Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Все повече жени съобщават за насилие. Доган е осъден да плати десетки милиони


Почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Снимката е архивна
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Снимката е архивна

Добро утро. Най-важното днес:

  • Вълната от насилие
  • Разкритията за служебното правителство
  • Джеймс Хетфийлд

Научаваме за все повече случаи на насилие срещу жени. Бременна жена в Бургас е изгубила детето си, след като е била удряна в корема. Предполагаемият извършител е приятелят ѝ. Случаят е от миналата седмица, а след него жената е потърсила помощ от Центъра за превенция на насилието в града.

22-годишна жена е била остригана, пребита и държана заключена в къща във Видин. Привлечен като обвиняем е 19-годишен мъж, който е имал ограничителна заповед да доближава жената.

На фона на масови протести заради обезобразяването на млада жена в Стара Загора, друга жена от града се оплака, че делото срещу бившия ѝ мъж се бави повече от година. През 2022 г. Диляна Катранджиева е отвлечена и бита с часове, за което обвинява бащата на двете си деца. Година и половина по-късно обвинителен акт по случая все още не е внесен в съда, а през това време тормозът над нея продължава.

Случаят от Стара Загора, който провокира масови протести, все още не е изяснен. Полина Паунова подрежда в “Капитал” детайлите по това престъпление. “Мътна и кървава”, гласи заглавието и изобщо не е пресилено.

Експресните промени в закона тръгнаха

На извънредно заседание в четвъртък правната комисия в парламента одобри промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие.

Измененията предвиждат по-тежки наказания за нанасяне на лека и средна телесна повреда и право на защита за хора, преживели насилие в условията на интимна връзка.

Точно преди това влязоха в сила дългоочаквани промени в Закона за защита от домашното насилие. Те обаче нямаше да защитят момичето от Стара Загора, което беше нападнато с макетен нож. Обвиняем е бившият ѝ приятел. Тук обясняваме кои са подобренията и пропуските в новия закон.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет разпространи своя позиция, с която изразява подкрепата си за “масовите протести срещу насилието”, но осъжда призивите за саморазправа, “застрашаваща както личната неприкосновеност на съдиите, така и справедливостта на образувания наказателен процес”.

Денков срещу Донев

Забавени реформи и действия с тежки последици за икономиката в страната, управленски грешки и нарушения на правилата. Такива обвинения отправиха премиерът Николай Денков и други министри от кабинета му към служебното правителство на Гълъб Донев.

Правната комисия в Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за съдебната власт. Това се случи, след като членовете на комисията повторно гласуваха законопроекта. Тепърва предстои гласуването в пленарна зала.

ТЕЦ "Варна", която е мажоритарна собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, е осъдена да плати над 37 млн. лв. на държавния газов доставчик "Булгаргаз" за неплатени доставки на газ, съобщава “Медиапул”.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

Войната на Путин

Бойци на руската частна армия „Вагнер“ се придвижват близо до източния фланг на НАТО. Тяхната цел е да дестабилизират силите на алианса, каза премиерът на Полша Матеуш Моравецки.

Руските власти са започнали раздаване на оръжия за доброволци от пограничните райони с Украйна. Близо три хиляди души от Белгородска област са получили картечници, оръжия за сваляне на дронове и автомобили.

Русия е принуждавала украински граждани, които живеят в окупираните части на Украйна, да приемат руско гражданство. В случай на отказ украинците са били заплашвани с тежки последствия, включително депортация в Русия, се казва в доклад на университета Йейл, САЩ.

Да задълбаем

"Heil, Зеленски", казва жена в униформа пред портрет. Германско семейство тихо повтаря, докато е изнасяна покъщината му. Видеото с тези кадри е представено като германски протест срещу помощта, която страната оказва на Украйна. Само че в клипа няма нищо германско, а всички актьори са руснаци.

Доналд Тръмп беше обвинен, че е опитал да осуети изхода от изборите за президент през 2020 г. По-конкретно: заговорничил е с 6 души за това да попречи на Конгреса да потвърди победата на Байдън. Кои са шестимата му съучастници?

Човек на деня

Той е вокалист и китарист на най-известната метъл банда в света. Казва, че е „средна класа“ в музиката, но феновете му го боготворят. Те са Metallica, а той е фронтменът им Джеймс Хетфийлд, който навърши 60 години и е Човек на деня.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG