Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България вече не е последна в ЕС по свобода на словото. Как се живее два месеца в бункер под бомбите


Евакуирана от "Азовстал" жена. Снимка: Ройтерс
Евакуирана от "Азовстал" жена. Снимка: Ройтерс

Най-важното тази сутрин:

  • Свободата на словото
  • Войната
  • Мястото на България

България се изкачва в индекса за свобода на словото на “Репортери без граници”. Страната е на 91-о място в света и вече не е последна в ЕС.

Войната и убийствата

Опитите за евакуация на хората от обсадения завод “Азовстал” в Мариупол продължават. Около 100 украински цивилни бяха евакуирани с помощта на ООН на 1 май. Ден по-късно Русия поднови атаките срещу завода. Там все още има цивилни и ранени войници.

“Не сме виждали слънчева светлина от два месеца”, каза Наталия Усманова, една от първите евакуирани от “Азовстал”. Не пропускайте разказа ѝ.

Ракетен удар срещу Одеса уби 14-годишно момче и рани 17-годишно момиче, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. По-рано Украйна съобщи, че пистата на летището в Одеса е унищожена след руска ракетна атака.

Киев обвини Русия в кражба на стотици хиляди тонове зърно.

Русия ще се опита да отвори нов фронт срещу Украйна от Молдова, смята Киев. Припомнете си какво казват експертите за риска Русия да въвлече Молдова във войната.

Телата на трима мъже, видимо измъчвани и след това застреляни, са открити в яма близо до Буча край Киев. Хората са били с вързани ръце и очи. Украйна обвини Русия, че е използвала забранени фосфорни бомби в село в Донецк.

Руски военен самолет наруши въздушното пространство на Дания и Швеция. Дания е членка на НАТО, а Швеция обяви намерението си да се присъедини към Алианса.

Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Киев и се срещна с Володимир Зеленски. “Благодарим ви, че се борите за свободата си”, каза тя.

Журналистката от Радио Свобода Вера Гирич загина в Киев. Блокът, в който тя живее, беше ударен от руска ракета. “Загубихме скъп колега, който ще бъде запомнен със своята отдаденост”, каза президентът на Радио Свободна Европа/Радио Свобода Джейми Флай.

Русия и санкциите

Норвегия затваря границите и пристанищата си за руски камиони и кораби. Страната не е член на ЕС, но се присъедини към санкциите, наложени от държавите членки срещу Русия.

Русия направи плащане по външния си дълг в долари. Това се случи въпреки заканите, че задълженията на страната ще бъдат обслужвани само в рубли.

България и войната

Разривът между президента и правителството относно войната в Украйна се задълбочи.

Румен Радев каза, че “политически шарлатани” разпалват “страстите от войната” в България. Той добави, че не трябва да се допуска “въвличането на родината във войната”. Той без основание твърди, че това ще стане, ако страната даде военна помощ на Украйна.

Кирил Петков отговори, че България трябва да е от правилната страна на историята, а българският интерес е “да не се навеждаме” и “да помагаме агресорът да не напредва”. Премиерът и партията му подкрепят предоставянето на военна помощ на Киев.

Корнелия Нинова каза, че БСП ще напусне управляващата коалиция, ако България изпрати оръжие за Украйна.

Бившият служебен премиер и военен министър Стефан Янев създава партия “Български възход”. Той обяви намерението си, след като беше уволнен от кабинета на Кирил Петков, защото отказа да нарече войната в Украйна “война”.

България и руският газ

Русия спря доставките на природен газ на България и Полша, защото не плащат в рубли. Другите държави от ЕС обаче също няма да плащат в руската валута, а причината София и Варшава да са първите засегнати е, че плащанията се падат първи, каза правителството.

Европейската комисия потвърди, че няма информация някоя държава от ЕС да е плащала в рубли за руския газ.

България няма да спре транзита на руски газ за Сърбия, каза Лена Бориславова пред БНР.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

И три препоръки

Актрисата Анджелина Джоли посети украинския град Лвов и се срещна с бежанци и доброволци. Посещението ѝ беше прекъснато от сирени за въздушна атака.

На 24 февруари художничката с украинско-израелски произход Зоя Черкаски-Ннади се буди ужасена. Дни по-късно тя започва да рисува сцени от руската инвазия в Украйна, които напомнят картините от детството ѝ в Съветския съюз.

София Середа е журналистка, а хобито ѝ е да запечатва скритите архитектурни съкровища на Киев докато се разхожда с дъщеря си. Не пропускайте нейните снимки от украинската столица отпреди войната.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG