Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Офертата за втечнен газ изтича. Правителството още не е намерило как да го достави


Служебният министър на енергетиката Росен Христов
Служебният министър на енергетиката Росен Христов

Най-важното тази сутрин:

  • Офертата за втечнен газ изтича
  • ПП и ДБ отиват на избори отделно
  • Русия не иска демилитаризирана зона около АЕЦ “Запорожие”

Офертата за доставка на седем танкера с втечнен газ за България изтича в петък. Американската компания “Шениер” отказа да я удължи. Служебното правителство знае за този краен срок от встъпването си в длъжност, но още не е намерило вариант да внесе газа и не се знае дали ще приеме офертата.

“Имаха повече от две седмици”, каза бившият министър на енергетиката Александър Николов. “Ясно защо не са го направили”.

Служебният министър на енергетиката вече посочи с кои други държави ще преговаря кабинетът за газ - Азербайджан, Турция и Русия. Новото правителство и преди е допускало възможността на изпълни ултиматума на Русия и да се върне към доставките от “Газпром”.

Газовата връзка с Гърция вече е успешно свързана с българската газопреносна мрежа и по нея вече може да се пренася природен газ. Интерконекторът е ключов за осигуряване на различни от руските доставки. Служебният кабинет твърдеше, че той не е готов.

Войната в Украйна

Москва отхвърли предложението на ООН за демилитаризиране на района около окупираната от Русия АЕЦ “Запорожие” в Южна Украйна.

Украйна и ООН се съгласиха за международна мисия в централата. Светът не иска “нов Чернобил”, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Руският парашутист Павел Филатиев, който описа в книга глада и объркването сред руските войници в Украйна, напусна Русия. Той първо е искал да се предаде, но майка му го е убедила да избяга. Ако сте пропуснали разказа му, отделете му няколко минути днес.

Руските войници от 64-та бригада са сочени като извършители на убийствата в Буча. Само за няколко месеца поне 44 души от частта са загинали на фронта. Според експерти това е показателно за подготовката на руските сили, изпратени да се сражават в Украйна.

Русия очаква приходите от износ на енергийни суровини тази година да се увеличат с близо 100 млрд. долара. Високите цени компенсират по-малкия износ. Износът на нефт и газ осигурява близо половината от приходите в руския бюджет.

Естонски държавни институции и компании станаха мишена на вълна от кибератаки. Това се случи след като властите започнаха премахването на съветските паметници в страната.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате новините направо в телефона си.

Предизборната кампания

“Продължаваме промяната” (ПП) и “Демократична България” (ДБ) ще се явят отделно на предсрочните парламентарни избори. ДБ предложи двете формации да се явят като коалиция, но ПП отказа. Въпреки това те остават естествени съюзници, каза ПП.

Бившият служебен премиер Стефан Янев представи програмата на партията си “Български възход” за изборите. Той каза, че преговорите с “Газпром” са “задължителни” и съобщи, че борд с участието на църквата ще “съблюдава моралната тежест” на кандидатите.

Лидерът на “Има такъв народ” (ИТН) Слави Трифонов публикува статус, в който обясни защо не подава задължителната по закон декларация за имущество и интереси. “Който трябва да знае - знае. За останалите тази информация би била просто сеир”, написа той.

Българите в чужбина вече могат да подадат електронно заявление за гласуване в чужбина. Крайният срок е 6 септември. ЦИК очаква да бъдат разкрити 734 секции зад граница.

Правосъдието

Иван Гешев е смятан за олицетворение на проблемите в съдебната система. Докато всички са вперили поглед в него, друга фигура незабелязано укрепва позициите си - председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, пише “Капитал”.

ТЕЦ “Брикел” от години безнаказано замърсява въздуха в Гълъбово. И ще продължи, поне временно, след като ВАС реши да я остави да работи. Как се живее под сянката на черния пушек, който излиза от централата? Не пропускайте тези истории от Гълъбово.

Вълната от уволнения след встъпването в длъжност на служебния кабинет стигна и до ръководствата на военните предприятия. Първо беше сменен директорът на Държавната консолидационна компания, а тя смени ръководствата на “ВМЗ-Сопот” и “Кинтекс”.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

И две препоръки

Преди една година талибаните завзеха властта в Афганистан. Оттогава 850 000 ученички не могат да учат. Вижте в това видео разказа на една афганистанска тийнейджърка, която иска да ходи на училище, но не може.

Когато си поставил рекорд, но това не стига, не ти остава нищо друго, освен да постигнеш още един. 27-годишният Теодор Цветков постави нов световен рекорд по плуване без прекъсване в продължение на 71 часа. Той е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG