Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ и ДПС родиха нови идеи за опазването на "сарая на Доган". Тръмп си отива. В Москва ще има статуи на Берия


Отиващият си президент Доналд Тръмп. Снимката е архивна.
Отиващият си президент Доналд Тръмп. Снимката е архивна.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Заболелите от COVID-19 са все така малко
  • ГЕРБ и ДПС се борят за имота на Доган в Росенец
  • Беларус загуби домакинството на Световното по хокей

В сряда Доналд Тръмп ще напусне Белия дом и Джо Байдън ще встъпи в длъжност като новия президент на САЩ.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 544 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на около 7 % от всички извършени тестове. Починали са 49 души. Ваксинирани са нови 2600 души, с което общият брой на вакснираните става над 22 000.

Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Правителството обсъди отпускането на мерките срещу коронавируса, но не стигна до решение. Все така се очаква някои ученици от 5-и до 12-и клас да тръгнат на училище. Премиерът предлага ресторантите да бъдат отворени с работно време до 22.30 ч. и при максимум 50% от капацитета.

Ваксините

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни как е взето решението кои ваксини срещу коронавируса да се поръчат. Това е станало след консултации със здравни експерти, каза той. Миналата седмица стана ясно, че българските власти са поръчали едва една трета от ваксините, които са се полагали на държавата в рамките на европейските поръчки. Заявило е ваксини за 6 милиона души, като 4.5 млн. дози са от по-евтината, но все още неодобрена ваксина на "Астра Зенека".

Под 20% от хората в системата на училищното образование са съгласни да се ваксинират. Това показва недоверие в науката, казва Димитър Атанасов. Но ако учителите не вярват на науката, то какво да очакваме от учениците, пита той.

СЗО призова ваксините да се разпределят по-равномерно, защото обратното би застрашило здравето на всички хора по света. В момента развитите страни са изкупили повечето налични ваксини, докато в бедните държави могат да се ваксинират само 10% от хората.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Плажът в Росенец, Нова телевизия

На плажа в Росенец се появиха хора с лопати и мотики. Те премахват от пясъка трева, за която вярват, че е била засадена. Научили са, че има хора, които се стремят да документират плажа като нива. Цялата история – от Борис Митов.

Депутати от ГЕРБ са внесли в парламента законопроект, който би узаконил незаконна постройка на плажа в парк „Росенец“. Тази постройка граничи с яхтеното пристанище към лятната резиденция на Ахмед Доган. Вежди Рашидов отхвърли отговорността на ГЕРБ и каза, че узаконяването се “извършва от някой друг”.

Управителката на "Нова броудкастинг груп" Ива Стоянова напусна Нова телевизия заедно с предишните собственици братя Кирил и Георги Домусчиеви. Ден по-рано телевизията смени собственика си.

Вече има обвинителен акт за двамата протестиращи, които миналото лято искаха да спрат кола, форсираща срещу хората пред румънското посолство. Те се обвиняват в хулиганство.

Навални, Парлър, “Северен поток 2”

Евродепутати призоваха Москва да освободи опозиционния политик Алексей Навални, който беше арестуван при завръщането си от Германия. Там той се лекуваше от отравяне с Новичок, извършено на руска територия. Арестът беше обяснен с това, че Навални е нарушил стара условна присъда и тя трябва да прерасне в ефективна. Ето кое е старото дело, по което Навални е получил условната присъда.

Социалната мрежа Парлър, популярна сред привържениците на Доналд Тръмп, частично се завърна в интернет след помощ от руска технологична фирма.

Газпром съобщи, че строежът на газопровода "Северен поток 2" може да бъде замразен или напълно изоставен заради политически натиск над проекта.

Беларус загуби домакинството на Световното първенство по хокей на лед, реши международната федерация. Причината: страната не ебезопасна

Държавната корпорация Росатом е платила за издигането на две фигури на Лаврентий Берия в Москва. Берия е дясна ръка на Сталин и пряко отговорен за репресиите в СССР през 30-те и 40-те години.

За финал – две препоръки

Железницата, щоято обикаля езерото Байкал, е най-скъпата в света, а в това видео можете да научите и малко от историята й.

Актрисата Бети Уайт навърши 99 години. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

плюс моят личен фаворит

Българският хелзински комитет е успял да докаже в съда, че главният прокурор нарушава закона, като отказва да представи списък на вътрешните си актове, пише Медиапул. В момента БХК вече е получила такъв списък. Сред тях има включително и такива, които указват какво да се отчита пред обществото и какво не.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG