Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Мерките се удължават, идва доброволната казарма. Къде е България в Зелената сделка?


Здравни работници пред павилион за ваксиниране в София на 15 декември
Здравни работници пред павилион за ваксиниране в София на 15 декември

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Удължаването на мерките
  • България и Зелената сделка
  • Манолова и Отровното трио

Здравните власти предложиха мерките за ограничаване на епидемията от COVID-19 да останат в сила до 31 януари 2021 г. Изключение ще бъде направено за учениците от 1 до 4 клас, детските градини и местата за хранене към хотелите.

За последния ден новите случаи на COVID-19 са 1959 при направени 6 113 PCR теста. Починалите са 191. Хората с коронавирус в болници са 7034.

Благодарим ви, че споделяте вашето мнение за “3 минути”. Ако още не сте го направили, пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина и удобен ли ви е часът, в който го получавате.

Къде е България в Зелената сделка

Български компании разработват иновации в областта на възобновяемата енергия, но в България пазар за тях няма. Теодора Бързакова обяснява къде е българската енергетика в европейското движение към въглеродна неутралност.

Заменките на земи в планините и край морето са определяни като “най-големия грабеж на прехода”. 10 години по-късно 3500 дка от тези гори са в частни ръце и се изсичат.

Помага ли държавата на болните

Росица Малинова е на 22 години, има муковисцидоза и от две години чака трансплантация на бял дроб. А освен с болестта, трябва да се бори и със здравната система, която не ѝ позволява да получи животоспасяващо лечение.

От понеделник НАП започва да приема заявленията за компенсации на фирмите, които преустановиха дейност през ноември заради кризата с COVID-19. Правителството реши да отпусне допълнителни 56 млн. лв. за подпомагане на фирми в сферата на туризма.

Европарламентът одобри допълнителна помощ в размер на 47,4 млрд. евро за регионите на ЕС в отговор на пандемията.

Европейската комисия призова държавите от ЕС да започнат ваксинирането срещу COVID-19 в един и същи ден. Това ще може да стане след като Европейската агенция по лекарствата разреши ваксината, което се очаква да стане на 21 декември.

А всичко това започна в края на декември 2019 г. от един пазар в китайския град Ухан. Днес градът вече се е върнал към активния живот, но пазарът остава празен.

Манолова и Отровното трио отиват заедно на избори

Гражданската платформа на Мая Манолова “Изправи се.БГ” и Отровното трио, едни от организаторите на протестите срещу правителството, са постигнали “принципно съгласие” за общо явяване на предстоящите парламентарни избори.

Депутатите въведоха доброволна казарма. Всеки пълнолетен български гражданин на възраст между 18 и 40 години може да служи до шест месеца в резерва. Парламентът подкрепи и идеята нерегламентираният превоз да се наказва със затвор. Това няма да се отнася за т.нар. споделено пътуване.

Кой искаше да убие Навални

“Знам кой искаше да ме убие.” Това казва Алексей Навални във видео, направено по журналистическо разследване, което разкри имената на 14 агенти от руските служби, замесени в отравянето му. Руският външен министър Сергей Лавров определи разкритията като “забавни за четене”. Извън това властите и държавните медии в Русия запазват мълчание по случая.

Турският президент Реджеп Ердоган постави под въпрос съюзничеството на САЩ. Причината са наложените от Вашингтон на Анкара санкции заради покупката на руска система за противоракетна отбрана С-400.

И две препоръки

Мечо Пух е един от най-обичаните литературни герои. Но създателят му Алън Милн не е доволен от него. Научете повече за него в поредицата Малки истории за велики европейци на Пламен Асенов.

Те са арестувани, бити, отвличани, прогонвани. И въпреки това протестите им продължават. Демократичната опозиция на Беларус, която застана срещу Александър Лукашенко, получи наградата “Сахаров” за свобода на мисълта.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG