Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ търси подкрепа за кабинет на Мария Габриел. Защо полицията съблече 400 души за обиск


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и Мария Габриел. Снимката е от 2019 г., когато тя беше водач на листата на ГЕРБ за европейските избори
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и Мария Габриел. Снимката е от 2019 г., когато тя беше водач на листата на ГЕРБ за европейските избори

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Преговорите за правителство
  • Напрежението в прокуратурата
  • Свалената руска ракета

ГЕРБ предложи българската еврокомисарка Мария Габриел за премиер. Тя има дълъг опит в структури на ЕС, но не и в България. Има и един непроверен договор за евтино общинско жилище. Коя е Мария Габриел? Отговорът е тук.

ПП-ДБ няма да промени позицията си след номинацията на Габриел и няма да подкрепи кабинет с мандат на ГЕРБ. “Възраждане” също няма да гласува за такова правителство. ДПС, БСП и ИТН са готови да участват в разговори.

Габриел започва срещи с представители партиите в парламента, за да търси подкрепа за правителство. До момента не се съобщава за насрочени разговори само с “Възраждане”. Има спор около срещата с ПП-ДБ - коалицията обяви отлагане, ГЕРБ не се съгласи.

Сарафов иска оставката на заместника си

Шефът на следствието Борислав Сарафов поиска Висшият съдебен съвет да освободи заместника му Ясен Тодоров. Повод са противоречията в информацията за взрива до колата на главния прокурор Иван Гешев.

При експлозията от 1 май не е използван тротил, а вещество, което рядко се използва в България, съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев. Това по думите му “дава определени насоки при разследването”.

Полицията съблече хора за обиск

Полиция съблече един по един близо 400 клиенти и служители в дискотека в Пловдив. Обяснението беше, че търси наркотици. МВР твърди, че всичко е законно. Правозащитници обаче са категорични - това е милиционерщина.

Прокуратурата разследва престъпление по служба заради Пловдивския панаир. Проверката е по сигнал на депутатката от ПП-ДБ Стела Николова срещу кмета на Варна Иван Портних за това, че не е върнал акциите на панаира на държавата.

Софийският градски съд остави в ареста 18-годишния Адриан Антонов, обвинен за катастрофата на бул. “Сливница” в София на 8 май. Според прокуратурата той е карал с превишена скорост при инцидента, в който загинаха двама души.

Украйна свали “несваляема” руска ракета

Украинската армия е свалила руска ракета “Кинжал” с американската система за противовъздушна отбрана “Пейтриът”, потвърди Вашингтон. За тази ракета Владимир Путин беше казал, че е невъзможна за сваляне.

Русия е нанесла удари по Харковска и Херсонска област, съобщиха украинските власти в сряда. Съобщава се за разрушения и ранени хора. В резултат от обстрел срещу град Вовчанск е загинал един човек.

Българи са в забранителен списък на Скопие

Българите, които не бяха допуснати в Северна Македония, фигурират в забранителен списък, каза външният министър Иван Кондов. Това се разминава с твърдението на Скопие, че евродепутатът Андрей Ковачев не е допуснат заради други хора в групата.

За две десетилетия Реджеп Тайип Ердоган отдалечи Турция от светските идеи на Ататюрк. Сега опозицията обещава да промени курса на управление. Какво може да се промени след изборите на 14 май? Отговорът е тук.

Хиляди хора излязоха на протест в Белград с искане правителството да вземе мерки срещу насилието. В Сърбия имаше две масови стрелби, в които бяха убити общо 17 души, а 21 бяха ранени.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп трябва да плати 5 млн. долара обезщетение заради сексуално насилие над Елизабет Джийн Карол, бивша журналистка и писателка. Случаят е от 90-те години, а Тръмп по-рано е оправдан по дело за изнасилване на Карол.

Три препоръки

Преди 1989 г. комунистическият режим успешно контролира историческата наука, а един от механизмите са т.нар. "общи становища". Напоследък тези механизми изглежда отново са задействани, пише историкът Стефан Дечев.

Източна Европа сега е много по-близо до Западна отпреди 10-15 години. Това каза историкът проф. Веселин Методиев в интервю пред Свободна Европа. “Тези 30 години не са минали напразно”, каза още той.

Има епохи, които не се насищат да раждат гении. Ето четири имена и вече знаете за какво става дума - Леонардо, Микеланджело, Донатело и Рафаело. Само един от тях обаче и до днес се нарича “божественият”. Не пропускайте разказа на Пламен Асенов за него.

Човек на деня

Дебютният му игрален филм е един от най-гледаните в България. Следващият става българско предложение за награда “Оскар”. Режисьорът и продуцент Илиян Джевелеков е човек на деня.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG