Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Лукойл" не плаща дължимото. Протести в Русия. Ще се върне ли казармата


Сблъсъкът между руските органи на реда и протестиращите в Башкортостан (Башкирия) в Русия.
Сблъсъкът между руските органи на реда и протестиращите в Башкортостан (Башкирия) в Русия.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Еврото и инфлацията
  • Васил Божков и Алексей Петров
  • Русия и протестите в Башкирия

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха избрани за нови членове на Конституционния съд (КС) с гласовете на ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС. Това се случи въпреки дългогодишното агитиране на членове на партиите от ПП-ДБ за промяна на модела на чисто политически назначения в институциите в страната.

През уикенда партия „Да, България“ (ДБ), която е част от коалицията ПП-ДБ, призна като грешка известни политици да бъдат избирани за позиции, които предполагат неутралност и професионализъм.

След избора на Атанасова лидерът на ДБ Христо Иванов каза, че предстоящите назначения в регулаторните органи няма да са политически. Неговият коалиционен партньор и съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков обаче от месеци лансира обратната идея.

Еврото, инфлацията и Лукойл

Правителството преговаря с Европейската комисия да отложи с няколко месеца оценката за присъединяването на България към Еврозоната, свързана с инфлацията. Това каза премиерът Николай Денков, който свърза нивата на инфлацията с „външни фактори“ като цените на горивата и храните.

Има ли обаче политика за сваляне на инфлацията и може ли България по-бързо да сваля нивата ѝ. Според Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика (ИПИ) намаляването е възможно, но много публични институции неглижират или са незаинтересовани от това.

Като пример за неуспех той посочва дерогацията за внос на руски петрол за „Лукойл“, която не доведе до „ценово предимство“ за потребителите. През уикенда стана ясно и че руската компания е внесла 25 млн. лв. по-малко от дължимото във фонда за енергийна сигурност.

Към многото въпроси как България ще намали зависимостта си от руски горива в края на миналата година се прибави още един. В 12-ия пакет от санкции срещу агресията на Русия в Украйна забрана беше разписана и за пропан-бутана. Колегите от Капитал пишат какво означава това за вноса на горивото.

Река Дунав не влиза в Шенгенското споразумение за България и Румъния и фериботите ще минават граничен контрол. Това гласят отговори на ЕК до Капитал по отношение на промените на граничния контрол по вода.

Васил Божков, Алексей Петров и Нексо

Офиси на подсъдимия бизнесмен Васил Божков бяха претърсени от полицията. МВР съобщи, че акцията е свързана с убийството на Алексей Петров. В интервю за Свободна Европа през декември Божков каза, че не е имал нищо общо с Алексей Петров „нямаме конфликт на интереси, нямаме пресечни точки“.

Криптокомпанията Нексо (Nexo) е завела дело срещу България в международен арбитражен съд в САЩ. Година по-рано българските власти проведоха мащабна акция в офисите ѝ в София във връзка с разследване за "организирана престъпна група". През декември прокуратурата прекрати разследването срещу компанията заради липса на доказателства.

Войната в Украйна и протестите в Русия

Контролираният от Русия украински град Донецк беше подложен на артилерийски обстрел в неделя сутринта. Контролираните от Москва местни власти съобщиха за 18 загинали и 10 ранени. Русия обвини Украйна, но Киев не коментира случая.

Русия продължава да се самоизолира. Руското правителство внесе законопроект за денонсиране на споразумението за правата на риболов между бившия Съветския съюз и Великобритания, сключено през от 1956 г.

Хиляди участници в най-големия бунт в рамките на Русия от началото на войната ѝ в Украйна бяха разпръснати с палки, зашеметяващи гранати и сълзотворен газ. Това се случи в далечната руска република Башкортостан (Башкирия) заради несправедлива присъда на опозиционер. Не пропускайте тази история.

Кадри от протестите можете да видите в това видео.

Военни обучения и казарма заради Русия

НАТО започва най-мащабното си учение от времето на Студената война насам. Около 90 000 военнослужещи ще се включат в ученията Steadfast Defender 2024, които ще продължат до май. Тук са всички отговори, свързани с учението, провокирано от руската агресия.

Заради Русия и войната, която тя започна в Украйна, много държави в Европа заговориха за укрепване на армиите. Стигна се до дебати за връщане на наборната служба. Това засяга най-вече Източна Европа, а темата е актуална и в България. Георги Ангелов разказва.

Няколко препоръки

През последната седмица Иран и Пакистан си размениха въздушни удари. И двете страни атакуват един и същи район - Белуджистан, който обаче е разделен от границата между тях. Защо, кои са белуджите и възможно ли е напрежението да ескалира?

Северна Корея съобщи, че е извършила тест на подводен ядрен дрон. Какво знаем за събитието и защо е важно то? Отговорите са тук.

Заснема първия си късометражен филм, когато е едва на 13. Днес, само шест години по-късно, продукциите му са признати с отличия от международно жури. Той е продуцентът Мартин Малинов и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG