Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: И Европарламентът май ще ходи пеша. Над 100 творци поискаха оставка


Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Комисията LIBE и протестите
  • Писмото на творците
  • Георги Дюлгеров

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент прие резолюция, с която подкрепи еднозначно протестите в България. Резолюцията отбелязва необходимостта от разследване на конкретни случаи, сред които записите с глас, приличащ на Бойко Борисов, Апартаментгейт, къщите за гости, танкера "Бадр" и плажа на Росенец.

Също в Брюксел премиерът Бойко Борисов оцени доклада на Европейската комисия като “изключително обективен”. Заради COVID-19 репортери не се допускат във фоайето на сградата на Европейския съвет, но има една камера и който от премиерите реши, застава пред нея и говори, макар и без въпроси. Така направи Борисов.

И в България така прави. Полина Паунова разказва как премиерът си осигурява медийно присъствие без журналисти, а на телевизионния екран вече пише "Кадри: FB/Boyko Borissov". Според Асоциацията на европейските журналисти това е “медийно селфи”.

Над 100 актьори, режисори, музиканти, писатели и журналисти поискаха с отворено писмо оставките на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев, директора на БНТ Емил Кошлуков, както и на Цвета Караянчева и Вежди Рашидов. Повечето от имената на подписалите са ви познати.

Социалната министърка Деница Сачева се изправи срещу популярния водещ Тим Себастиан. В интервю за Дойче веле тя обвини президента Румен Радев, че “подклажда насилието”. На въпрос защо премиерът нарича журналистите “мисирки”, Сачева отговори: “Нашият премиер си има собствена специфика на говорене”.

Съюзът на съдиите в България изпрати призив до членовете на ВСС „за обмисляне на решение за започване на процедура“ за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Защо на протестите можем да чуем скандирания “Турци сте” и защо често вместо идейни противници българите виждат екзистенциални врагове? Димитър Атанасов търси отговора в учебниците по история.

Потоци, вируси и близката война

“Държавата ни е превзета”, каза в интервю за Свободна Европа бизнесменът Пламен Бобоков. В това видео той разказва за план на Делян Пеевски за превземане на негов бизнес с батерии. Намерете днес още 10 минути за това.

САЩ поддържат позицията си срещу продължението на руския проект "Турски поток" в България и изграждането на АЕЦ "Белене". Това каза Франсис Фанън от Държавния департамент след среща с енергийната министърка Теменужка Петкова.

Брифингите на щаба срещу коронавируса се върнаха. В Европа има тенденция за започване на втора вълна, каза Ангел Кунчев.

Намерението на управляващото мнозинство да създаде временна парламентарна комисия, която да обсъжда проекта за нова конституция, се провали заради липса на кворум. Така “рестартът” ще чака.

Прокуратурата е приключила разследването на катастрофата, при която на 19 април загина журналистът Милен Цветков. Обвиняем по делото е 22-годишният Кристиан Николов, който ще отговаря за умишлено причиняване на катастрофата.

Алексей Навални обвини президента на Русия Владимир Путин за отравянето си, което едва не отне живота му. Той припадна на 20 август, прекара месец в болница, а според германските лекари е отровен с Новичок.

Продължаващите вече пет дни интензивни боеве между Азербайджан и Армения в Нагорни Карабах. Засилват се опасенията от намеса на Русия и Турция. Тук е разказано какво се случва в Южен Кавказ.

И още две за десерт

Той тръгва за Санкт Петербург, когато е на 11 години. Там се превръща в първия “акредитиран” фотограф и снима живота преди болшевишката революция. Не пропускайте този разказ в снимки.

Първата му книга се казва “Биография на моите филми”. “Аз разказвам за времето на соц-а, защото съм дълбоко убеден, че трябва да съществуват свидетелства за това време”, казва режисьорът пред Нели Делчева. Георги Дюлгеров е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG