Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: 1 милиард лева за 8 души. Русия изготви списък на "неприятелските държави"


Първият гей прайд в Бургас.
Първият гей прайд в Бургас.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Започва ревизия в ББР
  • Радев заговори за руски агенти в България
  • "Златен век" може да се строи

Първият Прайд, проведен от общността ЛГБТ в Бургас, беше замерян с яйца от защитници на хетеросексуалните отношения. Двете събития бяха охранявани от над 300 полицаи. Знаме на гей общността беше изгорено.

Ревизия в ББР. Радев заговори за руски агенти

1 милиард лева са дадени на 8 човека, от които четирима са може би свързани с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Това каза министърът на икономиката Кирил Петков по бТВ. Той е назначил комисия, която ще влезе в Българската банка за развитие (ББР), за да извърши ревизия.

Президентът Радев за първи път призна, че в България "руски агенти (...) безнаказано тровят български граждани (...) и взривяват наши складове, както твърдят ДАНС и прокуратурата". Президентът каза това в интервю за БНР в събота. Той също така преповтори теза от конституцията - че той е човекът, който носи отговорност за служебното правителство.

Илчовски. "Златен век". Арестът на Бобоков

Бизнесменът Светослав Илчовски, който беше говорил пред парламентарната комисия по ревизия на управлението на ГЕРБ, даде показания пред прокуратурата. Той е повторил твърденията си за рекет, на който е бил подложен от страна на бизнесмена Иван Ангелов.

Окончателно съдебно решение: строителството на небостъргача „Златен век“ в София може да продължи. Той беше спряно през 2019 г. около скандала „Апартаментгейт“.

Второ окончателно решение: бизнесменът Пламен Бобоков е бил арестуван незаконно. Става дума за ареста на 9 юли 2020 г., извършен почти едновременно с акцията на прокуратурата в сградата на президентството. Бобоков и съветник на президента бяха обвинени в дело за търговия с влияние.

Студена война, 2021 г.

Вече е официално: Русия определи САЩ и Чехия за „неприятелски държави“. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази пълна солидарност с Чехия. Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел призова Москва да преразгледа решението си, „за да избегне следващо влошаване на отношенията, които и сега са под напрежение“.

Руските власти влязоха в редакцията на Радио Свободна Европа в Москва и започнаха да описват имуществото там. Медията отказва да изпълни изискването да се обозначава като „чуждестранен агент“ и е натрупала глоби за близо 1 млн. долара.

Израел и палестинците

Израелски ракети разрушиха сграда в Газа, в която се помещават редакциите на световни медии. Висш ирански командир обеща подкрепа за палестинското движение Хамас в боевете срещу Израел. Сблъсъците между израелци и палестинци не стихват повече от седмица. Тук обясняваме как започна всичко.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 151 нови случая на COVID-19 в България. Починали са 9 души.

Пандемията отслабва в много страни, които се връщат към нормалното. От днес англичаните могат да си ходят на гости, а баровете ще работят и на закрито.

Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

И две препоръки

Не се стряскайте, ако видите войници на пътя. Времето се е затоплило и е дошъл сезонът на военните учения. Тук обясняваме какви са те и къде се провеждат.

Днес излиза на български книгата на Джейн Гудол, най-големият в света познавач на шимпанзетата. Преводът е на Емилия Ничева-Карастойчева. Джейн Гудол е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG