Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Коалиция си избра Румен Радев за кръстник. Европа и Русия се отдалечават


Румен Радев излиза при протестиращите на 9 юли 2020 г. Минута по-късно той произнася фразата "Мутри, вън!"
Румен Радев излиза при протестиращите на 9 юли 2020 г. Минута по-късно той произнася фразата "Мутри, вън!"

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Вирусът пак настъпва
  • Ваксината на AstraZeneca дойде
  • Антифашистите в България

Само за седмица настанените в болници с COVID-19 се увеличиха с 10 на сто. Днес хоспитализираните са 3126 души, а преди седмица бяха 2886. Развитието на епидемията може да следите тук.

Пристигнаха първите дози от AstraZeneca, третата одобрена ваксина в ЕС. Засега дойдоха само 28 800 дози, а здравният министър Костадин Ангелов обеща през февруари да дойдат 260 хиляди. Има още 20 дни все пак.

Правителството е поръчало най-много от тази ваксина - припомням ви защо България предпочете AstraZeneca пред останалите.

Кризата между Русия и Запада се задълбочава

Европа и Русия се отдалечават. Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел призова за единен и решителен отговор спрямо Москва. Според него, Кремъл гледа на демократичните ценности като на екзистенциална заплаха.

В Русия продължават арестите, нищо че протестите засега бяха прекратени и щабът на Навални се фокусира върху предстоящите наесен парламентарни избори.

Москва изгони трима дипломати от страни от ЕС с обвинение, че са присъствали на протестите.

Германия се обяви против обвързването на присъдата на Алексей Навални със съдбата на газопровода “Северен поток 2”.

САЩ са против “Северн поток 2” и “Турски поток”. В първата си външнополитическа реч президентът Джо Байдън посочи Русия и Китай като съперници и каза, че “Америка се завърна”.

В това време колеги от Радио Свобода откриха документи, които показват нова връзка между Кремъл и “двореца на Путин” на брега на Черно море.

Изборите идват

БСП вече подрежда листите си за изборите на 4 април. Корнелия Нинова ще води в един от районите в София и в Пловдив. Там обаче местната организация номинира хора от екипа на изгонения Георги Гергов, съобщават колегите от БНР.

ВМРО ще се яви самостоятелно. Досегашните партньори от НФСБ и “Атака” не са вече желани от партията на Красимир Каракачанов.

Мая Манолова и т.нар. Отровно трио обявиха как ще се явят на изборите - като коалиция “Изправи се! Мутри, вън!” Последното е често повтаряна фраза от президента Румен Радев. Ден по-рано проф. Велислав Минеков от Триото съобщи за вандалски акт срещу ателието му.

“Демократична България” предложи на ЦИК да направи безвъзмездно формата за електронна регистрация за отваряне на секции в чужбина, съобщават колегите в Медиапул.

Разследваната поръчка за джипове на МВР се превърна в любима тема за сблъсък между ГЕРБ и БСП. Борис Митов събра и подреди всички факти по аферата, а вие сами може да прецените кой е прав и кой е крив.

Какво друго искате да проверим? Пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Не пропускайте и тези истории

Съседите в Северна Македония са открили начин как да се ваксинират в Сърбия. Някои наричат това “новия български паспорт”. Тук може да разберете каква е връзката.

Днес непременно намерете време за този текст - Стефан Дечев разказва за една умишлено покрита случка от историята на България; за политиците антифашисти през Втората световна война, които по-късно комунистическата пропаганда нарича фашисти.

А защо чешкият художник Алфонс Мỳха рисува цар Симеон, Кирил и Методий и цар Борис? Мартин Илиев разказва тази история.

И още две препоръки

Момичетата с талант са главните герои в емисията Новини като хората, представена от Теодора Бързакова. Ще я изгледате само за още 3 минути.

Той е първият музикант, който качи на световната сцена кавала. Скоро ще навърши 60 години и ще получи Наградата на София. Теодосий Спасов е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG