Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Кьовеши идва в София. Нови 34 фирми влязоха в черния списък


Блокирането на Съдебната палата в София.
Блокирането на Съдебната палата в София.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Пилотът на падналия Миг-29 още не е открит
  • София добави 34 нови фирми в черния списък
  • Ясни са номерата на бюлетините за изборите

И до този момент продължава търсенето на пилота Валентин Терзиев. По време на учение близо до Шабла неговият изтребител Миг-29 изчезна от радарите. В сряда беше установено, че останките на самолета са на дълбочина от около 70 метра в морето. Пилотът е в неизвестност вече повече от денонощие, шансовете за благополучен финал на издирвателните акции не са големи.

След санкциите на САЩ по закона „Магнитски“

Министерството на финансите добави нови 34 фирми в черния списък на компаниите, свързани с Васил Божков и Делян Пеевски. С това компаниите стават общо 98.Прави впечатление, че Пеевски се е освободил от повечето си фирми в България.

Междувременно САЩ актуализираха санкциите си спрямо Западните Балкани, за да преследват корупцията. Това, което става, е сигнал на Вашингтон към алчните балкански лидери, казва международният анализатор Весела Чернева за Медиапул.

Изборите на 11 юли

Изборите са само след месец. Вижте кои са водачите на листи на основните политически сили, за които можете да гласувате. В сряда ЦИК изтегли с жребий и номерата на бюлетините, които можете да проверите тук.

Ако на 11 юли сте в чужбина, можете да проверите къде наблизо ще има секция за гласуване. В тази интерактивна карта можете да видите само тези секции извън страната, които са одобрени до този момент, картата ще се разраства.

По данни на Алфа Рисърч засега ГЕРБ води в политическата надпревара, но върви надолу. Националистите, макар и обединени, засега не успяват да прескочат 4-процентовата бариера.

Подслушването

Целият офис на "Изправи се.БГ" е бил подслушван повече от половин година, твърди Мая Манолова. По думите ѝ журналисти също са били проследявани от службите. По-късно Манолова уточни, че има предвид не подслушване на помещението, а подслушване на хора от офиса на формацията.

По-рано в сряда стана ясно, че Манолова е осъдила Бойко Борисов за клевета, отправена към нея по време на кампанията за местните избори. Тогава тя беше кандидат за кмет на София.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Протести срещу прокуратурата

Група граждански активисти блокира Съдебната палата в знак на протест срещу главния прокурор Иван Гешев. Те твърдят, че не искат да го допуснат до сградата и издирват прокурор, готово да поведе разследване срещу него.

Протестът идва на фона на днешното посещение на шефката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши в София, пише „Сега“.

Русия. САЩ

Русия обяви за екстремистки всички организации, работили с опозиционера Навални. След тази поредна стъпка участието на опозиция в руските парламентарни избори тази есен става практически невъзможно.

Започна европейската обиколка на президента на САЩ Джо Байдън. В края й той ще има среща с руския си колега Владимир Путин.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 131 нови случая на COVID-19 в България при 9920 направени теста. Починали са 12 души.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

И три препоръки

Проф. Веселин Методиев оглави настоятелството на НБУ. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

В събота ще се състои 14-ият София Прайд – добър повод да се запитаме как всеки от нас си обяснява хомосексуалността. Разказва Надежда Цекулова.

Наричат го „Синьото сърце на Европа“. Това са хиляди малки реки между Словения и Гърция. Съществуването им е застрашено. Вижте какво се прави по въпроса.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG