Връзки за достъпност

Извънредни новини
Последното заседание на парламента
Последното заседание на парламента

След изборите: София, Варна и Пловдив избират 6 депутати повече в следващия парламент

На 2 октомври българите избраха ново Народно събрание, в което нито една партия няма мнозинство. В този блог следим политическите събития след изборите и опитите за съставяне на правителство. Разпределението на депутатските места в новия парламент е:

ГЕРБ-СДС - 67

"Продължаваме промяната" - 53

ДПС - 36

"Възраждане" - 27

БСП - 25

"Демократична България" - 20

"Български възход" - 12

13:27 3.11.2022

Янев промени позицията си и подкрепи изпращане на оръжие за Украйна

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев зае неочаквана позиция по време на парламентарното аседание в четвъртък, като каза, че партията подкрепя проекта за изпращане на оръжие на Украйна и укрепване на отбранителните сили на България.

Той също така поиска в него да се запише, че се дава мандат на кабинета да преговаря за това българската армия да си възстанови с по-ново въоръжението, което ще бъде изпратено. Бившият служебен министър неколкократно е изразявал позицията, че с изпращането на оръжие България би се въвлякла във войната.

12:45 3.11.2022

Народните представители избраха председателите на три постоянни парламентарни комисии. До тези решения се стигна трудно след две проверки на кворума, няколко прегласувания и спорове между депутатите, които продължиха над един час.

Росен Костурков от „Продължаваме Промяната“ (ПП) оглавява Комисията по земеделието, храните и горите. Васил Стефанов също от ПП ще е председател на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите. Халил Летифов от ДПС ще ръководи Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

09:47 3.11.2022

Парламентът решава дали да прати военна помощ на Украйна, докато „Възраждане“ протестира отпред

В четвъртък депутатите гласуват дали България да предостави военна и техническа помощ на Украйна. От сутринта народни представители на „Възраждане“ и поддръжници на проруската партия се събраха на протест против това пред Народното събрание.

Първа точка на пленарното заседание са два проекта на решение, които включват предоставянето на военна помощ на Украйна. Единият е внесен от парламентарната група на ГЕРБ, а другият от групата на „Демократична България“ (ДБ). Проектът на ДБ предвижда още и изготвянето на програма за превъоръжаване на Българската армия.

В сряд парламентарните комисии по отбрана и външна политика одобриха България да предоставя на Украйна военна и военно-техническа помощ.

15:13 2.11.2022

ДПС ще разговаря с всички за съставяне на правителство

ДПС очаква да чуе политики и е отворена за диалог с всички. Това стана ясно ит изказване на лидера на партията Мустафа Карадайъ в президентството в сряда по време на консултации на партията с президента Румен Радев.

09:18 2.11.2022

"Демократична България" е готова да свика протести срещу връщането на хартиените бюлетини

"Демократична България" е готова да свика протести при евентуално връщане на хартиените бюлетини. Това стана ясно от изказване на депутата от партията Йордан Иванов пред БНТ.

"Демократична България" категорично ще се противопостави на връщането на хартиената бюлетина и е готова да свиква граждански протести като крайна мярка", каза той.

Той подчерта приоритетите на партията в преговорите за правителството, сред които са да се спре "взривяването на бюджета" чрез излишни разходи, съдебната реформа и ограничаването на властта на главния прокурор, както и изпращането на военна помощ за Украйна, "за се солидаризираме със свободните държави и да превъоръжим българската армия, като се освободим от старото съветско оръжие". Иванов определи позицията на президента по този въпрос като "позорна".

20:10 1.11.2022

Борисов поиска депутатите от ГЕРБ да подкрепят приоритетите на "Продължаваме промяната"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от депутатите си да подкрепят приоритете на “Продължаваме промяната”, включително и предложението за въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор. Той направи това в изявление пред членове на партията си във вторник.

“Въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор – подкрепете техния закон ви моля”, каза Борисов, след като прочете приоритетите на “Продължаваме промяната”.

“Ние нямаме от какво да се притесняваме. Подкрепяме тази точка задължително, за да не могат да говорят, че ние едва ли не ние не искаме да се разследва – главният прокурор е човек като всеки един, той не е Господ. Ако сгреши, разбира се, че трябва да има кой да го разследва, каза още лидерът на ГЕРБ.”

По повод призива на “Продължаваме промяната” ГЕРБ да прекъснат “пъпната връв” с главния прокурор Иван Гешев, Борисов каза:

“Сутринта чух ГЕРБ да се откажели от пъпната връв с Гешев. Що за глупост? Пъпната връв на ГЕРБ е с Европа и с Америка, с ЕНП, с ХСС, с ХДС, с най-големите партии в Европа”, каза лидерът на ГЕРБ.

Борисов защити идеята си за преговори за правителство чрез контактни групи.

“Аз предлагам предварително първо експертите да подготвят разговор, в който аз, те и който иска ще седнем да утвърдим това, което се говори”, добави Борисов.

15:58 1.11.2022

Радев покани ДПС на консултации в сряда

Президентът Румен Радев ще проведе консултации с ДПС в сряда, 2 ноември, съобщи пресцентърът на държавния глава. Той се среща с всички политически партии преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

Президентът вече се срещна с представители на двете най-големи парламентарни групи - ГЕРБ и "Продължаваме промяната". ДПС е трета по брой на депутатите в 48-ото Народно събрание.

Партията на Мустафа Карадайъ вече каза, че е готова да обсъжда "евроатлантическо мнозинство". ГЕРБ също използва тази формулировка за възможно бъдещо правителство със своя мандат.

Засега обаче според заявките на партиите не се очертава мнозинство.

09:22 1.11.2022

"Продължаваме промяната" е готова да води разговори с всички партии за правителство с втория мандат

“Продължаваме промяната” е готова да води разговори с всички партии за правителство с втория мандат. Това каза председателят на парламентарната група на партията Андрей Гюров пред Нова телевизия. По думите му разговорите трябва да са прозрачни, да се проведат в Народното събрание и да са за конкретни политики.

“Ако става въпрос за ГЕРБ, ние искаме да знаем готови ли са да скъсат пъпната връв с главния прокурор Иван Гешев и най-накрая да успеят да го споменат в едно изречение със съдебна реформа. Ще признаят ли, че политиката, която водеха, и моделът на управление не е бил в интерес на българските граждани, а в интерес на определени фирми, черни каси, кюлчета и прочие”, каза Гюров.

Той потвърди досегашната позиция на “Продължаваме промяната”, че няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ или ДПС.

“На този етап за нас не е вариант сътрудничество с ГЕРБ, защото имаме всички тези висящи въпроси и липса на доверие в техните ангажименти”, каза Гюров. “Това може да се случи само след като те докажат, че са готови да се променят като партия и като начин на управление, а това не може да стане от днес за утре.”

11:23 31.10.2022

"Демократична България" има все по-големи различия с БСП, каза Ивайло Мирчев

"Демократична България" и БСП имат все по-големи различия, въпреки че бяха коалиционни партньори в кабинета на Кирил Петков заедно с "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ". Това каза депутатът от обединението Ивайло Мирчев пред Нова телевизия в понеделник.

По думите му, освен темите за връщането на хартиените бюлетини и за непредоставянето на военна помощ на Украйна, двете партии вече се разминават и по въпроса за приемане на еврото от началото на 2024 г. Депутатите от БСП се въздържаха при гласуването на решението на парламента за ускоряване на преговорите по темата миналата седмица.

Мирчев изрази надежда, че "Продължаваме промяната" ще подходи разумно, ако се стигне до това президентът да ѝ връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

"Ако към нас има покана, ние ще се срещнем с "Продължаваме промяната" и ще разговаряме. Ние ще действаме разумно, от ДБ не сме някакви камикадзета, които искаме да скачаме от избори на избори. Но не искаме да нарушаваме обещанията към хората и принципите си", каза още депутатът.

11:16 31.10.2022

"Продължаваме промяната" потвърди пред Радев, че няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ

Съпредседателите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев за пореден път потвърдиха в понеделник, че партията им няма да подкрепи състав на кабинет, излъчен с първия проучвателен мандат, който предстои да бъде връчен на ГЕРБ. Това стана по време на консултации при президента Румен Радев, който миналата сряда проведе такива разговори и с депутати от партията на Бойко Борисов.

17:34 30.10.2022

Борисов е готов да участва в преговори за правителство

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е готов лично да участва в преговори за съставяне на редовно правителство, заяви самият той по време на посещение на черква в Широка лъка в неделя.

Той беше призован да направи това от съпредседателите на “Продължаваме промяната” и “Демократична България” - Кирил Петков и Атанас Атанасов.

“Винаги трябва да става въпросът между нас - искаме ли да отиваме на избори? Не. Тогава сядайте с мен, с [Делян Добрев], с когото искате, но да решим как ще изглежда [кабинетът]. Тогава вече може да се проведат всякакъв вид консултации, по групи, с комисии, както искат”, каза Борисов, цитиран от “Дневник”.

Той отново повтори настояването си партиите да постигнат разбирателство за кабинет преди връчването на първия мандат на ГЕРБ. Борисов добави, че не би направил правителство, “което да стъпи само на ДПС”.

Двете партии имат общо 103-ма депутати и са призовавани от “Продължаваме промяната” и “Демократична България” да сключат коалиция, след като в миналия парламент гласуваха заедно за свалянето на кабинета на Кирил Петков с вот на недоверие.

По думите на Борисов обаче не би било възможно да се направи правителство дори и с подкрепата на “Български възход”, която има 12-има депутати. По отношение на “Възраждане” пък лидерът на ГЕРБ каза, че партията му има принципни различия.

Нито една от тези партии не е обявявала досега намерение да подкрепи правителство с първия мандат, а позициите на “Продължаваме промяната”, “Демократична България” и БСП, че няма да подкрепят състав на кабинет, предложен от ГЕРБ.

17:19 30.10.2022

"Демократична България" също призова Борисов да участва в преговорите за кабинет 

Няма основание “Демократична България” да промени позицията си, че няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ. Това каза в неделя съпредседателят на обединението Атанас Атанасов пред БНР.

Подобно на съпредседателя на “Продължаваме промяната” Кирил Петков, Атанасов също призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да участва в преговорите между партиите за съставяне на правителство.

“Нямаме никакво основание да променим позицията си, че няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Борисов е лидер на първата политическа сила, а стои в Банкя. Ако иска да се случи определена конфигурация, която да поеме изпълнителната власт, да заповяда на масата”, каза Атанасов.

Като вариант за разрешаване на сложната ситуация той предложи ГЕРБ да върне първия мандат за съставяне на кабинет и да декларира, че ще подкрепи евентуално предложение за правителство с втория мандат на “Продължаваме промяната”.

17:46 29.10.2022

Кирил Петков призова Бойко Борисов да участва в преговорите за кабинет

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков поиска лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов лично да участва в преговорите за съставяне на кабинет и те да се проведат в парламента.

“Всеки лидер има отговорността да поведе преговори за политики. Би било много смислено за ГЕРБ при разговори за първия, втория или третия мандат Бойко Борисов да влезе в парламента. При условие, че тези преговори са прозрачни, излъчвани от камери, ще говорим с него”, каза Петков в събота пред Дарик радио.

Той за пореден път увери, че партията му няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ, но отбеляза, че “трябва да можем да говорим за политиките, които трябва заедно да проведем, въпреки всички различия”.

13:12 29.10.2022

БСП е готова за нова коалиция с "Продължаваме промяната"

БСП е готова за ново коалиционно управление с "Продължаваме промяната", обяви депутатът от левицата Борислав Гуцанов в събота пред БНТ. По думите му опитът за съставяне на правителство с мандата на ГЕРБ “най-вероятно ще е неуспешен”.

“Ние ще водим разговори с “Продължаваме промяната”, ако бъдем поканени от тях. И там ще коментираме вижданията за различни политики и какво трябва да бъде направено за страната, за да можем да излезем с една програма, която хората очакват”, каза Гуцанов.

Той повтори позицията на партията си за неучастие в преговори за мнозиснтво заедно с ГЕРБ, ДПС или “Възраждане”.

БСП и “Продължаваме промяната” си партнираха заедно с “Демократична България” в бившата управляваща коалиция. След оттеглянето на четвъртия им партньор “Има такъв народ” обаче, кабинетът на Кирил Петков беше свален с вот на недоверие.

Борислав Гуцанов
Борислав Гуцанов

11:25 29.10.2022

"Продължаваме промяната" пита дали Гешев е "контактьор" за бъдещия кабинет

Дали срещите на главния прокурор Иван Гешев с парламентарни партии не означават, че той е истинският “контактьор” между различните формации, който преговаря за съставяне на мнозинство за бъдещ кабинет. Този въпрос зададе бившият министър на иновациите и депутат от “Продължаваме промяната” Даниел Лорер пред Нова телевизия в събота.

“Главният прокурор Иван Гешев шета из парламента. Изпраща покани на партии и се среща с тях. След като той беше човекът, който извади половин България на протест, той беше в един политически фризер. Сега имиджът му се претопля. И аз се питам сега дали той не е всъщност контактьорът между тези групи, които оформят една бъдеща работеща коалиция”, каза Лорер.

През тази седмица Гешев се срещна с депутати от “Български възход”, ГЕРБ и ДПС, а във вторник се очаква да разговаря и спредставители на БСП в парламента. Срещите са по повод неговия призив за диалог с политиците за реформа на съдебната система.

11:07 28.10.2022

"Евтини интриги". Радев кани "Продължаваме промяната" на консултации за кабинет в понеделник

Президентът Румен Радев съобщи, че ще покани „Продължаваме промяната” на консултации за съставяне на редовно правителство в понеделник. Той каза това пред журналисти в Молдова, където е на официално посещение.

„Важно е консултациите да продължават, но е важно да има ясно разбиране в самите партии, че е нужен конструктивен диалог, компромиси и определяне на ясни общи цели в името на бъдещето на България”, каза още държавният глава, който вече разговаря с ГЕРБ-СДС като първа политическа сила.

Радев беше категоричен, че цикълът избори след избори не е най-доброто решение. И добави, че кога ще връчи първия мандат, ще зависи и от хода на консултациите.

По повод твърденията на "Продължаваме промяната", че е имало обаждане от президентството към ДПС техният кандидат за председател на спортната комисия Радостин Василев да не оглавява спортната комисия, президентът коментира:

"Очаквам българският парламент да произвежда закони, а не евтини интриги".

По-късно съпредседателят на ПП Асен Василев му отвърна задочно пред медиите с думите:

"Напълно съгласен съм с президента, че в Народното събрание трябва да се коват закони, а не интриги. Трябва да питате г-н президента дали се е обаждал на някого. Нямам никаква представа за такива кухненски неща и това не е най-важното за българските граждани".

Според бившия финансов министър сюжетът е започнал с това, че "изведнъж ДПС силно се заинтересува от комисията по спорт".

10:48 28.10.2022

"Той посегна там, където други ги е страх". Втори ден отказ Иван Христанов да оглави земеделската комисия

Депутатите продължават да не могат да изберат ръководствата на три парламентарни комисии - по земеделие, спорт и вероизповеданията. Както и при гласуването за председател на Народното събрание, никой от предложените председатели не може да събере мнозинство - половината присъстващи плюс един.

Първите две комисии по първоначалното разпределение трябваше да бъдат оглавени от "Продължаваме промяната". Но се оказа, че има проблем с номинираните - Иван Христанов и Радостин Василев. За първия подкрепа има само от "Демократична България", а вторият е в спор с кандидата на ДПС след "обаждане от президенсттвото и министъра на спорта Весела Лечева.

08:22 27.10.2022

ГЕРБ "няма причина" да отстъпва от реализирането на първия мандат, каза Сачева

ГЕРБ няма "никаква причина да отстъпват от това да реализират първия мандат", каза Деница Сачева в ефира на Нова телевизия. Затова по нейни думи от партията ще се опитат да започнат разговори по политики.

"Правителство на малцинството е крайна опция, но все пак я има", каза още Сачева. "Персонален състав не е мислен, но ако се стигне до това, ще бъдат излъчени ярки личности”.

"Дали ние ще участваме в управлението на държавата, го решават избирателите, а не президентът или политическите ни опоненти”, каза Сачева. По нейни думи страната се намира в ситуация на политическа криза и "колкото по-бързо партиите започнат да водят диалог, за да решават проблемите, толкова по-добре”.

„Не обсъждаме други варианти, преди да изчерпим вариантите с първия мандат”, каза още Сачева. Същата сутрин в ефира на БНТ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев каза, че не се очертава правителство с първия мандат.

08:15 27.10.2022

Не се задава правителство с първия мандат според Делян Добрев

Правителство с първия мандат не се задава, защото "част от партиите се държат като зли духове". Това каза пред БНТ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. "В Народното събрание казват "при никакви обстоятелства с тези не искаме". Те като говорят за корупцията, какво стана с тяхното правителство", добави той.

Добрев каза още, че не знае какво правителство ще предложи партията, тъй като парламентът е в "насипно състояние". Депутатът каза още, че по време на консултациите при президента Румен Радев в сряда ГЕРБ са разбрали, че служебното правителство е стартирало нов търг за 10-годишен договор за газ и че има 27 компании, които са проявили интерес към доставка на газ за България.

"Стори ни се, че президентът подкрепя мерките, които ние предложхиме, между другото по част от тях има консенсус и в НС, така че се надявам в следващите седмици да бъдат приети", каза Добрев. Той изреди и някои от мерките, които предлага ГЕРБ, сред които забрана на либерализация на битовия пазар на електроенергия до началото на 2026 г., проект за въвеждане на мито върху уралския нефт, компенсации за гориво на крайните потребители и на бизнеса през цялата 2023 г., както и изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества.

18:27 26.10.2022

ГЕРБ очаква от Гешев идеи как може да бъде разследван независимо

Главният прокурор Иван Гешев проведе среща с депутати от ГЕРБ в парламента. От партията на Бойко Борисов казаха, че искането на оставката на шефа на държавното обвинение не стои на дневен ред.

Те подкрепиха и позицията на Гешев по темата за реформа на съдебната система, че е необходим "експертен дебат и да има чуваемост". Стана ясно, че ГЕРБ очакват от неговия екип идеи как да бъде решен проблемът с липсата на механизъм за независимо разследване на главния прокурор.

Заредете още

XS
SM
MD
LG