Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Русия обяви, че се фокусира на изток и започна да обстрелва Западна Украйна. И пак Митрофанова


На протестите в подкрепа на Украйна граждани призовават за изгонването на посланичката на Русия Елеонора Митрофанова.
На протестите в подкрепа на Украйна граждани призовават за изгонването на посланичката на Русия Елеонора Митрофанова.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Пета седмица война
  • “Касапин”
  • Българските букви

Войната продължава пета седмица. Украйна предупреди, че Русия струпва старо въоръжение в Чернобил, което може да доведе до взрив на затворената ядрена централа.

Киев съобщава също за изтеглящи се руски войски от няколко места в страната - град Славутич и някои райони на столицата.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза в интервю за руски медии, че е му е готов да обсъжда неутрален статут. Москва предупреди медиите да не излъчват интервюто.

Ракети падат над Лвов, който е в западната част на Украйна близо до границата с Полша. Това се случи след като в петък Москва официално обяви, че фокусира усилията си в източната част, където е Донбас.

Украинското военно разузнаване прогнозира “тотално партизанско сафари” срещу руските войски.

От началото на руската инвазия в Украйна са убити 136 деца. Атаките са довели до смъртта и на 12 журналисти.

Руският военен министър Сергей Шойгу е жив, твърди Москва и публикува видеозапис от заседание с негово участие. Това се наложи, след като съветник на вътрешния министър в Киев съобщи, че Шойгу е получил инфаркт.

Пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org.

България подкрепя Украйна

Васко Кръпката събра хиляди граждани на концерт в София срещу войната в Украйна. В събота протести срещу руската агресия в Украйна се проведоха в Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. Засега най-големият протест в България се проведе в четвъртък - тук може да прочетете за него, а тук може да гледате видео от най-интересното.

Посланичката на Русия Елеонора Митрофанова продължава да опитва да бъде изгонена. Сега тя е казала, че “ако не беше СССР, България щеше да остане само Софийска област”. Премиерът Кирил Петков извика на консултации българския посланик от Москва и каза, че очаква Москва да направи същото. Тук може да си припомните как започна всичко.

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

Байдън нарече Путин “касапин”

Джо Байдън нарече Владимир Путин “касапин”. Това стана по време на посещение в Полша. “За Бога, този човек не може да остане на власт", каза Байдън. Ден по-късно държавният секретар Антъни Блинкен обясни, че Вашингтон няма стратегия за смяна на властта в Русия.

Преди това Байдън беше в Брюксел. Резултатът е, че САЩ ще доставят допълнителни количества втечнен природен газ за Европа.

Най-големият преработвател на петрол в Китай спря инвестиции в Русия за половин милиард долара.

Това не са единствените проблеми, породени от санкциите срещу Москва заради агресията в Украйна. Не пропускайте анализа на Тод Принс за това как се срива руската авиоиндустрия.

В това време в България

Прокуратурата поиска да разпита по видеоконферентна връзка обвиняемия хазартен бос Васил Божков, който е в Дубай.

Европейската прокуратура разследва 9 български фирми за измами с пари от ЕС.

Вицепремиерът Асен Василев съобщи, че собственикът на “Инса ойл” Георги Самуилов го е информирал, че е "бил притискан от г-н Борисов и г-н Пеевски”.

Здравното министерство започна кампанията “Плюс мен”, чиято цел е да накара хората да се ваксинират. Надежда Цекулова разказва.

От петък отпада изискването за носене на маска на закрито и с това приключва извънредната епидемична обстановка.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате всичко направо в телефона си.

И три препоръки

Стефан Дечев ви връща 79 години назад към едно заседание на Народното събрание, в което са произнесени три от най-знаменателните речи в историята на българския парламентаризъм.

Ако имате време само за една история днес, нека е тази - Как българската форма на кирилицата измества руската. Диляна Теохарова разказва.

Журналистът Мстислав Чернов и фотографът Евгений Малолетка от Асошиейтед Прес отидоха в Мариупол в първия ден от войната и останаха там 20 дни. През това време те бяха единствените кореспонденти в обсадения град и благодарение на тях светът научаваше какво се случва. Те са Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG