Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: “Осемте джуджета” буксуват, "Росенец" се заплита. И смъртта на един лекар, приел пациент с Новичок


Учениците преминаха към присъствено обучение на 4 февруари 2021 г.
Учениците преминаха към присъствено обучение на 4 февруари 2021 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • “Осемте джуджета” се разследват извън установения срок
  • Половин година след “Росенец” кашата е още по-голяма
  • Почина лекар, лекувал Навални от отравяне

COVID-19

През изтеклото денонощие има 883 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 8,4% от всички извършени тестове. Починали са 54 души.

В последните се забелязва плавен ръст на случаите, а здравните власти очакват заболеваемостта да се увеличи през февруари. Здравният министър предупреди, че учениците от 7-и, 8-и и 12-и клас, които в четвъртък се върнаха присъствено в училище, може да преминат отново на дистанционна форма на обучение.

България няма да ограничава прилагането на ваксината на АстраЗенека при хора над 55 години. Причината да се повдига въпросът е в това, че тази ваксина е тествана предимно върху хора поз тази възраст.

Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Осемте джуджета”

Борис Митов проследява какво стана с историята за отнемане на чужд бизнес с помощта на хора от прокуратурата и следствието, станала известна като “Осемте джуджета”. Откакто случаят се разчу през лятото на миналата година, прокуратурата не отговаря на въпроси, потърпевшият бизнесмен не е разпитан, а проверката тече отвъд законовия срок.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Навални и смъртта на лекар от Омск

Опозиционният политик Алексей Навални призова руснаците да преодолеят страха и да освободят страната от "шепата крадци окупатори". Това е първата му реакция след решението на съда във вторник да превърне негова стара условна присъда в ефективна и така да го изпрати в трудова колония за 2 години и 8 месеца.

В руския град Омск внезапно почина зам.-шефът на болницата, лекувала Навални веднага след отравянето му с Новичок. Причина за смъртта на Сергей Максимишин е сърдечна недостатъчност. Този лекар не беше давал интервюта след отравянето на Навални и не е този, който предизвика гнева на близките с твърдението, че пациентът е пострадал от нарушена обмяна на веществата.

Русия и рискът от санкции

Германия предупреди за нови санкции срещу Русия заради Навални. Сенатори от САЩ предложиха законодателство, което ще позволи да се наложат нови санкции срещу руски държавни служители, участвали в отравянето на политика. То е свързано със самото естество на отровата Новичок – химическо оръжие, чиято употреба е забранена.

Междувременно първият дипломат на ЕС Жозеп Борел пристигна на тридневно посещение в Русия на фона на остри критики към Москва от европейските държави.

Газопроводът “Северен поток 2”, който ще пренася природен газ от Русия до Германия, подкопава трансатлантическата сигурност, съобщи Държавният департамент на САЩ. Той, както и втората линия на "Турски поток" са предназначени да засилят лоста на Русия за влияние над нашите съюзници и партньори, казаха още от институцията.

И две препоръки

Великобритания изпрати с аплодисменти 100-годишния ветеран от Втората световна война Том Мур, който почина от коронавирс. По-рано той събра над 25 милиона долара в помощ на Националната здравна служба на Великобритания.

Дий Диаз е от семейство, преживял левкемия, а в момента помага на жени, болни от рак да се справят със страничните ефекти на лечението, които увреждат външния им вид. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

плюс моят личен фаворит

Минаха повече от 7 месеца, откакто Христо Иванов провокира властите да признаят безобразието със строежа и държавната охрана на плажа “Росенец”. Какво стана оттогава е разказано в това видео на Теодора Бързакова и Борис Митов.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG