Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Рашков прави експеримент на живо: може ли да се разследва Гешев?


Бойко Рашков

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Идва ли кабинет с подкрепа на БСП
  • Възможно ли е разследване на главния прокурор
  • Кой е Уди Харелсън

Откъде ИТН ще вземе гласове за съставяне на правителство? Полина Паунова казва, че освен от „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, ИТН ще разчита и на БСП. Тя обобщава изводите от консултациите, направени досега.

Подкрепата на БСП би намалила влиянието на ДПС върху бъдещия кабинет, казва Крум Зарков в интервю за „Студио България“ на Свободна Европа.

Разследване на главния прокурор

Министърът на вътрешните работи сезира зам.-главния прокурор Борислав Сарафов за нарушения на Иван Гешев. Става дума за разговори между хора, записани със СРС, които прокуратурата е публикувала преди да е завършило съответното разследване, заради което са подслушвани разговорите. Вътрешният министър Бойко Рашков иска и разследване на въпроса дали публикуваните разговори са били редактирани.

Говорителката на главния прокурор определи искането на Рашков като политически акт без правна аргументация.

Напомняме ви за коя от всичките истории около прокуратурата говори Рашков.

Кое е вярното?

Напоследък се повтаря една нова теза – че миналата година в президентството не са нахлували въоръжени мъже. Нашата проверка показа, че това твърдение не е вярно. Но защо изобщо възникна този въпрос, при това година след събитията?

КНСБ иска кабинетът да предложи увеличаване на максималния осигурителен доход на 3 600 лв. В момента той е 3 000 лв.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 200 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 1,27% от извършените тестове. Починали са 4 души.

BioNTech ще разработва ваксина за малария, като използва технологията за създаване на ваксина срещу коронавируса.

70% от пълнолетното население на ЕС е получило поне една доза ваксина срещу COVID-19, съобщи Европейската комисия. България е последна с 18,5% от населението, имунизирано с една доза.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Унгария. Балканите. Северна Корея

Стотици унгарци протестираха в Будапеща и обвиниха премиера Виктор Орбан в това, че е използвал шпионския софтуер „Пегас“. Те викаха „Виктатор!“ – комбинация от името на премиера и думата „диктатор“.

Босненските сърби ще бойкотират работата на държавните институции в Босна и Херцеговина. Причината е, че те не са съгласни с поправките в Наказателния кодекс, които наказват със затвор хората, отричащи геноцида в Сребреница през 1995 г.

В Черна гора беше сключен първият брак на еднополова двойка. Това стана година след приемането на закон, който го позволява.

Северна и Южна Корея отново общуват по официални канали след близо година прекъсване. Двете страни са разделени от близо седем десетилетия.

И две препоръки

Природозащитници създадоха приложение за подаване на сигнали при забелязани незаконни дейности в горите. То се казва „Защити гората“.

Той често играе убийци, но за това си има причина. Уди Харелсън навърши 60. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Върховният касационен съд задължи Пловдив да изчисти мръсния въздух до една година, пише Медиапул. Делото е заведено от неправителствената организация „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“ срещу общината.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

XS
SM
MD
LG