Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Парламентът зацикли от първия ден. Борисов иска да работи и с "Възраждане"


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в парламента
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в парламента

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Парламентът не избра председател
  • Борисов иска да работи и с “Възраждане”
  • Украйна разследва убийство на пленник

Депутатите не успяха да изберат председател на 49-ото Народно събрание на първото си заседание в сряда. ГЕРБ предложи Росен Желязков, а “Възраждане” - Петър Петров. И двамата не събраха нужната подкрепа. Заседанието ще продължи в четвъртък.

Депутатите да загърбят “тяснопартийните си интереси” в името на европейския курс на България. За това призова президентът Румен Радев в обръщение към новия парламент.

Народното събрание не може да работи без председател. Първото заседание ще продължи, докато не бъде избран такъв. Последният път това отне три дни. Не пропускайте това видео, което в минута и половина разказва най-важното.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вижда два варианта за редовно правителство. Единият от тях е парламентът да избере като редовно служебното правителство, назначено от Радев.

ГЕРБ не се страхува да работи с “Възраждане”, каза още Борисов. Двете партии имат противоположни позиции по ключови теми, но това не би попречило, добави той.

Лена Бориславова от ПП-ДБ положи клетва като народен представител в сряда, въпреки че ден по-рано съобщи, че не иска да е депутат. Защо? Отговорът е тук. Впоследствие Бориславова подаде оставка.

Изборите минаха и окончателните резултати са ясни, но новините за грешки в протоколите не спират. В една секция в София например гласовете на 483 души изобщо не са отчетени.

Никой не защитава жертвите на насилие

Ограничителната заповед е най-бързата защита за човек, подложен на домашно насилие. Дори да беше подала молба за такава обаче, убитата Кристина Благоева едва ли щеше да я получи. Звучи абсурдно, но е факт. Такъв е законът, а депутатите не приемат промени.

Какво мислите за това? Коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

Украйна разследва убийство на пленник

Украйна започна разследване на разпространено в социалните медии видео, което показва обезглавяване на човек. Твърди се, че той е украински военнопленник, а за извършителите се предполага, че са наемници от частната руска армия “Вагнер”.

Украинският президент Володимир Зеленски нарече руските сили “зверове” заради видеото. Кремъл определи клипа като “ужасен”, но се усъмни в автентичността му.

В същото време наемници от “Вагнер” публикуват снимки от хотели на морето. Основателят частната армия Евгений Пригожин е наел поне осем хотела, в които руснаци, воювали в Украйна, отиват на “рехабилитация” и се снимат с алкохол и наркотици.

Войната в Украйна може да “продължи десетилетия”, прогнозира Ричард Барънс - бивш командир в британската армия. Според него военната помощ за Киев е ключова, а Русия може да получи преимущество само ако Китай или Индия ѝ изпратят боеприпаси.

България не е предлагала МиГ-29 на Украйна

България твърдо стои зад суверенитета и териториалната цялост на Украйна, каза военният министър Димитър Стоянов на среща с посланичката на Украйна Олеся Илашчук.

Българското правителство обаче никога не е предлагало да дари самолетите МиГ-29 на Киев или да ги замени, каза Стоянов. Повод за думите му е изтекъл документ на САЩ, в който се посочва, че България е изразила готовност да даде изтребителите си.

България подкрепя европейската интеграция на Босна и Херцеговина и е готова да се застъпи страната да бъде третирана по “по-благоприятен начин” в ЕС, каза външният министър Николай Милков.

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу посети Шумен. Той поднесе цветя на паметник на жертвите на т. нар. Възродителен процес заедно с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

Русия не се отказва от обвиненията срещу журналист

Русия отхвърля обвиненията, че е задържала “неправомерно” репортера на “Уолстрийт джърнъл” Еван Гершкович и няма да промени подхода си към случая. Журналистът беше обвинен в “шпионаж”, а САЩ поискаха да бъде освободен незабавно.

Руският опозиционер Алексей Навални отново е наказан с 15-дневен престой в затворнически изолатор само три дни след изтичането на предишното му наказание. Това се случи, след като екипът му публикува ново разследване за корупция в затворите.

Армения и Азербайджан съобщиха за общо седем смъртни случая след подновени боеве на границата между двете държави. Последната вълна сблъсъци започна през септември и е най-сериозната след ескалацията от 2020 г.

И две препоръки

Още през 19 век учените откриват, че атомът е съставен от по-малки частици. Но едва през 1949 г. се появява модел на структурата на атомното ядро. Той е на Мария Гьоперт-Майер - първата жена теоретичен физик с Нобелова награда. Не пропускайте историята ѝ.

Тя е на 16 години и от малка се хвърля в това, което обича да прави - свири на ударни инструменти и танцува брейк. Наскоро тя победи в състезание, в което се съревновават само момчета. Пламена Георгиева ще остане в историята на брейк денса.

Следете всички новини на сайта на Свободна Европа. Може да изтеглите безплатно и нашето приложение за Android или iPhone, за да не пропускате нищо важно, и да станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG