Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ПП-ДБ настоява за преговори след оставката на Денков. Борисов се разсърди. На ход е Радев


Искрен Митев, Христо Иванов, Кирил Петков и Атанас Атанасов (отляво надясно) по време на брифинга си в сряда, на който заявиха, че ПП-ДБ не иска предсрочни избори, а преговори с ГЕРБ-СДС.
Искрен Митев, Христо Иванов, Кирил Петков и Атанас Атанасов (отляво надясно) по време на брифинга си в сряда, на който заявиха, че ПП-ДБ не иска предсрочни избори, а преговори с ГЕРБ-СДС.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Борисов заплашва с избори 2 в 1
  • Талева още чака доказателствата за Сарафов
  • Какво прави BgGPT

Парламентът гласува оставката на кабинета на Николай Денков. Въпреки че предварителното споразумение между "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС предвиждаше това да се случи именно на 6 март, отново настъпи обрат.

Бойко Борисов се разсърди и заговори за предсрочни избори 2 в 1 заедно с европейските през юни, защото според него оставката на правителството е била прибързана.

Той каза това по време на събитие на Европейската народна партия в Румъния, където се срещна с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Пред нея обаче Борисов не спомена вариант с предсрочни избори, пише "Дневник".

От ПП-ДБ пък дадоха брифинг, на който заявиха, че все така не искат избори и очакват преговори с ГЕРБ. Междувременно президентът Румен Радев каза, че веднага започва консултации за съставяне на нов кабинет.

Ако искате да си припомните какво обеща и какво свърши кабинетът "Денков" през 9-те месеца, в които беше на власт, прочетете този текст на Видка Атанасова.

Гледайте това видео с Катерина Василева, ако сте пропуснали как точно беше планирана да се случи ротацията начело на правителството, подкрепяно от ГЕРБ-СГС, ПП-ДБ и ДПС.

Разследването срещу Сарафов

Специалният прокурор Даниела Талева, която разследва дали временният главен прокурор Борислав Сарафов е свързан с изчезналия следовател Петьо Петров и аферата "Осемте джуджета", все още чака прокуратурата да ѝ прати доказателствата по случая.

Става въпрос за множество прокурорски постановления и записи от камери, за които се предполага, че Еврото е правил като компромати. Талева трябва да се запознае лично с тях, за да установи дали вътре има данни за престъпление на Сарафов. Тези доказателства са в ръководената от него прокуратура вече половин година.

Ако сте пропуснали как точно Сарафов и Гешев се свързват с предполагаемите престъпни групи на Петьо Петров - Еврото и Мартин Божанов - Нотариуса, прочетете този текст.

На този фон разследващият сайт BIRD написа, че бившият съпруг на Талева се оказва подсъдим по дело, което все още не е приключило. Изданието е отправило въпрос към Талева, дали този случай може да се използва за натиск върху нея, но тя е отрекла.

МВР пък отрича негови служители да са охранявали бившия ресторант "Осемте джуджета", ползван от Еврото като офис. Оказва се, че пред него наистина са спирали полицейски коли в продължение на над три години, но министерството няма данни това да е ставало с цел охрана.

МВР отричаше и, че негови служители са охранявали Клуб SS на Нотариуса, в който са членували магистрати. Но сега се оказва, че двама са отстранени тъкмо заради това, съобщи Нова телевизия.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

"Майдан срещу съдии и прокурори"

Изслушванията в различни институции заради скандала около Нотариуса продължиха и във вторник. Прокурорската колегия на ВСС изслуша бившата спецсъдия Галя Георгиева по нейно желание. Тя беше спомената преди седмица като един от съдиите, задържали Веселин Денков, докато Божанов е изнудвал за пари жената до него Ивайла Бакалова.

По този повод Георгиева каза във ВСС, че временната комисия за Нотариуса в парламента се превръща в "мегдан, където може да се организира Майдан срещу съдии и прокурори", цитира я "Лекс".

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта си за нов Закон за съдебната власт. С него се елиминира възможността съдебните кадровици да работят и след мандата си, ако парламентът не успее да попълни квотата си, пише "Капитал".

Скандалът с фалшивите дипломи в Югозападния университет (ЮЗУ), огласен първо от Свободна Европа, все още не провокира реакции на институциите. Разкрилият го историк и преподавател Стефан Дечев призова пред "Сега" прокуратурата и МВР да разследват. Недоумение от липсата на институционални действия по случая наскоро изрази пред "Дефакто" и адвокат Даниела Доковска.

Ако сте пропуснали Студио България с Генка Шикерова, прочетете тук за някои от историческите митове, заложени в учебните помагала по история. Гост беше Калин Янакиев.

Как работи българският чатбот

Българският чатбот BgGPT вече е свободно достъпен за всеки, който иска да го ползва. Това предизвика много иронични коментари за способностите му. По този повод специалистът по обработка на данни Никола Тулечки каза пред БНР, че е голяма грешка чатботовете да се ползват на принципа на търсачка.

"Обществото трябва да разбере, че това е инструмент, не заменя Google, защото има опасност от "халюцинации", когато имитират човека, го правят добре, убедително лъжат и могат да подведат. Трябва да се внимава с фактологията и да се проверява - търсим втори източник на информация", коментира Тулечки.

Българският чатбот беше пуснат в началото на тази седмица от института за изкуствен интелект INSAIT. Тук можете да си припомните кой стои зад идеята за създаването му.

Отново Байдън срещу Тръмп

Битката за президентския пост в САЩ през ноември отново се очертава между настоящия държавен глава Джо Байдън и предшественика му Доналд Тръмп. Това стана сигурно, след като единствената опонентка на Тръмп - Ники Хейли, се отказа от първичните избори.

Във Великобритания пък продължават разкритията около дейността на австриеца Ян Марсалек, заподозрян, че е вербувал българи за шпионаж в полза на Русия. Тук можете да намерите най-важните факти, известни за него досега.

Международният наказателен съд в Хага издаде заповеди за арест на двама висши руски командири. Причината е подозрение във военни престъпления в Украйна заради ударите срещу енергийната инфраструктура на страната.

Юлия Навалная, вдовица на покойния руски опозиционер Алексей Навални, призова сънародниците си да излязат на масови протести по време на предстоящите президентски избори в Русия между 15 и 17 март. Това е стара идея на съпруга ѝ.

И още две препоръки

За финал ви препоръчвам текста на Пламен Асенов за Ханс Кристиан Андерсен от рубриката му "Великите европейци".

Не пропускайте и историята на режисьорката Мария Аверина, чийто филм "Да летиш с плавници" за художника Алцек Мишев беше избран за най-добър български документален филм на фестивала Master of Art в София.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG