Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Денят Х за съветския паметник. Как политиците помогнаха на Гергов. Откъде се взе Велико Желев


През лятото на 2011 година част от фигурите бяха изрисувани като екшън герои от американски филми
През лятото на 2011 година част от фигурите бяха изрисувани като екшън герои от американски филми

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Протестите в Грузия
  • Кой е Велико Желев
  • Дими Илиева и жените

Полицията в Тбилиси снощи отново разпръсна със сила протеста срещу “руския закон”, както демонстрантите наричат приетия на първо четене проект, който копира руския закон за чуждестранните агенти, използван от Кремъл за репресии срещу несъгласните. Днес опозицията обявява общ план за гражданско неподчинение.

Всичко започна във вторник вечерта, след като законът беше приет на първо четене. Веднага хиляди граждани излязоха на протест с плакати, на които пишеше “Тук не е Русия” и “Ние сме Европа”. На тези снимки ще видите, че протестиращите вееха европейски знамена. Може да гледате и видео, което показва как полицията атакува демонстрантите.

Как се притискат медиите

Протест снощи имаше и в София, но по повод международния ден на жените 8 март. Организаторите напомниха, че всяка седмица от началото на годината в България има по една жена, убита от близък или партньор.

Днес Столичният общински съвет решава дали да демонтира Паметника на Съветската армия. Как стигнахме дотук ли? Един мъж с един чук промени историята и преместването на съветския паметник вече може да се случи.

Застрахователната компания "Лев инс" е завела дело срещу сайта Медиапул за 1 млн. лева заради статия, която цитира стенограма от заседание на Министерски съвет. Асоциацията на европейските журналисти определи това като “дело шамар” и призова компанията да го оттегли.

След малко повече от 3 седмици са изборите. Този път ще се броят на ръка разписки от машините, трябва да има и видео наблюдение. Общественият съвет към ЦИК призова за предварителни симулации, за да не настане хаос.

Повечето партии обещават да се борят с бедността и инфлацията, но това са вятърни мелници. Няма данни, които да потвърждават, че това са истинските проблеми, пише в анализа си Красен Станчев. Прочетете го.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Как се успява с приятели политици

Прокуратурата се отказа да държи в ареста бизнесмена Велико Желев и го пусна срещу гаранция от 20 хиляди лева. Той е разследван за изнудване на свой служител, но не и за данните за нарушения при строителството на магистрали.

Кариерата на Желев започва в централната власт при НДСВ, продължава при БСП, подкрепени и двата пъти от ДПС, а след това продължава в частния сектор при ГЕРБ. Това 3-минутно видео показва кой е Велико Желев.

И още една история на успеха с политически протекции. Почетният консул на Русия Георги Гергов иска пълен контрол върху 350 дка земя в центъра на Пловдив. Четири правителства, двама премиери и няколко кмета работят, за да сбъднат желанието му. Прочетете разследването на Генка Шикерова за Пловдивския панаир.

Служебното правителство одобри повторно предложението за законови промени за разследване на главния прокурор. Сега остава да видим дали новият парламент ще ги приеме.

Последвайте Свободна Европа и във Viber, за да получавате най-важното направо в телефона си.

Парите не спират

Службата на Върховния комисар за правата на човека на ООН смята, че видеото от предполагаемия разстрел на невъоръжен украински войник е автентично.

Проукраинска група стои зад атаката срещу газопроводите "Северен поток" миналата година, показва нова информация, получена в американското разузнаване.

Музикантът Сергей Ролдугин, смятан за близък приятел на Путин, е прехвърлил милиони швейцарски франкове през сметки в швейцарски банки, без да му бъдат направени нужните проверки.

Вижте как изглежда нашият нов седмичен бюлетин “Голямата картина” - само историите, без които не можете. Може да се абонирате тук.

Човек на деня

Тази година ООН постави като тема за Международния ден на жената „DigitALL: иновациите и технологиите за половото равенство“. В България Дими Илиева е част от организация, която прави точно това – подпомага жените в пътя им на развитие в технологичния сектор. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG