обвинен в шпионаж в полза на Русия. Това е 45-годишният Питър Дебинс, за когото се твърди, че е работил за Кремъл от 1996 до 2011 г.

Китайското приложение за обмяна на видеоклипове “ТикТок” ще заведе дело срещу правителството на САЩ. Решението е в отговор на указа на Тръмп, с който социалната мрежа беше забранена в страната.

"Телеграф", Пеевски, операция "Дунав"

Съиздателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев осъди вестник "Телеграф" за обиди и клевети, публикувани след като вестникът вече е бил осъден за същите твърдения.

"Къде е Батко" - пита Лола Монтескьо в сатиричната си рубрика в "Клуб Z". С името Батко тя означава депутата Делян Пеевски. Никой не го е виждал от месеци, казва тя.

Операция "Дунав". Така се казва смазването на Пражката пролет от 1968 г., извършено от страните на Варшавския договор. Стефан Дечев разказва за този срамен епизод с българско участие.

И няколко препоръки

Градът им беше разрушен от опустошителен взрив, а те видяха в това възможност да помогнат. Джоузеф Коури и Габриела Кардозо опазват архитектурното наследство на Бейрут.

“Заедно е супер”, казват роми и хора от общността ЛГБТ. Те се събраха, за да противодействат на езика на омразата. Повече – в емисията “Новини като хората”, представена от Ивайло Везенков.

Искрено Ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG