Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Армения предава територии, Азия обръща гръб на САЩ, София открива расизъм в академични среди


Мъж с маска излиза от подлеза до СУ "Св. Климент Охридски"
Мъж с маска излиза от подлеза до СУ "Св. Климент Охридски"

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Положителните тестове са 30%
  • ГЕРБ и ВМРО в спор за детските надбавки
  • Армения предава територия на Азербайджан

COVID-19

През изтеклото денонощие има 816 новозаразени с COVID-19. Това отговаря на 30% от всички извършени тестове. Починали са 39 души. Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

ГЕРБ и кризата с коронавируса

Правителството предполага, че пикът на пандемията ще бъде през декември, пише Медиапул. Здравният министър призова хората да не се самолекуват и порица тенденцията на недоверие, че COVID-19 изобщо съществува.

ГЕРБ се отказаха от намерението си за плащане на детски надбавки на всички деца. Така ще се спестят 205 млн. лв., които ще отидат за допълнително увеличение на заплатите в МВР с още 5%, а освен това частично ще покрият обявения ангажимент за добавка към заплатата за всички лекари. Сега се предлага детските надбавки да се изплащат според дохода на семействата, а с това не са съгласни от ВМРО.

Част от лекарите реагират с недоумение на предложението да получат 1000 лева, “за да се чувстват мотивирани”. Д-р Шиманова от София казва, че проблемът не е в парите, а в липсата на организация по време на пандемията.

След като правителството не винаги знае какво прави, може би опозицията има свои идеи? Полина Паунова се обърна към опозиционните партии с въпрос дали има алтернатива на сегашното управление на кризата.

Университет и расизъм, правителство и Холокост

Преподавателят по социология в СУ “Св. Климент Охридски” проф. Михаил Мирчев беше обвинен от свои студенти в ксенофобия, расизъм и използване на език на омразата по време на лекции. Университетът започна проверка. Ивайло Везенков разплете тази история.

Премиерът Борисов посъветва излекуваните от COVID-19 да се връщат на работата, защото “работата носи свобода”. Този израз е точен превод от немския надпис над някои концентрационни лагери в нацистка Германия. От пресслужбата на кабинета казаха, че премиерът знае откъде е изразът, но е искал да препотвърди свое отношение към пандемията.

Съдът за втори път отмени спирането на небостъргача “Златен век” в София. Строежът беше спрян през 2019 г. около скандала с “Апартаментгейт”.

Азия, САЩ, Нагорни Карабах

15 държави от Югоизточна Азия, 15 държави начело с Китай подписаха най-голямото в света споразумение за свободна търговия без участието на САЩ. По-рано САЩ излязоха и от друга подобна група по време на управлението на Тръмп.

Хиляди подкрепиха президента Доналд Тръмп във Вашингтон, като оспориха резултатите от президентските избори от 3 ноември. Това стана в неделя – ден след като стана ясно, че е завършило преброяването на бюлетините и в последните щати, а победител е Джо Байдън с 306 гласа от нужните му 270. По-рано стана ясно, че Тръмп е завел общо 23 дела, в които оспорва резултатите.

Армения започва да предава територия на Азербайджан като част от мирно споразумение. С него приключи 6-седмичната война за региона Нагорни Карабах, чиято история ви припомняме отново.

ЕС заплаши с нови санкции Беларус след смъртта на 31-годишен мъж, починал след побой, нанесен му полицаи.

И три препоръки

Чумата от Средновековието е описвана от какви ли не автори, включително и български. Стефан Дечев напомня за тях и за това как им е изглеждала борбата с болестта.

Зденек Хриб е кмет на Прага, но също и лекар. Всеки ден в 13 часа той отива да работи в една болница. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Той е пианист, а и двете му ръце са болни. Изобретател му подарява специални ръкавици, с които 80-годишният Хоао Карлос Мартинс продължава да свири. Повече – в “Новини като хората”, представени от Теодора Бързакова.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG