Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ поиска „Газпром“ с думите на кабинета. Как се танцува в инвалидна количка


Ден 186 от руската агресия в Украйна. Разтоварване на хуманитарна помощ в гр. Бахмут. В чувалите има хляб.
Ден 186 от руската агресия в Украйна. Разтоварване на хуманитарна помощ в гр. Бахмут. В чувалите има хляб.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Руският газ
  • Слави Трифонов
  • Александър Невски

Служебното правителство уведоми Брюксел, че ще преговаря с „Газпром“ за подновяване на доставките по съществуващия договор, но няма да преговаря за сключване на нов договор. Това не значи край на завоя към „Газпром“. Остават в сила неверните твърдения на кабинета, че друг газ няма, а ако има, е по-скъп от руския.

Като две капки вода

Бойко Борисов призова за руски доставки на газ и повтори едно към едно аргумент на кабинета: ако България не вземе газ от „Газпром“, може да загуби евентуален арбитраж.

Всъщност е точно обратното – само допреди 3 седмици България беше сигурен победител в такъв арбитраж, но действията и думите на служебния кабинет в София имаха ефекта на автосаботаж. Обясняват го Елица Симеонова и Николай Лавчиев.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Петролът

Министрите на енергетиката и икономиката се срещнаха с ръководствата на „Лукойл България“ и „Лукойл Нефтохим“. Те обсъждаха мерки за намаляване на цените на горивата. Няколко часа по-рано ГЕРБ предложи два начина за намаляване на цените.

Изпратете ни история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org

Убитите полицаи

Автобусът с мигранти, който уби двамата полицаи – Йордан Илиев и Атанас Градев – е бил управляван от 15-годишен сирийски бежанец. В събота съдът остави заподозрения в ареста. Прокурорите се усъмниха, че той е на 15 години.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Фронтът. Русия

Продължава обстрелът на АЕЦ „Запорожие“. Украинските власти започнаха да раздават йодни таблетки на хората, които живеят наоколо.

Путин реши да увеличи числеността на руската армия с нови 137 000 души. Ако това стане, тя би наброявала 2,04 млн. души. Но това решение е и знак за нещо – че Москва се готви за дълга война и че не смее да обяви всеобща мобилизация.

ЕС планира да спре облекчения режим за издаване на визи за руски граждани.

Близо 1 млн. души са напуснали Русия от началото на войната срещу Украйна. Това са първите точни данни за един очевиден процес, чиито мащаби досега бяха недоказуеми.

Изборите

Николай Хаджигенов и Арман Бабикян няма да участват в изборите на 2 октомври. Те казаха, че вече се готвят за следващите.

БСП и ГЕРБ обявиха листите си. По-рано това направи и „Продължаваме промяната“.

Слави Трифонов

Лидерът на ИТН поиска да проведе референдум за превръщане на България в президентска република. Той се аргументира с това, че е видял отвътре колко прогнила е сегашната политическа система. 15 часа по-късно Ива Митева уточни, че става дума за полупрезидентска република.

За бившите коалиционни партньори на ИТН това е крачка към авторитаризъм.

Ваксините. Европрайд

Компанията Модерна съди Пфайзер и Бионтех за това, че са използвали незаконно неин патент при изготвяне на ваксина срещу COVID-19.

В Белград няма да има Европрайд, който беше насрочен за средата на септември. Президентът Вучич го отмени, като се позова на натиск от църквата и от крайнодесни групи.

И няколко препоръки

Джо Пауъл-Мейн е балетист, който танцува в инвалидна количка. Предстои му спектакъл в Кралския балет в Лондон. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Ако сте в София с деца, вижте какво предлага от 8.30 ч. Sofia Summer fest – ателие за куклен театър с роботи. В 20.30 започва музикалният спектакъл „На нея с обич! Емил Димитров“.

Ако сте хем в София, хем не харесвате какво прави правителството с „Газпром“, от 19 часа БОЕЦ организира протест пред министерския съвет.

… плюс моят личен фаворит

Русия издига в Мариупол паметник на Александър Невски с подсветка. Преди това руската армия разруши 90% от сградите в града. Александър Невски е символ на евразийството и военните руски победи, ще се издига над руини. Москва направи същото и в Сирия – създаде и руини, и паметник на същия символ. Тук пише повече.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG