Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Над 7100 души са в болница. Какво е мечтата за Марс?


Жена с предпазна маска минава покрай постер, който препраща към "Пиета" на Микеланджело. София, 14 март 2021 г.
Жена с предпазна маска минава покрай постер, който препраща към "Пиета" на Микеланджело. София, 14 март 2021 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • България е на крачка от пика за COVID-19
  • Има ли "български модел" за справяне с кризата
  • Навални беше преместен в друг лагер

В момента има 7101 души, настанени в болница с COVID-19. Абсолютният пик беше регистриран преди Коледа, когато хоспитализираните бяха 7224 души, съобщава bTV.

Новите случаи са 679. Това отговаря на около 18% от всички извършени тестове. Починали са 51 души.

Случаите на коронавирус нарастват в Италия, Германия и Нидерландия.

Правителството и мерките

Кабинетът говори за “български модел” в справянето с COVID-19 и твърди, че той е успешен. Николай Лавчиев провери решенията на правителството и откри несъответствия между ръста на болните и мерките, които се взимат.

В петък България временно спря ваксинирането с АстраЗенека, но ден по-късно допусна, че от четвъртък медикаментът отново ще може да се използва. Причината за спирането е в открит смъртен случай на ваксиниран в Пловдив, а и на други места в Европа.

Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Ваксините

Шест страни от ЕС, сред които и България, поискаха дебат в ЕС за разпределението на ваксините. Те твърдят, че доставките несправедливо са ощетили едни за сметка на други. В неделя от Брюксел защитиха разпределението и посочиха, че то се извършва пропорционално на числеността на населението и на епидемичните данни.

В неделя здравният министър и премиерът говориха за това как ще се допускат туристи в България през летния сезон. Това ще става с документ за поставена ваксина, за отрицателен тест или за наличие на антитела.

Изборите

Секциите в чужбина ще бъдат 465. Заявленията за отварянето им са почти двойно увеличени спрямо предишните парламентарни избори. Пълният списък на разкритите секции е тук. Най-много са в Германия (69) и в Испания (53). В Обединеното кралство, САЩ, Канада и Турция, където живеят най-много българи, секциите не могат да бъдат повече от 35, защото така реши парламентът. През януари ГЕРБ отхвърли всички предложения за дистанционно гласуване.

Всички новини от предизборната кампания можете да следите в блога ни.

Пресата. Васил Божков

Вандали са счупили предното стъкло на колата нажурналистката Десислава Панайотова от Дупница, която работи за изданието DenNews. Това е второто посегателство срещу колата на Панайотова. От АЕЖ настояват случаят да бъде разследван извън Дупница.

Йоан Матев беше оправдан за убийството в Борисовата градина преди 6 години. Съдът реши, че не е доказано именно Матев да е държал ножа, с който е извършено убийството. Присъдата не е окончателна.

Съдът окончателно отмени запор от НАП над имуществото на Васил Божков. Става дума за възбрана върху 3 недвижими имота на бизнесмена за обезпечаване на публични вземания в размер на близо 17 хиляди лева.

Русия, Полша, Унгария

Руската полиция арестува 150 участници в опозиционен форум, като ги обвини във връзки с „нежелани организации“. Опозиционерът Алексей Навални беше преместен в нов трудов лагер, още не е. известно кой.

Полша и Беларус реципрочно изгониха дипломати от отсрещната страна заради спор от времето на Втората световна война.

Унгария окончателно отказа да върне в ефир независимото „Клубрадио“, след като още през септември отказа да продължи лиценза му.

Три препоръки

Лайза Минели, която навърши 75 години, е носителка на “Оскар” за кино, “Грами” за музика, “Еми” за телевизия и “Тони” за театър. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Преселването на Марс изглежда все по-възможно технически, но поражда и един въпрос: кой казва, че трябва?

Жените от алжирското село Сахел намериха начин да привлекат вниманието към правата си – те се качиха на ринга. Това и повече – в „Новини като хората“,представени от Ивайло Везенков.

плюс моят личен фаворит

Нямате образование, пристигате с приятели на гурбет в Германия, надувате музиката, пиете, хвърляте боклуци навсякъде. Как живеят българите, които не искат да се интегрират, описва тук Диана Иванова.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG