Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Москва не признава спортни загуби, тя смята, че е жертва на русофобия. Сбогом на Радосвет Радев


Златният медал на българските гимнастички в Токио предизвика бурна радост в България и гняв в Русия, която се класира на второ място.
Златният медал на българските гимнастички в Токио предизвика бурна радост в България и гняв в Русия, която се класира на второ място.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Русия омаловажи успеха на българските гимнастички
  • Подкрепата за кабинета на ИТН е все така доникъде
  • Почина създателят на Дарик Радио Радосвет Радев

Олимпийските игри в Токио приключиха. България си тръгва от тях с три златни медала. Последният, който беше спечелен, беше за националния отбор по художествена гимнастика. Руското правителство омаловажи победата, след като рускините останаха втори. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова съобщи, че класирането е резултат от русофобия, пише Офнюз.

САЩ спечелиха най-много медали в Токио, България е на 30-о място, обобщава „Дневник“.

Радосвет Радев

Създателят на Дарик Радио Радосвет Радев почина внезапно в петък. От самото си начало през 1992 г. медията беше от свободните издания на българския пазар.

Новият главен секретар на МВР е Петър Тодоров. Досега той беше временно изпълняващ длъжността директор на областната дирекция на МВР в Пловдив.

Парламентът създаде временна комисия, която да установи какво са правили и какво не са направили българските власти по отношение на хората, засегнати от американските санкции. Комисията ще работи 3 месеца. Идеята е на „Демократична България“.

Докъде стигна историята с подслушванията на политици от опозицията и протестиращи граждани? Николай Лавчиев обобщи всичко, известно до този момент.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Ще има ли правителство

До гласуването за правителство на ИТН остават по-малко от три дни. В петък структурата на кабинета и имената на предложените министри бяха представени пред президента Румен Радев. Това стана, след като в списъка от министри беше сменен човекът, предложен за правосъден министър – Момчил Иванов. Смяната беше извършена, след като се разбра, че Иванов е публикувал във Фейсбук коментари, насочени срещу потенциалните партньори на ИТН, наричани от него „майкопродавци“. ИТН представи смяната като извършена по вина на медиите, научили за коментарите.

В неделя стана ясно, че БСП обвързва собствената си подкрепа за проектокабинета с това дали ще го подкрепят от „Демократична България“ и „Изправи се, БГ! Ние идваме!“.

В събота една от трите партии в коалицията ДБ – „Зелено движение“ – реши, че няма да подкрепи предложението на „Има такъв народ“.

Премиерът Стефан Янев допусна, че служебното правителство може да стане редовно.

Беларус. Унгария. Ливан

Беларус продължава с шантажа с мигрантите, като вече залива с тях не само съседна Литва, но и Полша. Варшава смята, че това става заради убежището, което полските власти предоставиха на беларуската спортистка Кристина Циманоуска. Полша и Литва поискаха от Брюксел по-строги санкции за Беларус заради това, че страната подстрекава нелегалната миграция.

Унгария забрани продажбата на книги „с хомосексуално съдържание“ близо до училища и църкви.

Година след експлозията, в която загинаха над 200 души Ливан е в още по-тежка криза отпреди. За нея разказва Дамяна Велева.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 176 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 2,73% от извършените тестове. Починали са трима души.

България очаква четвърта вълна от COVID-19. Премиерът Стефан Янев призова за гъвкави мерки, които да не пречат на бизнеса и нормалния живот.

Франция смекчи изискванията за националния здравен пропуск, който ще се изисква за посещения в болниците. Промяната идва след протести на хиляди французи.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

И три препоръки

Слави Трифонов и Ку-ку бенд са записали нов клип, в който музиката няма нищо общо с чалгата, пише „Булевард България“.

Боркинята Евелина Николова спечели бронзов медал на олимпиадата в Токио. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Екипите, в които са облечени жените спортистки, предизвикаха коментари в Токио. Вижте видеото.

… плюс моят личен фаворит

След като имаш само 65 депутати от общо 240, трябва да направиш безкрайно труден компромис, а не да се правиш на падишах, пише Калин Янакиев в портал „Култура“. Той коментира въпроса дали ИТН е партия.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG