Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: През "Капитан Андреево" са влизали тонове непроверени храни. Какво е "Лято на гнева"?


Спасителни екипи извеждат тяло на убит в ракетния удар, нанесен от руската армия по жилищна сграда. Часов яр, Донецка област, Украйна, 10 юли 2022 г.
Спасителни екипи извеждат тяло на убит в ракетния удар, нанесен от руската армия по жилищна сграда. Часов яр, Донецка област, Украйна, 10 юли 2022 г.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Пестицидите и „Капитан Андреево“
  • Путин и старото оръжие
  • „Труд“ и хомофобията

Приключи строителството на газовата връзка между България и Гърция. То беше спирано 12 години. По тази връзка България ще може да получава газ от Азербайджан.

След смъртта на Христина и Хариет

Георги Семерджиев остана за постоянно в ареста. Той е шофьорът, причинил катастрофата, която уби Христина Дилева (26) и Хариет Стефанович (22). Семерджиев беше избягал, но по-късно беше открит. В бягството му е помагала полицейската служителка Симона Радева.

Прокуратурата започна проверка на служители на МВР, за да разбере дали той е имал покровители в институцията.

Изпратете ни история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org

Правителството

Асен Василев от „Продължаваме промяната“ (ПП) не успя да състави правителство и в петък върна мандата на президента. Той не намери повече от 121 депутати, готови да го подкрепят и дори не внесе предложението си в парламента. Очаква се ГЕРБ да върне втория мандат. Третият може да бъде даден на БСП, ИТН или ДБ. Николай Лавчиев обобщава коя партия какво иска.

Харесвате ли този бюлетин? Можете да изпратите този линк на приятели, за да се абонират и те.

„Капитан Андреево“. „Хемус“

От 20 май досега на „Капитан Андреево“ са задържани стотици тонове храни, които не отговарят на стандартите за качество. На 20 май държавата пое проверката на храните, които минават през границата. Оттогава тя е регистрирала ръст от 700% на отхвърлени плодове и зеленчуци, неприемливи заради пестицидите.

В договора за строеж на магистрала „Хемус“ са открити нарушения. Те са довели до ощетяване на хазната с 3,7 млн. лв.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Фронтът

Русия провежда масови бомбардировки по цялата фронтова линия в Донецка област.

Тази карта ще ви помогне да се ориентирате кое къде е.

Удар по жилищна сграда в град Часов яр, Донецка област доведе до смъртта на 15 души, други 20 все още са затрупани. Нападението е било с ракети „Ураган“

Според британското Министерство на отбраната Русия използва все по-старо въоръжение. Това означава, че руските запаси започват да се изчерпват.

Путин за войната

Руският президент смята, че Русия едва е започнала военните си действия в Украйна. Той каза, че Западът е този, който се бие с Русия, и че именно това е трагедията на украинците. Същото твърди руската пропаганда в България.

Проруските сепаратисти в Източна Украйна отмениха мораториума върху изпълнението на смъртни присъди. Това прави възможно екзекутирането на чужденците, участвали във войната на страната на Украйна.

Северна Македония

Протестите в Северна Македония продължават близо седмица, участниците са против френското предложение за решаване на спора между София и Скопие. САЩ и ЕС приветстваха компромиса, намерен именно чрез това предложение и призоваха за бързо начало на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС.

Япония. САЩ

Япония скърби за премиера Шиндзо Абе, прострелян в гръб по време на среща в провинцията. Арестуваният призна вината си.

Хиляди протестираха във Вашингтон срещу отнетото право на аборт. То минава под надслова „Лято на гнева“.

И три препоръки

Вестник „Труд“ и неговият управител Петьо Блъсков бяха осъдени за дискриминация по признак „сексуална ориентация“ за публикация от 2019 г. Случаят е подробно описан в блога на проф. Нели Огнянова.

Милена Макариус установява, че е била регистрирана като агент на комунистическите тайни служби. Тя се връща назад във времето, за да си спомни живота в онази епоха и пише „Досието Жана“ – излязла на български в „Колибри“.

Марина Вязовска намира отговора на 400-годишна математическа загадка. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Наталия е преподавала пиано в Херсонска област над 25 години. Домът и училището й са разрушени от руската армия. Днес Наталия преподава пиано на български деца и мечтае да има в София истинско голямо училище, каквото е имала в Украйна. Вижте видеото на Яна Строй.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG