Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Едва заработил, парламентът вече буксува. Теодор Ушев се опита да каже нещо на Русия, но тя го цензурира


Българският парламент
Българският парламент

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Хибридните атаки на Русия в България
  • Бюджетният дефицит
  • Теодор Ушев

Има „безпрецедентно увеличаване“ на руските хибридни атаки в България, каза външният министър Николай Минков. Това подкопава устойчивостта на страната и на нейните демократични ценности и процеси. Сходна оценка беше дадена и в началото на април Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на България за 2022 г.

Парламентът

Парламентът трябва да гласува множество законодателни решения, но вместо това времето му отива в продължителни дебати по приемане на правилника на институцията. Днес е третият ден, в който ще се обсъждат тези текстове. В същото време не е ясно колко дълго ще работи парламентът, защото не е сигурно, че партиите ще се договорят за създаване на правителство.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Преговорите

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха, че ще отхвърлят бюджетния дефицит от 6,4%, който е предложен от служебното правителство. Двете коалиции решиха да заложат 3% в планирания бюджет. Другото им решение след срещите в четвъртък е да не променят данъците, социалните разходи и заплатите.

Лидерите се разбраха, че правната комисия ще има ротационен председател за срок от три месеца. Първият ще бъде Стою Стоев от ПП-ДБ.

ГЕРБ поиска да научи имената на хората, които ПП-ДБ иска да постави за министри, но получи отказ. Николай Денков каза, че коалицията мисли не за състава на правителството, а за управленска програма с хоризонт от 18 месеца.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Нападението над лекар. Пиратството онлайн

Венцислав Ангелов – Чикагото беше осъден на година и половина затвор за нападение над лекар. Решението може да се обжалва. Инцидентът е от януари 2022 г.

САЩ поставиха под наблюдение България и още 28 държави заради пиратството онлайн. България е в списъка, тъй като София не е обърнала достатъчно внимание на недостатъци в разследването на случаи с нарушаване на интелектуалната собственост.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Теодор Ушев

Режисьорът Теодор Ушев беше награден на Московския кинофестивал, но отказа да получи отличието. Той се позова на това, че Русия бомбардира "хора, които просто искат да бъдат свободни". Отказът на Ушев така и не стигна до руската публика, на която съобщиха, че екипът ще получи наградата си по-късно.

Руският газ

Ако България продължи да разнообразява своите източници на природен газ, скоро може да договаря нула молекули газ от Русия, каза новият посланик на САЩ в София Кенет Мертен. Първата му публична проява беше бизнес-закуска с членовете на Американската търговска камара. Там той се спря на действията на България от миналата пролет, когато Русия едностранно спря доставките на газ, а София за кратко време намери алтернативни доставчици. Мертен определи това като „впечатляващ обрат“.

Фронтът

Украински журналист беше убит, а италианският му колега – ранен след руски обстрел в Херсонска област. И двамата са носили жилетки с надпис „Преса“.

Украйна е получила 98% от обещаните военни машини. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че са доставени 1550 бронирани машини, 230 танка, модерни системи за противовъздушна отбрана и артилерия и огромно количество боеприпаси. Обучени са най-малко 9 украински бронирани бригади.

В четвъртък руската армия обстреля Миколаив с ракети „Калибър“.

Беларус. САЩ. Южна Корея

Основен опонент на беларуския лидер Александър Лукашенко – Виктор Бабарика – е в болница. Предполага се, че е бил бит в затвора.

Бивша журналистка от САЩ каза пред съда в Ню Йорк, че Доналд Тръмп я е изнасилил в пробната на магазин за бельо преди да стане президент.

САЩ и Южна Корея подписаха споразумение за ядрените оръжия за пръв път от 40 години насам.

И две препоръки

Младият играч на "Левски" Пламен Андреев е на първо място в престижна класация за най-обещаващ вратар. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Данило е с ампутиран крак след една от руските бомбардировки в Украйна. Той тренира в рехабилитационен център и няма търпение на се върне във фронта, показва това видео.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG