Връзки за достъпност

Извънредни новини
Президентът на Украйна Володимир Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

на живо Войната: Ситуацията в Харковска област е трудна, но под контрол, твърди Зеленски

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Дрон атакува петролна рафинерия в руския Волгоград
  • Русия съобщи за удар на Украйна по окупирания Донецк
  • Русия обвини Украйна за удар по нефтобаза в Луганска област
  • Русия е прехванала дрон южно от Москва, твърди кметът на града;
  • Украински дрон е поразил руска петролна рафинерия, твърди източник от украинското разузнаване;
  • Украйна ще позволи на някои затворници да служат в армията;
09:35 26.1.2023

Русия засилва атаките над Бахмут

Украинската заместник-министърка на отбраната Анна Маляр съобщи в сряда, че руските сили "засилват" атаките си край Бахмут в Донецка област. Тя предупреди за "превъзхождащ брой войници и оръжия" в района.

Маляр написа в Телеграм, че "врагът хвърля в битката значителен брой личен състав, оръжия и военна техника, опитва се да пробие нашата защита [и] понася значителни загуби, но не се отказва от плановете си". Според нея "интензивността на бойните действия се увеличава".

Подкрепяните от Русия сепаратисти контролират големи части от Луганска и Донецка област от 2014 г. насам, когато руските войски нахлуха и в полуостров Крим. Това са два от четирите региона, заедно с Херсон и Запорожие, които руският президент Владимир Путин обяви за анексирани през септември, като Киев и международната общност не признават това.

Полева болница, артилерия и дрон. Един ден на фронтовата линия край Бахмут
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

11:46 25.1.2023

"Вагнер" вербува украински затворници, отвлечени в Русия, твърди Украйна

Частната военна компания "Вагнер" набира в редиците си затворници украински граждани, които по време на войната са били насилствено прехвърлени в места за лишаване от свобода на територията на Русия, съобщи украинското военно командване.

Според него това се случва особено активно в района на Краснодар. Става дума предимно за хора, които излежават присъди за тежки криминални престъпления.

"Мнозинството от украинските затворници са недоволни от принудителното преместване и от презрителното отношение на руските затворници към тях", се казва в изявлението на Генералния щаб на украинските въоръжени сили.

Както е известно, частната армия "Вагнер" на близкия до Кремъл бизнесмен Евгений Пригожин, която воюва паралелно с руската армия в Украйна, отдавна вербува руски затворници. След изтичане на 6-месечния договор, който подписват, те получават амнистия. Така на свобода излизат рецидивисти, извършвали убийства. Ако някой от тях обаче откаже да се бие преди изтичане на договора, е убит за назидание. За това потвърди бивш командир от "Вагнер", който избяга в Норвегия, поиска убежище и е готов да свидетелства.

09:23 25.1.2023

Зеленски поиска окончателно решение за танкове за Украйна. Москва ще смята предоставянето им за “явна провокация”

Украинският президент Володимир Зеленски призова за окончателно решение за подпомагане на Украйна с танкове от страна на западните ѝ партньори. В същото време Москва определи като “явна провокация” подобна военна помощ за Киев.

Реакциите са по повод публикации на германски и американски издания, че Германия планира да предаде свои танкове Леопард 2 на Украйна, а САЩ - да я подпомогне с танкове M1 Abrams. Новината идва почти година след началото на руската военна агресия срещу Украйна и предстои да бъде официално обявена.

“Дискусиите трябва да приключат с решения. Решения за истинско подсилване на нашата защита срещу терористите”, каза украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от БНР. Съюзниците ни разполагат с необходимия брой танкове“.

Външният министър на Русия Сергей Лавров каза, че всеки товар, който съдържа оръжия за Украйна, ще стане “легитимна цел” за Русия.

“Изпращането на американски танкове в Украйна би било поредната явна провокация срещу Русия”, каза руският посланик в ООН Анатолий Антонов, цитиран от БТА.

На 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна по заповед на президента Владимир Путин. Оттогава много държави изпратиха отбранително оръжие на Украйна, но войната продължава да се води при оръжейно надмощие на Москва.

20:56 24.1.2023

Украинските сили са свалили руски самолет Су-25 край Бахмут

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че в Донбас е свален руски щурмови самолет Су-25.

"Днес украинските отбранителни сили в Донецка област свалиха още един вражески самолет", се казва в изявлението във Фейсбук.

Не се уточнява къде точно е станало това, но Генщабът добавя хаштаг на град Бахмут, където от дълго време се водят тежки боеве заради непрестанните опити на руските сили да го превземат. В момента това е една от най-горещите точки на войната, където се дават стотици жертви.

От началото на пълномащабното нахлуване в Украйна въоръжените сили са ликвидирали 122 170 души, от които 690 са убити през последните 24 часа, се казва в дневната сводка. Руските окупатори са загубили и 289 самолета и 281 хеликоптера в Украйна. В понеделник военновъздушните сили са успели да унищожат други Су-25 и един хеликоптер Ка-52.

13:51 24.1.2023

Зеленски взема "кадрови решения". Ключов негов съветник подаде оставка

Заместник-началникът на канцеларията на президента на Украйна - Кирило Тимошенко, подаде оставка. Това се случи, след като Володимир Зеленски обеща да се пребори с корупцията на всички нива в администрацията на фона на твърдения за вземане на подкупи и злоупотреби от украински чиновници.

Очакват се и още рокади.

12:02 24.1.2023

Украйна удържа Бахмут. Русия праща още три дивизии в Херсон и Запорожието

Руските окупационни сили и украинските войски отново водят ожесточени боеве около градовете на фронтовата линия Бахмут и Авдеевка в Източна Украйна, съобщи украинският генерален щаб.

Като част от усилията си да превземе цялата Донецка област, руската армия атакува "без да се съобразява със собствените си загуби", се казва в съобщението.

От Генщаба в Киев уточниха, че в Купянското направление руските сили са провели неуспешни настъпателни действия и всички атаки са отбити. А в Лиманското, Новопавловското, Запорожкото и Херсонското направление руснаците са „принудени да се отбраняват“.

Украинският президент Володимир Зеленски каза във вечерното си обръщение, че Русия атакува без прекъсване населените места по фронтовата линия и се водят тежки сражения в Донбас.

"Виждаме, че Русия струпва армия, но знаем как да отговорим на това", увери Зеленски.

Русия изпраща три нови моторизирани пехотни дивизии в Херсонска и Запорожка област, съобщи междувременно шефът на руския Генерален щаб Валерий Герасимов, който през декември беше назначен да ръководи военните действия в Украйна. Трите нови дивизии трябва да защитават анексираните територии, уточни Герасимов.

Той допълни, че руската армия ще се адаптира към разширяването на НАТО след приемането на Швеция и Финландия. Според Герасимов съществува опасност Украйна да бъде използвана от Запада в "хибридна война" срещу Русия.

09:38 23.1.2023

Руската армия настъпва по три линии, нанесла е пет въздушни удара

Руските сили напредват в три посоки, но продължават да съсредоточават основните си усилия в настъпление в посока Бахмут, съобщи Генералният щаб на украинската армия в неделя. Имало е "неуспешни настъпателни действия" в Запорожие, Авдиевка и Лиманск, докато украинските сили в Купянск, Новопавловск и Херсон "се отбраняваха", каза Генералният щаб. В неделя въздушна тревога беше обявена в шест украински области.

Руските сили близо до Бахмут все повече използват въздушни удари, докато продължават настъплението си към стратегическия град в района на Източен Донбас, каза Генералният щаб в доклад по-рано в неделя. Според военни анализатори докато превземането на Бахмут би имало символично значение за Русия, това не би било важно от стратегическа гледна точка и не би довело до съществено изместване на войната.

В същото време президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че нова офанзива на Русия може да бъде предприета във всяка посока. В интервю за германската телевизия ARD той каза, сега има голяма пропаст между мирогледа на Украйна и Русия, тъй като Путин мисли къде да атакува, а украинците - къде да се защитават.

17:56 22.1.2023

Ръководителят на Руската държавна дума заплаши с ядрено отмъщение

Ръководителят на Държавната дума на Русия каза, че обещаните доставки на допълнителни оръжия за Киев от западните страни могат да изострят войната в Украйна до ново ниво, което може да доведе до „глобална катастрофа“.

Вячеслав Володин написа в своя канал в Телеграм,че „ако Вашингтон и страните от НАТО предоставят оръжия, които ще бъдат използвани за нанасяне на удари по градове и опити за завземане на нашите територии [...] това ще доведе до ответни мерки с използване на по-мощни оръжия“. Русия анексира незаконно Крим през 2014 г., а след инвазията в Украйна проведе незаконни референдуми обяви за руски още четири области в Украйна.

Коментарът на Володин беше възприет като ядрена заплаха. Така името му допълни списъка на руски официални лица, които наскоро заплашиха със значителна ескалация на непредизвиканата война, която Кремъл започна срещу Украйна преди 11 месеца.

Коментарите идват и след като представители на 54 държави се събраха миналата седмица в Германия, за да координират допълнителната военна помощ за Украйна.

11:54 22.1.2023

Русия удари Бахмут от въздуха

Руските сили все повече използват въздушни удари при настъплението към стратегическия град Бахмут в източния регион Донбас на Украйна, съобщиха украинските военни. В събота в цялата страна са извършени 27 въздушни удара, един ракетен удар и 55 съобщения за обстрел, според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

Близо до Бахмут, който е центъра на тежки боеве от седмици, руските сили "увеличават интензивността на използването на авиацията", но се "отбраняват" в други райони на Украйна, каза украинската армия в неделя.

Киев призова своите западни партньори да осигурят повече оръжия, включително тежки танкове, тъй като изглежда Русия се готви за широкомащабни операции извън района на Донбас в Украйна.

Според британското разузнаване Москва също се подготвя за разширена конвенционална война.

10:16 22.1.2023

Русия организира военно учение близо до Москва

Русия организира военно учение близо до Москва дни след като започнаха да се разпространяват изображения, показващи инсталация за противовъздушна отбрана. Руското министерство на отбраната съобщи в събота, че е провело учение в Московска област за отразяване на въздушни атаки срещу военни промишлени и административни обекти. Министерството обяви учението в изявление, като каза, че в него участва зенитно-ракетен комплекс С-300 и 150 войници, но не се уточнява мястото.

Учението се проведе, след като в социалните медии започнаха да циркулират изображения, показващи руски служители, инсталиращи системи за противовъздушна отбрана на покрива на сградата на руското министерство на отбраната в Москва и на други места близо до града. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира снимките, които комисията по отбрана на Държавната дума нарече фалшиви. Институтът за изследване на войната съобщи в доклад в петък, че възможното разполагане на системи за противовъздушна отбрана в Москва не е свързано със заплахата от нападение от Украйна и най-вероятно се основава на скрити мотиви.

08:49 21.1.2023

Директорът на ЦРУ e пътувал тайно до Киев за среща със Зеленски

Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) е пътувал до Украйна миналата седмица за тайни разговори с президента Володимир Зеленски. Нито офисът на Зеленски, нито представители на украинското правителство са коментирали публично съобщенията за пътуването на Уилям Бърнс. В четвъртък „Вашингтон пост“ и „Ню Йорк таймс“, че пътуването е направено, за да може Бърнс да информира украинските власти за разузнаването на САЩ относно руските военни намерения през следващите месеци.

Украинските военни командири предупредиха публично, че Русия може да се готви за нова офанзива. Смята се, че самата Украйна също полага основите на контранастъпление. И двете страни в момента са ангажирани в ожесточени битки за контрол над няколко източноукраински града, включително Бахмут и Соледар.

16:21 20.1.2023

Първи конвой с хуманитарна помощ е достигнал до Соледар

Първи конвой с хуманитарна помощ е достигнал до Соледар, съобщи ООН.

Общо три камиона са доставили вода, храна и стоки от първа необходимост за около 800 души.

Украинският град Соледар е една от точките, на които са съсредоточени най-тежките боеве в Украйна от няколко седмици насам. Руската се опитва да направи пробив при града, а по данни на Украинските въоръжени сили, основната част от руската армия там е съставена от наемници от частната армия „Вагнер“ и затворници.

На няколко пъти и „Вагнер“ и руската армия твърдяха, че са завладeли изцяло града, но това беше отречено от Киев.

10:32 20.1.2023

"Можете ли да доставите, или не"? Зеленски поиска танкове от Германия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отправи ново искане от Запада да предостави на Киев танкове. Той конкретно се обърна към Германия и нейните лидери и поиска от тях да превъзмогнат нежеланието си за предоставяне на тежка военна техника.

„На прост език – можете ли да доставите „Леопарди“ (танкове „Леопард“ бел. ред.), или не? Тогава ни ги дайте!“, каза той.

Обръщението му към Германия е свързано с това, че за да може Украйна да получи танковете „Леопард“ от всички страни от НАТО, които разполагат с тях и са готови да ги предадат, трябва да бъде получено разрешение от Берлин.

В петък представители на страните членки на НАТО се срещат в американската база „Рамщайн“ в Германия, за да обсъдят възможностите за предоставяне на тежко въоръжение на Украйна и по-конкретно модерни танкове като германските „Леопард“, британските „Чаланджър“ и други.

На срещата се очаква да присъства и новият министър на отбрaната на Германия Борис Писториус, който пое поста от подалата оставка Кристин Ламбрехт. Ламберхт се оттегли от поста заради критиките относно германската политика, свързана с оръжейните доставки за Украйна.

12:41 19.1.2023

Резников и Кулеба искат да се създаде "международна танкова коалиция"

Министрите на външните работи и на отбраната на Украйна Дмитро Кулеба и Олексий Резников излязоха със съвместно изявление за военно-техническата помощ от западните страни за Украйна. "Русия има значителен превес в числеността на войските, оръжията и военната техника. Руските войски продължават настъплението си в Източна Украйна. Кремъл е решен да засили допълнително военните действия. Опитът на Русия да отмъсти за провала си във войната срещу Украйна, както и заплахата от нова пълномащабна офанзива на руските сили остава много реална", се казва в изявлението.

В тази връзка Кулеба и Резников призовават партньорите на Украйна да "изведат на ново ниво" военно-техническата помощ за страната. Става дума по-специално за доставката на тежки танкове западно производство, включително германския "Леопард 2". Министрите смятат за необходимо създаването на "международна танкова коалиция", която може значително да повиши бойните способности на украинските войски.

Германия е обвързала решението си дали да изпрати танкове Леопард 2 с решението на САЩ за изпращане на модерни танкове "Абрамс", отбелязва украинската служба на Радио Свобода. По рано в сряда заместник-министърът на отбраната на САЩ Колин Кал каза пред журналисти в Пентагона, че Съединените щати в момента не са готови да предоставят танковете. Според базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания съюзниците от НАТО разполагат с повече от 2000 германски танка "Леопард 2", които са смятани за едни от най-модерните и ефективни в света.

15:00 18.1.2023

И Нидерландия ще изпрати на Украйна ракети "Пейтриът"

Нидерландия възнамерява да изпрати на Украйна ракетни системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", съобщи нидерландският премиер Марк Рюте в разговор с американския президент Джо Байдън във Вашингтон. Това е третата страна, заявила такава подкрепа, след САЩ и Германия, преди срещата на водената от Вашингтон контактна група за Украйна. Тя ще се събере в американската военновъздушна база "Рамщайн" в петък.

"Възнамеряваме да се присъединим към това, което вие и Германия правите по проекта "Пейтриът", каза Рюте в Белия дом, като уточни, че е обсъдил това с германския канцлер Олаф Шолц.

Премиерът отбеляза, че е бил потресен от "ужасните кадри" от разрушения вход на жилищен блок в украинския град Днипро при ракетна атака на руските сили в събота, при която загинаха десетки хора. По думите му подобни картини "още повече засилват решимостта ни да подкрепяме Украйна".

Байдън приветства инициативата на Рюте и изрази възмущението си от действията на Москва.

Вашингтон съобщи в края на декември, че предоставят на Украйна произведената в САЩ система "Пейтриът", а на 5 януари Берлин обяви, че поема ангажимент да даде една от своите такива.

12:33 18.1.2023

45 загинали, 20 в неизвестност. Спасителната операция в Днипро приключи

Издирвателно-спасителната операция на мястото на удара на руска ракета в девететажна сграда в Днипро приключи. Броят на установените жертви нарасна до 45. 6 от тях са деца, включително, по информация на президента Володимир Зеленски, бебе на 11 месеца. Още около 20 души остават в неизвестност и се смята, че са загинали. Ранени са 79 души. Спасителите извадиха живи 39 души изпод развалините.

Градът започна да погребва мъртвите, докато службите успяха да идентифицират част от руснаците, замесени в атаката.

Междувременно в Москва четирима души бяха задържани на спонтанния мемориал, издигнат в памет на жертвите на руската ракетна атака в Днипро, съобщиха правозащитници. Полицаи са задържали двама души, които са полагали цветя. Наблизо имало още двама арестувани. И четиримата са качени в полицейска кола. Сред задържаните е жена, дошла да поднесе цветя с кучето си. Тя е била натикана в колата, а кучето оставено на улицата. То е било прибрано от съседи.

Полицията е била повикана от руски активисти, които подкрепят руската инвазия в Украйна.

12:04 18.1.2023

Хеликоптер се разби до детска градина в Украйна, загинаха 18 души, сред които вътрешният министър

Хеликоптер на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна се разби до детска градина в град Бровари, Киевска област, съобщава се за най-малко 18 загинали. 9 от тях са били във вертолета, включително вътрешният министър Денис Монастирски, първият му заместник Евгений Енин и секретарят на МВР Юрий Лубкович, съобщи ръководителят на Националната полиция на Украйна (НПУ) Игор Клименко.

Сред жертвите има и две деца. 22 души, включително 10 деца, са ранени и откарани в болница.

18:04 17.1.2023

Руските сили нанесоха удар по Купянск, пострадало е учебно заведение

Руските войски са атакували град Купянск в Харковска област, съобщи във вторник Кирило Тимошенко, заместник-началник на офиса на президента Володимир Зеленски.

"Окупаторите поразиха учебното заведение с ракети С-300. Един от учебните корпуси е разрушен", написа Тимошченко в Телеграм.
Пострадали няма.

По последни данни на Генералната прокуратура на Украйна 3126 учебни заведения са пострадали в Украйна вследствие руската агресия, 337 от тях са напълно унищожени.

От началото на пълномащабното си нахлуване в Украйна Москва отрича целенасочената атака срещу цивилни цели, въпреки наличието на доказателства за това.

17:58 17.1.2023

Украйна идентифицира руски военни, за които твърди, че са замесени в удара в Днипро

Службата за сигурност на Украйна идентифицира част от руските военнослужещи, за които твърди, че са замесени в ракетния удар по жилищна сграда в Днипро. В събота руска ракета порази девететажен блок. Според съобщенията на украинските власти от вторник най-малко 44 души, включително 5 деца, са убити вследствие на атаката.

По предварителни данни на украинските разследващи в извършването на ракетния удар са участвали няколко десетки руски военнослужещи. Част от техните имена бяха публикувани от украинските власти в понеделник. Киев твърди, че те са военни от 52-ри тежкобомбардировъчен авиационен полк на руската армия.

17:57 17.1.2023

Руските сили обстреляха предприятие от критичната инфраструктура в Херсон

Руската армия е обстреляла предприятие от критичната инфраструктура в Херсон, съобщи в Телеграм началникът на Херсонската областна военна администрация Ярослав Янушевич. Той не уточни кое е засегнатото предприятие.

"Снарядите са повредили административната сграда, машинното и монтажното хале, кислородната станция. За щастие няма пострадали", написа Янушевич.

По думите му това е втората атака срещу предприятието - по време на първата, на 15 януари, фрагменти от снаряди са повредили само площите около сградата, но не и самата постройка.

Украинските военни си върнаха контрола над Херсон през ноември. Почти веднага след това руските войски започнаха да обстрелват града и околните региони, контролирани от украинското правителство.

Заредете още

XS
SM
MD
LG