Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Парламентът се приближи до оръжието за Украйна и хартиените бюлетини. Какво е "пермакриза"


В четвъртък сутрин парламентът ще гласува решението за предоставяне на военна помощ за Украйна. Заради това лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов свика протест по време на заседанието
В четвъртък сутрин парламентът ще гласува решението за предоставяне на военна помощ за Украйна. Заради това лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов свика протест по време на заседанието

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • Едно гласуване до изпращането на оръжие за Украйна
  • Русия се върна в сделката за зърно
  • Какво е „пермакриза“

Парламентарните комисии по отбрана и външна политика одобриха България да предоставя на Украйна военна и военно-техническа помощ. Окончателното решение трябва да се вземе от парламента в четвъртък. Проруската „Възраждане“ свика протест, който ще се проведе по време на гласуването.

Комисията по правните въпроси одобри на първо четене законопроекта на БСП за връщане към гласуването с хартиени бюлетини. Социалистите бяха подкрепени от ГЕРБ и ДПС по темата. От „Демократична България“ заявиха готовност за свикване на протест, ако промените бъдат одобрени.

Комисията по отбрана одобри и придобиването на допълнителни 8 самолета F-16 Block 70 от САЩ. Срещу решението бяха само от „Възраждане“.

Вашето мнение е важно за нас

Участвайте в проучването, за да подобрим нашия сайт. Отнема само 5 минути.

Войната в Украйна

Русия се завръща в сделката за износ на украинско зърно през Черно море само три дни, след като обяви, че замразява участието си в нея. От Москва са доволни от гаранциите, които са получили за това, че Украйна няма да използва морските коридори за военни цели.

Руските власти поставиха ултиматум на украинския персонал в АЕЦ „Запорожие“ да подпише договори с руската „Росатом“. По данни на Киев само 100 от общо 6700 работници са съгласни да работят за Москва.

Украинските сили са отблъснали поредна атака с дронове срещу цели в централната и източната част на Украйна. Киев изрази опасение, че няма средства за отбрана срещу иранските балистични ракети, с които, според разузнаването, Русия вече разполага.

Полша ще издигне временна ограда по границата с руския анклав Калининград. Решението на Варшава идва заради съмнения, че Русия възнамерява да съдейства на мигранти от Азия и Африка за нелегално прекосяване на границата.

След като на 21 септември руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация за войната в Украйна, в Русия започнаха да сключват брак по 100 двойки на ден. Причината е, че в случай на смърт на военнослужещ законната му съпруга получава финансово обезщетение от държавата. Не пропускайте тази история.

155-милиметровата гаубица FH70 се използва от страните от НАТО повече от 40 години. Украинските сили ги получиха за първи път от Италия. Вижте как действат на фронта в това видео.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

Политиката в България

ДПС отказва да поставя „предварителни червени линии“ и е готова да разговоря с всички партии. Това стана ясно по време на консултациите на движението с президента Румен Радев.

Корнелия Нинова обвини прокуратурата, че е опитвала да репресира и да се меси в делата на БСП. Обвиненията ѝ дойдоха, след като служители на Главна дирекция „Охрана“ посетиха домашния ѝ адрес. Служебният министър на правосъдието Крум Зарков опроверга твърденията.

Кабинетът избра пореден нов терен, на който да се построи Национална детска болница. Мястото е в район „Овча купел“. Проектът се върти в омагьосан кръг вече 40 години. Ако сте забравили историята, можете да си припомните част от нея тук.

Няколко препоръки

Бюджет за 2023 г. ще има. Подготвен от служебния кабинет. Но какво може да се очаква от актуализацията на настоящия или от един изцяло нов бюджет за следващата 2023 г. Красен Станчев отговаря на няколко въпроса.

След влизането в ЕС българските политици не полагат усилия за приемането на еврото. Това би означавало по-ниски лихви, по-ниски цени, повече инвестиции, но говоренето за ползите е заглушено от лъжите, които засилват страховете на гражданите. Това разказа икономистът Ивайло Ангелов в интервю за Дамяна Велева.

Името Хенри Мур тежи като скулптурите му. Заради просветите в плътната им материя, те са като нещо, обвито около нищо. Пламен Асенов разказва историята на твореца в рубриката „Малки истории за велики европейци“.

„Пермакриза“ означава „продължителен период на нестабилност и несигурност“ и обобщава какво е била 2022 г. за много хора. Това накара едно от най-големите англоезични издания в света „Харпър Колинс“ да определи този термин за дума на годината.

Човек на деня

Той работи с гипс, дърво, метал, камък. Работите му понякога се описват като „по-солидни, сложни и по-тежки“, друг път просто като шедьоври. В сряда Ивайло Аврамов получи националната награда за скулптура „Акад. Иван Лазаров“ за 2022 година. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG