Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пеевски се появи и кабинетът на Петков падна. Борисов ще вдига ветото, което сам наложи на Скопие


Депутатът от ДПС Делян Пеевски по време на протеста срещу правителството на Кирил Петков. Привържениците на движението бяха докарани за събитието в София с автобуси от цялата страна
Депутатът от ДПС Делян Пеевски по време на протеста срещу правителството на Кирил Петков. Привържениците на движението бяха докарани за събитието в София с автобуси от цялата страна

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • Свалянето на правителството
  • Синхрон между опозиция и президент за Северна Македония
  • Корупцията на „Капитан Андреево“

Правителството на Кирил Петков падна. За това гласуваха 123-ма депутати от ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ“ (ИТН) и „Възраждане“. „Против“ бяха 116 души от „Продължаваме промяната“ (ПП), БСП, „Демократична България“ (ДБ) и шестима независими народни представители, които се отделиха от партията на Слави Трифонов.

„За мен беше чест да водя правителство, което беше свалено от Пеевски, Борисов, Трифонов и Митрофанова“, каза Петков веднага след гласуването. Той каза още, че ще търси подкрепа за нов кабинет в рамките на сегашното Народно събрание.

След вота министрите и депутатите, които гласуваха в полза на кабинета, излязоха на площада пред парламента. Там те бяха посрещнати с аплодисменти от няколко хиляди души, които се събраха, за да ги подкрепят.

Овации имаше и за депутата от ДПС Делян Пеевски, който по изключение дойде на работа. Зад парламента той беше приветстван от привърженици на движението. Те бяха докарани на протест с автобуси от цялата страна.

До тях срещу правителството протестираха и привърженици на проруската „Възраждане“. Тя твърди, че не харесва ДПС. От партията на Костадин Костадинов по-късно казаха, че са отменили протеста си и не са били рамо до рамо с движението.

Радев и опозицията са единни за Северна Македония

София за пръв път може да поиска нещо съвсем конкретно от Скопие. То е заложено в двустранен протокол, който беше внесен за обсъждане във външната комисия на парламента. Протоколът е неразделна част от т.нар. „френско предложение“ за вдигане на ветото на България върху Северна Македония. То трябва да се гласува в Народното събрание.

Депутатите от ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ обаче провалиха заседанието на външната комисия, на което българските условия трябваше да се обсъдят. Инициативата дойде от ДПС. От движението поискаха отлагане, докато Министерският съвет не излезе със своя позиция по „френското предложение“.

По-рано същите четири партии, които твърдят, че не са в коалиция, организирано провалиха и заседанието на парламента. По примера на Делян Пеевски те просто не дойдоха на работа.

Румен Радев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също атакуват правителството, защото то няма позиция по „френското предложение“. Двамата го признават за „най-доброто досега“, но месеци преди това и президентът, и представители на ГЕРБ критикуваха действията на Петков спрямо Скопие.

След като свалиха кабинета, от ГЕРБ обявиха, че ще внесат свой проект за решение за „отпадане на ветото“. През 2020 г. именно ГЕРБ, която управляваше с Обединените патриоти, блокира пътя на Скопие към ЕС.

Изпратете „3 минути“ на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

Русия екзекутира и раздава смъртни присъди в Украйна

Известният украинският военен фоторепортер и документалист Макс Левин и войникът Олексей Чернишов, който го е придружавал, са били „хладнокръвно екзекутирани“ от руснаци. Това съобщиха от „Репортери без граници“ след проучване на уликите и обстоятелствата около смъртта им.

След като бяха пленени в Украйна от руски войници, двама американци са заплашени от смъртни присъди. 27-годишният Анди Уин и 39-годишният Александър Друки са воювали официално на страната на Украйна, но са съдени като наемни войници.

Украйна бойкотира турнир в България, защото в него участват руски и беларуски спортисти. За капак събитието се провежда в комплекс „Камчия“, който най-често е наричан „руска територия“.

И две препоръки

Пари в държавата има, и то повече от миналата година, а икономиката е в растеж, противно на обвиненията срещу кабинета. Правителството обаче допусна грешки в политиката спрямо частния сектор, каза в интервю за Свободна Европа икономистът Красен Станчев.

Много малко хора знаят отрано какво искат да правят с живота си. Никол Кидман не е от тях, а за голямата ѝ актьорска страст знае целият свят. Тя навърши 55 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Накрая за размисъл

На граничния пункт „Капитан Андреево“ повече от 10 години няколко частни фирми държат монопола върху най-печелившите дейности – проверката и допускането на стоки, които влизат в ЕС. Договорите са дългогодишни, подписани на тъмно по времето на ГЕРБ. Не пропускайте цялата история в това видео на Генка Шикерова и Мирослав Михайлов.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG