Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Избори 2 в 1 на хоризонта. И един въпрос: помните ли Джобния Херкулес?


Слави Трифонов. Снимката е архивна.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • ИТН се отказа да прави правителство
  • Вълната COVID-19 напредва бързо
  • Кой е Джобният Херкулес

Правителство на ИТН – фактите

„Има такъв народ“ се отказа да предлага правителство. Това стана след като „Демократична България“ стана поредната формация, която реши, че няма да подкрепи предложението им. Ръководството на БСП също прие, че няма да гласува за проекта за кабинет, ако в него участва Петър Илиев – кандидатът за поста на вътрешен министър, който предизвика отрицателни реакции след интервюто си в понеделник. От ИТН вече бяха отказали да го оттеглят.

По процедура предложението за правителство трябваше да се гласува в сряда. Това няма да се случи, тъй като кандидатът за премиер Пламен Николов е изтеглил съгласието си да бъде избран за премиер, като е изтъкнал лични причини. В пост във Фейсбук по-късно през деня Николов се позова на политически, а не на лични причини, пише „Сега“.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Правителство на ИТН – реакции, прогнози, анализи

От ДБ и ИСБГНИ във вторник заговориха с надежда за третия мандат, с който да се излъчи правителство „за 6 до 8 месеца“, което да извърши най-належащите промени. И от двете формации казаха, че в него биха могли да участват най-успешните министри на служебния кабинет. Слави Трифонов обаче изключи подобна възможност. Той каза, че ИТН ще подкрепи кандидата за президент Румен Радев.

Цялата политическа ситуация и прогнозите за развитието й обобщава Иван Бедров. Реакциите на партиите и коментаторите обобщава Медиапул.

COVID-19

Новата вълна на COVID-19 напредва точно така, както здравните власти предупреждават от три месеца. През изтеклото денонощие има 805 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 4,33% от извършените тестове. Починали са 10 души. Здравното министерство отрече да се готви затягане на мерките в София.

Напомняме ви, че единствено ваксинирането засега предпазва от тежко протичане на болестта или от смърт.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

България и Русия. Афганистан

Черната кутия на самолета, който се разби близо до Шабла през юни, все още не е изпратена в Русия. Представителите на българските власти все още не са получили от Русия необходимите документи за издаване на виза.

Полша и Латвия отчетоха ръст на мигранти от Беларус. По-рано подобен ръст беше отчетен и в Литва, която засили контрола по границите си.

Талибаните окупираха още един град в Афганистан – шестата поред провинциална столица, която те превземат в рамките на 4 дни.

И две препоръки

Изабела Янкова се класира първа в Европейското първенство в Словения в дисциплината спускане в планинското колоездене. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Забраната за употреба на еднократната пластмаса вече влезе в сила на територията на ЕС. Какво означава това за България е обяснено тук.

… плюс моят личен фаворит

Историята с беларуските спортисти, избягали в чужбина по време на олимпиадата в Токио, вече се е случвала и другаде, включително в комунистическа България. През 1986 г. щангистът Наим Сюлейманов бяга от режима по време на състезание в Австралия. Съвсем наскоро властите са преименували насила всички български турци. Историята разказва Николай Лавчиев.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

XS
SM
MD
LG