Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Кабинетът обеща пари на почти всички фермери. Разследващите влязоха в клуба на Нотариуса


МВР провежда антитерористично учение в района на катедралата "Св. Александър Невски" в София, 7 февруари 2024 г.
МВР провежда антитерористично учение в района на катедралата "Св. Александър Невски" в София, 7 февруари 2024 г.

Добро утро! Най-важното днес:

  • 150 млн. лв. за протестиращите земеделци
  • Сблъсък между Петков и Борисов за Външно
  • Кой е "корпоративният побойник" на Европа

Правителството постигна пробив в преговорите с протестиращите земеделци. На почти всички фермери е обещана допълнителна помощ от общо 150 млн. лв. Зърнопроизводителите обаче ще бъдат подпомагани, само ако са били на загуба през миналата година, непреклонен е премиерът Николай Денков. Затова те продължават с протестите и в четвъртък.

Наближаващата ротация на премиерския пост през март вече провокира напрежение между лидерите в управляващата "сглобка". Кирил Петков и Бойко Борисов влязоха в директен сблъсък дали Мария Габриел да остане и външен министър след преназначаването си за министър-председател или досегашното ѝ място да бъде поето от Денков.

Претърсване в клуба на Нотариуса

Пробив постигнаха и разследващите от МВР и прокуратурата, които най-накрая влязоха в тайния магистратски клуб на убития Мартин Божанов-Нотариуса. Това стана точно една седмица след покушението му.

Иззети са флашки, документи и компютри, каза вътрешният министър Калин Стоянов, цитиран от БТА. Полицаи свалиха от вратите на клуба и магнитните четци, предназначени за влизане с членските карти на неговите посетители. Клубът е затворен от няколко години, а за него МВР и прокуратурата знаят поне от 2022 г.

Без разпит на Пеевски за Божанов

По-рано в сряда депутатите сформираха временна анкетна комисия за проучване на фактите около Божанов с председател Никола Минчев от ПП-ДБ. Градската прокурорка на София Илиана Кирилова пък в рамките на 24 часа се отметна от изказването си, че Делян Пеевски вероятно ще бъде викан на разпит по случая.

Пеевски така и не беше разпитан и за фалита на КТБ, но бившият мажоритарен собственик Цветан Василев, обвинен за източването ѝ, продължава да твърди, че именно депутатът от ДПС е в дъното на тази история.

Двама полицаи бяха уволнени от МВР заради случая с Пламен Пенев, който загина на Нова година от задушаване при арест в Стара Загора. Тук можете да си припомните подробности за случая.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

Визитата на Желязков в Киев

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на председателя на парламента Росен Желязков за помощта, която България оказва на Украйна. Желязков е на официално посещение в Киев.

Междувременно българският президент Румен Радев избегна да отговори на въпрос как вижда границите на Украйна след края на войната, започната от Русия. Той беше на бизнес форум, организиран от The Economist и беше попитан това от водещия.

"Какъв би бил резултатът, аз не мога да кажа. Би било обаче лошо решение, ако резултатът дойде от бойното поле", каза Радев, цитиран в сайта на БНР.

Тръмп засега остава без имунитет

Американският му колега Джо Байдън отново призова Конгреса на САЩ да ускори решението си за предоставяне на нова помощ на Украйна. Ако искате да се информирате за последните новини от фронта в Украйна, следете този блог.

В същото време Апелативният съд на САЩ отхвърли искането на фаворита за президентска номинация на републиканците Доналд Тръмп да получи още сега президентски имунитет. Причина за искането му са серията дела, които се водят срещу него.

Русия пък набързо прие нов закон, който позволява на властите да конфискуват имущество на хора, осъдени за разпространяване на информация за войната в Украйна, която се смята за "фалшива".

Български актьор проби в продукция на HBO

Американската телевизионна платформа отказа да работи със сръбски актьор по новия сезон на известния сериал "Белият лотос" и на негово място ангажира българинът Юлиан Костов. Тук можете да прочетете цялата история.

Международно признание, но с обратен знак, получи и застрахователната компания "Лев инс", която беше обявена за "корпоративен побойник" на Европа за миналата година. Причината - делото ѝ срещу сайта "Медиапул", загубено на първа инстанция през януари. Тук вижте подробности за тази антинаграда.

И още три предложения

Отделете няколко минути и за тази история за ирански кораб, който плава в Червено море под прикритието на товарен съд, но всъщност разузнава в полза на йеменските бунтовници хути.

Не пропускайте и текста на Пламен Асенов за великия Оскар Уайлд. А тук можете да прочетете за фронтмена на Guns N' Roses Аксел Роуз, който имаше рожден ден на 6 февруари и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG