Връзки за достъпност

Извънредни новини
Последното заседание на парламента
Последното заседание на парламента

След изборите: София, Варна и Пловдив избират 6 депутати повече в следващия парламент

На 2 октомври българите избраха ново Народно събрание, в което нито една партия няма мнозинство. В този блог следим политическите събития след изборите и опитите за съставяне на правителство. Разпределението на депутатските места в новия парламент е:

ГЕРБ-СДС - 67

"Продължаваме промяната" - 53

ДПС - 36

"Възраждане" - 27

БСП - 25

"Демократична България" - 20

"Български възход" - 12

09:33 10.12.2022

Габровски каза, че той сам избира министрите, а не Борисов

Проф. Николай Габровски каза, че той сам избира кои хора да предложи за министри в своя кабинет, а не лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Всички министри са избрани лично от мен, не са консултирани с Борисов“, каза Габровски в петък вечер по БНТ.

Неврохирургът беше номиниран за премиер от партия ГЕРБ и получи първия мандат да се опита да сформира правителство в понеделник. По думите му той e извънпартиен играч и е направил „една чисто гражданска инициатива“, с която да помогне за решаването на проблемите в България.

Габровски трябва в понеделник или да върне мандата на Румен Радев неизпълнен или да предложи състав на кабинет. След това той трябва да бъде подкрепен от най-малко 121 депутата в Народното събрание. В момента готовност да подкрепят правителство с премиер проф. Габровски изразиха само партиите „Български възход“ и ДПС. Те, заедно с ГЕРБ, имат общо 115 депутати.

„Със сигурност ще бъде вкаран кабинет за гласуване в народното събрание, надявам се, когато се видят лицата в този кабинет, той да бъде избран“, каза още проф. Габровски.

14:41 9.12.2022

55% от българите предпочитат машинния вот, показва изследване на "Галъп"

Mашинният вот се оказва по-предпочитан вариант за гласуване. На въпрос за начина на гласуване 55% от респондентите приемат, че е по-добре да се гласува основно с машини и по изключение с хартия – както на последните избори. Над една трета - 37%, подкрепят смесен вариант – да има възможност за вот и с машини, и с хартиена бюлетина. Останалите не могат да отговорят.

Това показват данните от независимо изследване на общественото мнение на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено сред 807 пълнолетни българи по метода „лице в лице“ с таблети между 24 ноември и 2 декември. То излиза дни, след като мнозинството на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС върна хартиената бюлетина и оряза машинния вот.

Машинният вот е предпочитан в мнозинство от електоратите на „Български възход“, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Възраждане“. Привържениците на БСП и ДПС са тези, които предпочитат смесения подход за гласуване. При електората на ГЕРБ дяловете на двата отговора са почти без разлика. Любопитно е, че негласуващите също биха предпочели по-скоро машинния вот, отбелязват социолозите.

Младите, хората в активна възраст, както и по-високо образованите са привърженици на машинния вот. Най-възрастните, пенсионерите, живеещите в селски райони, както и по-слабо образованите предпочитат смесения подход.

12:25 9.12.2022

"Мислим в една посока". ДПС се срещна с Габровски и не отхвърли подкрепа за кабинет на ГЕРБ

Номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски се срещна с ДПС като последен разговор с партиите за съставяне на редовен кабинет с първия мандат. От ДПС приветстваха усилията му, одобриха приоритетите му и казаха, че са готови за нови разговори. Те не заявиха категорична подкрепа за правителство, но и не я отхвърлиха.

Досега Габровски проведе разговори с БСП и "Демократична България" (ДБ), които отказаха да подкрепят правителство на ГЕРБ, както и с "Български възход", които единствени до този момент заявиха готовност за подкрепа. Габровски трябваше да се срещне и с "Продължаваме промяната" и с "Възраждане" по-късно в петък, но те официално отказаха.

09:46 9.12.2022

"Продължаваме промяната" и "Възраждане" отказаха среща с Габровски за съставяне на правителство

От „Продължаваме промяната“ (ПП) отказаха с официално писмо да се срещнат с номинирания от ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски. Разговорът трябваше да се състои в петък сутринта в парламента, за да представи той предложенията си за съставяне на редовно правителство с първия мандат, който президентът му връчи в понеделник. Ако този опит не успее, Румен Радев ще връчи втория мандат на партията на Кирил Петков и Асен Василев.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова публикува във Фейсбук писмото на ПП, както и такова от „Възраждане“, които също отказват среща.

В това от ПП, подписано от зам.-председателя Андрей Гюров, се казва, че партията многократно е заявила позицията си, че няма да подкрепи предложеното с първия мандат правителство и затова не биха могли да удовлетворят молбата за среща. "Готови сме да проведем разговори с Вас в следващ етап и да дискутираме 16-те приоритетни за нас политики в качеството Ви на министър-председател”, се казва още в писмото.

По-късно предстои среща на проф. Габровски с ДПС, които потвърдиха, че ще участват.

БСП и "Демократична България" (ДБ) вече потвърдиха, че няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ. Те обаче все пак демонстрираха уважение към Габровски, като се срещнаха с него. "Няма да подкрепим мандата на ГЕРБ-СДС, но ако съставите правителство, ще работим с Вас", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

14:59 8.12.2022

БСП и ПП искат Радев да обясни поведението на служебния кабинет

БСП и "Продължаваме Промяната" (ПП) призоваха президента Румен Радев да се яви в парламента, за да обясни действията и бездействията на назначения от него служебен кабинет.

Депутатът от БСП Иван Ченчев поиска Народното събрание да призове "началника на назначените" Гълъб Донев да дойде в пленарната зала и да обясни "всички действия и бездействия на служебния кабинет". Той каза, че служебният премиер трябва "да започне със своите министри да отговаря на поставените от народните представители въпроси".

В сряда депутатите поискаха Донев да бъде изслушан в парламента във връзка с заявената от Австрия и Нидерландия позиция за неприемане на България в Шенгенското пространство. Премиерът каза, че изслушването му в парламента по въпроса е "сламка за удавници". Според Ченчев думите на Донев са "безпрецедентно нахалство".

"Тук има ли удавници, това не е ли обида към Народното събрание, хайде, г-н председател, заедно да призовем служебния министър-председател, назначения министър-председател, да слага плувките и плавниците и да идва бързо в парламента при удавниците", каза той.

Впоследствие и депутати от ПП настояха за отговори от президента. "Г-н Радев, защо вашите министри и вашият министър-председател се крият от Народно събрание", попита съпредседателят на партията Асен Василев.

14:41 8.12.2022

БСП и ДБ няма да подкрепят правителство на ГЕРБ

БСП и "Демократична България" (ДБ) потвърдиха, че няма да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ, въпреки че и двете формации демонстрираха уважение към номинирания за министър-председател Николай Габровски. Това стана ясно по време на първите две срещи на Габровски в парламента в търсене на диалог и евентуална подкрепа за съставяне на редовен кабинет.

В понеделник президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за сформиране на правителство на излъчения от ГЕРБ-СДС кандидат-премиер. Формацията е най-голямата парламентарната група в 48-ото Народно събрание.

"Няма да подкрепим мандата на ГЕРБ-СДС, но ако съставите правителство, ще работим с Вас", каза председателят на групата на ДБ в парламента Христо Иванов на Габровски по време на срещата.

15:02 7.12.2022

ДБ ще се срещне с Габровски, а ПП - само ако той сформира кабинет

"Демократична България" (ДБ) ще се срещне с проф. Николай Габровски, номиниран за премиер с мандата на ГЕРБ-СДС. Това каза в сряда пред журналисти в парламента Атанас Атанасов от ДБ, заместник-председател на 48-ото Народно събрание.

Атанасов посочи, че официална покана не са получили, но най-вероятно в четвъртък ще има такава среща.

По-рано в сряда съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ (ПП) Асен Василев също отговори на подобни журналистически въпроси. Той каза, че ПП не е получавала покана от проф. Габровски за среща.

"Моят съвет към Николай Габровски е да се фокусира върху партиите, които биха осигурили подкрепа за един евентуален кабинет, който той да оглави. След това с удоволствие ще седнем да обсъждаме 16-е политики, които ние ще подкрепим като опозиция", каза Василев.

В понеделник президентът Румен Радев връчи на неврохирурга проф. Николай Габровски първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Той е номинираният от ГЕРБ-СДС за министър-председател.

09:33 7.12.2022

Депутатите от ГЕРБ всъщност са против евентуално вето на промените в Изборния кодекс, каза Борисов

Депутатите от ГЕРБ са против подкрепа на евентуално президентско вето на Изборния кодекс. Те са настояли окончателната позиция на партията да бъде взета, след като президентът Румен Радев обяви решението си дали да налага вето на приетите миналата седмица промени. Това е казал лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след заседание на Изпълнителната комисия и ръководството на парламентарната група, информират от пресцентъра на партията.

Само няколко часа по-рано, в сутрешния блок на Нова Борисов по телефона каза, че ще помоли депутатите си да гласуват в подкрепа на евентуално вето на Радев.

10:47 6.12.2022

Ако Радев наложи вето на изборните правила, ГЕРБ ще го подкрепи, каза Борисов

Ако президентът Румен Радев наложи вето на промените в Изборния кодекс, ГЕРБ ще го подкрепи. Това каза лидерът на партията Бойко Борисов пред Нова телевизия. Той поиска включване в ефир по телефона по време на интервю на Деница Сачева, като прекъсна разговора с нея.

"Ако Радев върне кодекса, ще помоля депутатите от ГЕРБ да му гласуват ветото. Защото ние ги победихме с лъжите, с измамите, с машините и с вълшебните им флашки", каза Борисов.

Думите му идват, след като само преди дни партията му гласува в подкрепа на промените в Изборния кодекс. С тях бяха върнати хартиените бюлетини, а протоколите от машинното гласуване бяха премахнати.

Президентът Румен Радев все още не е съобщил дали смята да наложи вето на измененията.

Борисов коментира и изказването на съпредседателя на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев, който в неделя каза, че лидерът на ГЕРБ и президентът са провели "доста срещи" през последните няколко месеца. Борисов отрече да е разговарял с Румен Радев "минимум две години назад" и обвини Василев в лъжи.

По думите му с изказването си Василев цели да прикрие "аферите на ПП".

В понеделник Румен Радев също реагира остро на думите на Асен Василев, като отрече да се среща редовно с Бойко Борисов и определи като грешка решението си да се довери на лидерите на ПП.

18:02 5.12.2022

Радев нарече грешка доверието в "шарлатанията" на "Продължаваме промяната"

„Дали се срещам редовно с господин Борисов – разбира се, че не. Това не е първата лъжа на господин Асен Василев“. Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти в Албания думите на съпредседателя на “Продължаваме промяната” Асен Василев, че лидерът на ГЕРБ и президентът провеждат чести срещи напоследък.

“Аз бях първият излъган, когато се доверих на тези хора. Беше грешка, че изобщо дадох шанс на тези хора да изпълнят надеждите на българите за промяна. Както надживяхме автократичния модел, така ще надживеем и тази шарлатания", каза още Радев.

Радев не отговори конкретно на въпрос дали ще наложи вето на измененията на Изборния кодекс. С измененията машинното гласуване на практика бе отменено, тъй като разписките от машините ще се броят ръчно. Изборният кодекс постъпи в президентската институция, в момента се разглежда подробно от моя екип и ще бъде обсъден в най-големи детайли, тогава ще се произнеса, каза Радев в Тирана. Той е на посещение в Албания, където ще представлява България на Срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани.

"Г-н Румен Радев е този, който каза: „Мутри, вън!“, а след това върна мутрите в управлението на страната". Така от "Продължаваме промяната", отговориха на думите на Радев в изявление до медиите.

18:01 5.12.2022

Реакциите за кандидатурата на Николай Габровски за премиер

Нито една партия официално не е заявила, че би подкрепила кабинет с мандата на ГЕРБ.

17:59 5.12.2022

Кой е кандидатът за премиер Николай Габровски

Проф. Николай Габровски, който взе мандата за съставяне на правителство от името на ГЕРБ-СДС, е именит неврохирург, известен предимно с постиженията си в медицината.

17:58 5.12.2022

Николай Габровски е кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС

Неврохирургът Николай Габровски е предложението на ГЕРБ-СДС за министър-председател. В понеделник президентът Румен Радев връчи на него първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

12:04 5.12.2022

Продължаваме промяната внася сигнал срещу БАБХ заради "Капитан Андреево"

„Продължаваме промяната“ (ПП) внася сигнал в ДАНС срещу Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Причината е, че едно от делата, които агенцията е водила срещу частната фирма „Евролаб 2011“, която извършва фитосанитарен контрол на ГКПП „Капитан Андреево, е било загубено заради невнесена държавна такса от 70 лв.

„По този начин опропастява на трета инстанция това дело. Задкулисието има своите пипала навсякъде, но ние ще стоим и осветляваме всеки служител, който защитава интересите на задкулисието“, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков във видео, публикувано на страницата на партията във Фейсбук.

По-късно бившият директор на БАБХ и настоящ народен представител от ПП проф. Христо Даскалов каза, че опитите, които той е имал за прекратяване на договора на частната фирма, са били напълно осуетени от новото ръковдство на агенцията.

Той добави, че голяма част от юридическия екип, който се е опитал да прекрати договора на „Евролаб 2011“ в защита на интересите на държавата, е бил освободен от новото ръководство. По негови думи в момента единствените дела, които се водят, са на частната фирма срещу агенцията.

Според Иван Христанов от ПП действията на БАБХ към днешна дата представлят заплаха за националната сигурност и именно това е причината от партията да внесат сигнал в ДАНС.

Пунктът „Капитан Андреево“ попадна във фокуса на общественото внимание след решението на редовното правителство на Кирил Петков да отстрани частната фирма „Евролаб 2011“ от фитосанитарния контрол. Тя извършваше тази дейност на базата на договор за наем на помещения, подписан в последния работен ден на 2021 г.

Покрай този случай се появиха обвинения в корупция, заплахи към политици, съмнения за контрабанда и пропуснати от държавата ползи за стотици милиони. Разкритията за частния контрол на "Капитан Андреево" бяха посочени от премиера в оставка Кирил Петков като една от истинските причини за падането на кабинета му.

09:38 5.12.2022

Според Нинова ГЕРБ няма да успеe да направи правителство

ГЕРБ няма да успеят да направят правителство, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред бТВ. Няма декларирана подкрепа от политическите партии, така че да се гарантира мнозинство. Нашата позиция остава непроменена - ние няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ, каза още Нинова.

Нинова каза, че изглежда на БСП няма да се наложи да подкрепят кабинет на втората партия “Продължаваме промяната”, тъй като бившите им коалиционни партньори заявяват, че няма да предложат правителство.

В 10:00 президентът Румен Радев ще връчи мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ. Това става над 2 месеца след провеждане на изборите.

16:27 4.12.2022

Кирил Петков очаква да има нови избори

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков очаква да има нови избори. Той каза това в интервю за БНР в неделя. Според него в момента няма вариант за съставяне на правителство.

“Всички български граждани ще наблюдават шоуто на Борисов през следващата седмица”, каза Петков. Той очаква “монолози, екипна игра, анализатори да дават колко невероятно ГЕРБ се опитват да направят правителство, но не могат”.

В понеделник президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ.

Според Петков има два варианта за съставяне на правителство в сегашния парламент, но единият е невъзможен, а другият - много малко вероятен.

Първият вариант е правителство на малцинството с втория мандат на “Продължаваме Промяната” и “Демократична България”.Те поставиха като условие за съставяне на такъв кабинет да не се приема връщането на хартиените бюлетини. Промените обаче бяха приети с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП.

“Няма как да има правителство на малцинството, което да е антикорупционно, реформаторско и да бъде подкрепено от един парламент, който до 3:00 часа през нощта успява да открадне шанса българските граждани да имат честен вот”, каза Кирил Петков.

Вторият вариант според Петков е ГЕРБ, ДПС и БСП да направят “хартиена коалиция” с третия мандат за правителство, но това според него е малко вероятно.

“Те винаги се опитват да направят така ,че българският народ да не разбере точно какво се случва, а тук ще бъде доста явно”, каза още Петков.

11:42 4.12.2022

Бойко Борисов допусна възможността да е кандидат за премиер

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов допусна възможността да бъде кандидат за премиер. Това се случи в неделя, малко след като двама членове на ГЕРБ казаха в интервюта, че според тях именно Борисов трябва да бъде предложен за министър-председател.

“Има два варианта за правителство: или с мен като премиер, или с друг, но при подписването на споразумение. Ако искаме да излезем от кризата, вариантът за премиер съм аз”, каза Борисов във Враца, където беше за откриването на семинар на младежката организация на ГЕРБ.

В неделя сутринта двама членове на ГЕРБ казаха в интервюта, че според тях Борисов трябва да е кандидатът на партията за премиер.

“Като имаме първа политическа сила, обикновено лидерът на партията става премиер. Бойко Борисов, смятам, че трябва да бъде номиниран”, каза депутатът Тома Биков пред Нова телевизия.

“Ние премиер си имаме и той се казва Бойко Борисов”, каза пред бТВ бившият финансов министър Владислав Горанов от ГЕРБ.

“Когато имаш в отбора си Меси (Лионел Меси – футболист на ПСЖ и Аржентина), няма нужда да търсиш Ди Мария (Анхел ди Мария – футболист на “Ювентус” и Аржентина)”, добави Горанов.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще получи в понеделник от президента Румен Радев първия мандат за кабинет и има една седмица срок, в който трябва да уведоми държавния глава дали ще го изпълни.

15:29 3.12.2022

"Да стабилизират България." ГЕРБ ще предложи "правителство от експерти"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че партията ще предложи “правителство от експерти”. Той е съобщил намерението си пред председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на среща в Атина на Европейската народна партия, в която ГЕРБ членува.

“Правителството, което ще предложи ГЕРБ, ще бъде от експерти, които могат да стабилизират България”, написа Борисов в профила си във Фейсбук.

“ГЕРБ ще продължи диалога с всички парламентарните партии, защото на България е необходим кабинет, който да ускори работата по приемането на всички закони по Плана за възстановяване и устойчивост”, добави още той.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще получи в понеделник от президента Румен Радев първия мандат за кабинет и има една седмица срок, в който трябва да уведоми държавния глава дали ще изпълни мандата.

Зам.-председателят на партията Томислав Дончев съобщи в петък, че ГЕРБ ще предложи правителство, а кандидатът за премиер ще бъде обявен в понеделник. По информация на Свободна Европа от депутати от партията това ще бъде Десислава Атанасова.

11:03 3.12.2022

ГЕРБ ще предложи кабинет на малцинството и се надява на подкрепа от "Демократична България"

ГЕРБ е готова да предложи правителство на малцинството, каза пред бТВ депутатката от партията Екатерина Захариева. Формацията се надява на подкрепа от “Демократична България”, добави още тя.

“Ако трябва, ще внесем и кабинет на малцинството. Най-вероятно няма да бъде подкрепен. Надявам се да надделее разумът”, каза Захариева в събота.

“Подкрепа няма да дойде от “Възраждане”. Надяваме се да дойде от “Демократична България”, добави тя.

ГЕРБ има най-много депутати в 48-ото Народно събрание и ще получи първия мандат за съставяне на правителство. Президентът Румен Радев ще го връчи в понеделник.

“Демократична България” няколко пъти каза, че няма да подкрепи правителство на ГЕРБ.

16:32 2.12.2022

Десислава Атанасова ще вземе мандата за съставяне на кабинет на ГЕРБ

Десислава Атанасова ще вземе мандата за съставяне на кабинет от президента Румен Радев, потвърдиха пред Свободна Европа депутати от ГЕРБ.

Това означава, че тя ще бъде и кандидатът за премиер на партията на Бойко Борисов, тъй като по конституция президентът "възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство." Атанасова в момента е председател на групата на ГЕРБ в парламента.

Междувременно зам.-председателят на партията Томислав Дончев съобщи, че колегите му ще предложат кабинет на малцинството и ще го подложат на гласуване в Народното събрание.

"Демократична България" и "Продължаваме промяната" вече нееднократно отхвърлиха възможността да подкрепят мандата на ГЕРБ. Кирил Петков обаче смята, че той може да бъде реализиран с подкрепата на ДПС и БСП. По думите му при гласуването на промените в Изборния кодекс си е проличало, че трите формации действат координирано. Председателката на левицата Корнелия Нинова обаче отхвърля този вариант.

Заредете още

XS
SM
MD
LG