Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Вече се обсъжда връщане към “Газпром”. Зеленски поиска освобождаване на Крим


Взривовете станаха до село Новоферодовка, близо до брега на Черно море.
Взривовете станаха до село Новоферодовка, близо до брега на Черно море.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • 52 дни до изборите
  • Шегите с газа
  • Виктория Томова

Остават 52 дни до изборите. Ще гласуваме само с машини. Президентът Румен Радев поиска от служебното правителство разяснителна кампания, която да повиши доверието. В последните дни на парламента ГЕРБ, ДПС и БСП опитаха, но не успяха да върнат хартиените бюлетини. Новият вътрешен министър Иван Демерджиев обеща да използва опита на Бойко Рашков срещу купуването на гласове.

Съдът допусна вписване на “Продължаваме промяната” като политическа партия. Председатели са Кирил Петков и Асен Василев. Това означава, че този път те няма да имат нужда от регистрацията на други партии, за да се явят на изборите.

До избори се стигна след като “Има такъв народ” оттегли подкрепата си за правителството. Колегите в “Медиапул” пишат, че няколко назначения в министерства, контролирани от близки до президента министри, “очертават ясно връзката между държавния глава и партията на Слави Трифонов "Има такъв народ".

Румен Радев критикува правителства, води политически битки и всява масови страхове. Това се случва, защото институцията на президента е една дълбоко объркана конструкция, а такава динамика е изпитание за крехката човешка душа, обяснява философът Стефан Попов и предлага решение.

Искате ли да споделите вашето мнение? Коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

Маски в транспорта и нови места в детските градини

От утре маските в градския транспорт, аптеките, болниците и социалните заведения стават задължителни в цялата страна. Отпада изискването за магазини, както беше в няколко области.

Очаква се днес Столичната община да обяви 1770 свободни места в детски градини. Миналата година без места в София останаха над 12 хиляди деца, а тази година след първо класиране не достигат близо 7400 места.

В това време държавата продължава опитите да се пребори с една частна фирма за контрола на границата с Турция. Ако се питате защо “Капитан Андреево” се превърна в нарицателно, защо “войната за границата” заприлича на истинска и какво правят там здрави момчета - не пропускайте историята на Генка Шикерова.

Шегува ли се Русия?

Служебният министър на енергетиката Росен Христов каза пред бТВ, че разглеждат “абсолютно всички възможности за доставка на газ, включително и възобновяване на доставките от “Газпром”. В същото време кабинетът е поискал двуседмична отсрочка за офертата за втечнен газ, договорена от правителството на Кирил Петков.

Ръководството на “Булгаргаз” е приело като “шега” предупрежденията на Русия, че ще спре доставките на газ. От изслушване в енергийния регулатор разбрахме още, че интерконекторът с Гърция може още да се забави и да не заработи през октомври.

Руският нефт спря да тече по тръбите към Унгария, Чехия и Словакия. Обяснението на Москва е, че Украйна е спряла транзита, защото санкциите не позволяват на руската страна да си плати.

Препоръчайте този бюлетин и на познатите си. Изпратете им този линк, за да се абонират.

“Внимавайте с пушенето”

Поредица от експлозии избухнаха на военно летище в Крим. Русия отрича да е имало нападение, а Украйна иронично препоръча да се спазва забраната за пушене на определени места.

По-късно президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че руската война срещу Украйна и срещу цялата свободна Европа е започнала с Крим и "трябва да свърши с Крим - с неговото освобождение".

Жители на окупираните територии в Запорожка област, където назначената от Москва администрация се кани да проведе референдум за присъединяване към Русия, вече получават телефонни обаждания с въпроси по тази тема.

Западните държави трябва да забранят на всички руснаци да влизат на тяхна територия. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за The Washington Post.

Руска журналистка беше задържана в Косово и изгонена заради подозрения в шпионаж. Дария Асламова е позната и на българската публика, но защитаваните от нея позиции провокират все повече съмнения, че журналистиката не е основната ѝ професия.

Присъединете се към общността на Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

Първата тенис ракета на България - Виктория Томова, се нареди сред стоте най-добри в света за първи път в кариерата си. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG