Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Заплахите за студена зима без руски газ не се сбъднаха. АЕЦ “Белене” обаче пак изгрява


Президентът на Русия Владимир Путин
Президентът на Русия Владимир Путин

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Газът поевтинява
  • Кои са новите оръжия, изпращани в Украйна
  • Стивън Спилбърг и Андре Бретон

Държавното газово дружество “Булгаргаз” предложи намаление на цената на газа с 25% до 135,30 лв./MWh. Може и да сте забравили, но това е почти 3 пъти по-малко от цената през септември, въпреки заплахите за “студена зима”.

Нито България, нито Европа се сринаха след драстичното намаляване на доставките на газ от Русия. В интервю за Свободна Европа икономистът Калоян Стайков обяснява на какво се дължи това.

Помните ли АЕЦ “Белене”? Проектът беше започван и прекратяван няколко пъти. Сега служебният министър на енергетиката Росен Христов предлага България да изгради 4 нови ядрени реактора, два от които да са в Белене. Сагата с тази ядрена централа започва преди 40 години. Препоръчвам ви да си припомните “Кратък курс по история на АЕЦ “Белене” от Красен Станчев.

Друга дългогодишна сага очаква развитие - овладяването на Пловдивския панаир от бизнесмена и почетен консул на Русия Георги Гергов. Колегите в “Булевард България” припомнят цялата история.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Путин смени командващия в Украйна

Русия изпраща лично началника на Генералния си щаб да ръководи частите, които осъществяват агресията срещу Украйна. Валерий Герасимов заменя Сергей Суровикин, известен като “генерал Армагедон”.

Руските сили от месеци съсредоточават усилията си в градовете Бахмут и Соледар в източния регион Донбас. “Никой не брои мъртвите”, казват хората там, а тук разказваме какво се знае досега.

Украйна продължава да получава военна помощ. САЩ и Европа изпращат бронирани бойни машини "Брадли", "Мардер", "Страйкър", AMX-10. "Не е танк, но може да бъде убиец на танкове", казва американски генерал за бойните машини "Брадли".

Близо 100 украински войници ще бъдат изпратени в американския щат Оклахома, за да се обучават за работа със системите за противовъздушна отбрана „Пейтриът“.

Швеция застава начело на ЕС

Подкрепата за Украйна ще бъде първостепенна задача за председателството на Съвета на ЕС от страна на Швеция, каза премиерът на страната Улф Кристершон.

А в България идва нова украинска посланичка. Без опит като дипломат. Била е мениджър, давала е сексологични съвети. Тук може да научите дали това е груба грешка или фин дипломатически трик.

Онлайн търг с картина на световноизвестния художник на графити Банкси стана обект на хиляди “враждебни атаки” от руски IP адреси. Парите от търга са предназначени за подкрепа за Украйна.

Ако имате мнение по тези новини, коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

Третият мандат

Президентът Румен Радев продължава да пази мълчание за третия мандат. Христо Иванов от “Демократична България” каза, че нито ще търсят, нито ще приемат подкрепа, а ще поставят 5 големи национални задачи. Разбира се, ако те получат мандата. Кирил Петков от “Продължаваме промяната” каза, че в никакъв случай не може да са в общо коалиционно правителство с ГЕРБ. Може да си припомните какви са трите най-вероятни сценария за третия мандат.

МВР е уволнило общо четирима служители заради нарушения във връзка с две прочули се трагични катастрофи - на “Черни връх” и на Околовръстното шосе в София.

България предаде на Турция заподозрян за участие в терористичното нападение в Истанбул през ноември.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате всичко направо в телефона си.

И две за десерт

Стивън Спилбърг разказва истории с камера от дете. Този път той засне собствената си история и това му донесе поредно отличие за режисура на наградите "Златен глобус". Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Със сюрреализма са свързани много гении, адски индивидуалности и мегаломани, но Андре Бретон е признат за главен вдъхновител и организатор. Прочетете как продължава този епизод от поредицата на Пламен Асенов за Великите европейци.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG