Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пиронкова продължава. Протестите – също. Какво е harom percre?


Цветана Пиронкова ще се изправи срешу Серина Уилямс на четвърт финалите на US Open
Цветана Пиронкова ще се изправи срешу Серина Уилямс на четвърт финалите на US Open

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Два бизнеса са под натиск заради участие в протестите

- Навални излезе от кома

- Свободна Европа се върна и в Унгария

Цветана Пиронкова достигна до четвъртфиналите на US Open, след като победи французойката Ализе Корне с 2:1 сета. Следващата съперничка на Пиронкова е 23-кратната шампионка от Големия шлем Серина Уилямс. Цветана Пиронкова е Човек на деня на Свободна Европа.

Бизнесът

Две фирми се оплакаха от държавни проверки, които са им изпратени, след като служителите им са участвали в протестите по разпознаваем начин. Едната е компанията за детски играчки “Хиполенд”, втората е винарна “Загрей” в пловдивско. В “Хиполенд” едновременно са влезли три институции, а в във винарната – четири.

Проверяващите са открили несъответствие от 9.60 лв. в “Хиполенд” и не са открили нередност във винарна “Загрей”. Двата инцидента идват след като служители на винарната са били спрени за проверка на път към протеста в сряда, като са пътували в брандиран бус. Собственикът на “Хиполенд” протестира от първия ден, негови служители са на площада в брандирани тениски.

Борисов, Марешки и протестите

Премиерът Бойко Борисов досега не е коментирал протестите, нито сблъсъците с полицията, които доведоха до бити и арестувани. В събота той се включи във видео по Фейсбук, за да оцени високо битката на правителството му с коронавируса.

Протестите в България продължават вече два месеца с искане за оставка на премиера и главния прокурор. В неделя 60-ият им ден съвпадна с годишнината от Съединението. За 10 септември организаторите подготвят нов масов митинг под името “Велико народно въстание”.

Правителството е дало на концесия за 20 години плажа “Кабакум север 2” на близък до лидера на “Воля” Веселин Марешки, стана ясно в края на седмицата. Решението е взето в деня на протеста, довел до насилие. От “Воля” многократно казваха, че няма да подкрепят проекта за конституция на ГЕРБ, но след решението на кабинета за концесията промениха мнението си. По-рано Борисов беше обвързал подкрепата за проекта си с оставането си на власт.

Няколко жълти павета бяха изкъртени по време на протестите. Това не е необичайно за демонстрации, но за София жълтото паве е много повече от просто камък.

Навални. Беларус

Руският опозиционер Алексей Навални излезе от медикаментозната кома, в която се намираше от 20 август. Тогава той беше отровен с неизвестно вещество, по-късно определено като Новичок. Навални е контактен, съобщиха лекарите от германската клиника, в която пациентът се лекува. Ден по-рано Германия усили натиска си върху Русия, като й поиска отговор за отравянето на опозиционера. Външният министър Хайко Маас намекна, че Германия може да преразгледа позицията си по “Северен поток-2”. Отравянето на Навални се разследва от международен екип.

Лидери на опозицията в Беларус са в неизвестност, говори се за отвличане на една от лидерите – Мария Калесникова. Дни по-рано Калесникова беше създала нова опозиционна партия на име “Вместе” (“Заедно”). По улиците на Минск хиляди продължават протестите срещу президента Лукашенко.

Гърция, Турция, Косово, Сърбия

Напрежението между Гърция и Турция расте заради спора за източна зона в Средиземно море, която е богата на нефтови и газови залежи. Двете страни се съгласиха да преговарят. В момента Турция има известно предимство в спора, но Ердоган въпреки това е изправен пред дилема, пише Димитър Бечев.

Сърбия и Косово се договориха да нормализират икономическите си отношения след двудневна среща, инициирана от САЩ. Подписването на споразумението се състоя в Белия дом. Доналд Тръмп го нарече “историческо”.

И няколко препоръки

Понякога човек трябва да се изкачи много нависоко, за да види колко малък е всъщност. Това е казано от един мъж, който скочи от стратосферата на земята. Вижте как е вдъхновил и други – в “Новини като хората”, представени от Ивайло Везенков.

От днес Свободна Европа тръгва и на унгарски език. Една от ежедневните й рубрики се казва “Harom percre” - така е “Три минути” на унгарски. Да, ще имат същия newsletter, като този, който четете в момента. Само че с унгарски новини.

Искрено Ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG