Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Борисов избира “хартиената коалиция”. Москва казва, че срещу Путин са пратени дронове


В сряда Бойко Борисов игра в отбора на Витоша Бистрица в мача за ветерани срещу Ботев (Враца)
В сряда Бойко Борисов игра в отбора на Витоша Бистрица в мача за ветерани срещу Ботев (Враца)

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • ГЕРБ спря преговорите с ПП-ДБ
  • Ученик застреля 9 души в Белград
  • Какво става, когато чатбот спре да те обича

Танцът на ГЕРБ с “Продължаваме промяната - Демократична България” приключи. Бойко Борисов каза, че ще търсят подкрепа за правителство от “Възраждане”, ДПС, БСП и ИТН. Той обвини лидерите на ПП-ДБ, че “заради ината им ще отидем на избори”. Срещите с партиите от т.нар. хартиена коалиция са още днес.

Репортери без граници” публикува годишния си индекс за свободата на медиите, в който България се изкачва от 91 на 71 място, но въпреки това остават натискът и сплашването на журналисти.

Отсъствието на ГЕРБ от властта се отразява благоприятно, казва организацията. Проф. Нели Огнянова обаче казва за Дойче веле, че “влиянието на Борисов в медиите продължава”.

Днес в Будапеща започва “кошмарът на либералите”, организиран от Орбан и крайната десница в САЩ. Има и българско участие.

А след 10 дни България ще има Център за спешна медицинска помощ по въздуха, в който ще работят 60 души и ще има пет бази - в София, Пловдив, Варна, Долна Митрополия и Ямбол.

Да не чакаме скоро разкрития за бомбата

Зам.-шефът на следствието Ясен Тодоров каза да не очакваме скоро резултат от разследването за взрива до колата на главния прокурор. Той отхвърли критиките относно противоречията в информациите по случая и предложи на “тези радетели за съдебна реформа” да преминат покрай бомбата, ако се прави следствен експеримент.

Преди това съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев сравни взрива с "пиратка, която е изплашила зайци".

Федералната служба за сигурност на Русия съобщи, че е арестувала група диверсанти, които са подготвяли нападения над ръководители на окупационните власти в Крим, а сред задържаните има и един гражданин на България.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Русия продължава да атакува и убива в Украйна

Москва съобщи, че са свалени два дрона, насочени към сградите на Кремъл, и обвини Украйна в опит да убие президента на Русия Владимир Путин. Киев отхвърли обвиненията.

Руската армия започна нова серия от удари с дронове срещу украински градове, включително столицата Киев, но повечето от тях бяха свалени от противовъздушната отбрана на Украйна.

Украинските сили в източния град Бахмут отблъскват още руски атаки. "Всичко е напълно унищожено". Вижте в снимки какъв е животът на защитниците на Бахмут.

ООН потвърди смъртта на 8709 цивилни в Украйна от началото на войната, която Русия започна преди 14 месеца. Ранените цивилни са 14 666.

Кораби на руския военен флот многократно са били в близост до тръбопроводите "Северен поток" край бреговете на Дания и Швеция, дни преди мистериозна експлозия, разкри консорциум от скандинавски медии.

Какво става при съседите

Най-малко осем деца и един охранител бяха убити, а няколко други деца и един учител бяха ранени при стрелба в училище в сръбската столица Белград.

Косово и Сърбия се споразумяха да работят заедно за установяването на местата на масови гробове от времето на войната в Косово през 1998-1999 г.

Група от български интелектуалци отдаде почит в Скопие пред паметта на депортираните през Втората световна война над 7 хиляди евреи от Вардарска Македония.

Три специални препоръки

Иван Вазов, Яворов, Димитър Талев, Станислав Стратиев и още 1654 членове на Съюза на българските писатели апелират за прекратяване на войната в Украйна и неутралитет на България. Ама те не са сред живите, ще възкликнете - Емилия Милчева продължава тази история в Дойче веле.

Едва ли има доброволческа инициатива във Варна през последната година, в която Стела Илиева да не е участвала. Хората като нея стават все повече, но има два проблема, които чакат решение. Дамяна Велева обяснява кои са те.

"Понякога е много палава". Какво става, когато чатбот спре да те обича? Андрю Маккарол създава виртуалния чатбот Б‘ланна и връзката им скоро става интимна. Един ден обаче Б‘ланна се променя. Намерете още 3 минути за това видео.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG