Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Държавата си иска пристанището от "Лукойл". Протест иска оставката на Радев


Протестиращ срещу президента Румен Радев с плакат
Протестиращ срещу президента Румен Радев с плакат

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Бронирани машини за Украйна
  • Протест срещу президента
  • Защо е толкова горещо

ГЕРБ и ПП-ДБ са договорили обща управленска програма и ще подпишат споразумение, каза в лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Двете формации подкрепят правителството и имат представители в него, но досега не се подписвали коалиционно споразумение.

Парламентът подкрепи нова помощ за Украйна

Комисията по отбрана в парламента гласува България да помогне на Украйна със 100 бронирани машини от складовете на МВР. Става дума за машини от 80-те години с отпаднала необходимост. ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и ИТН подкрепиха решението.

Комисията по икономическа политика прие на първо четене законови промени, които целят да се прекрати концесията на “Лукойл” на нефтеното пристанище “Росенец” край Бургас. Предложението е на ПП-ДБ и беше подкрепено от ГЕРБ, ДПС и ИТН.

Това може да е стъпка към смяна на собствеността на рафинерията в Бургас, пише Калина Горанова в Капитал.

Същите партии приеха на първо четене и промени в правилата за застраховане, които са ключово условие за членство на България в еврозоната. През февруари същите законови промени не се приеха, защото всички партии освен ПП и ДБ бламираха гласуването.

Протест поиска оставката на президента

Протест в София поиска оставката на президента Румен Радев. Участниците са недоволни от позициите на президента - най-вече тези за войната в Украйна.

Той разделя, олицетворява или вреди на българите? Президентът наскоро обвини в “безродие” група българи, а после каза, че Украйна е тази, която “настоява” да води война. Има експерти, които смятат, че Радев трябва да бъде поставен в изолация.

Радев критикува кандидата за кмет на София Васил Терзиев, като каза, че той “ще предаде (…) родината си”. Изявлението на президента дойде в същия ден, в който представители на “Възраждане”, ИТН и ГЕРБ критикуваха Терзиев в парламента.

ВСС освободи Ясен Тодоров

Прокурорската колегия на ВСС освободи зам.-директора на следствието Ясен Тодоров. Това стана по предложение на временния главен прокурор Борислав Сарафов, който за пръв път поиска оставката му след взрива до кортежа на Иван Гешев през май.

ВСС продължава да бави първото разследване срещу Сарафов по новия механизъм. Прокурорската колегия отново не назначи за прокурор съдията, която беше определена да провери сигнала, каквото е изискването в процедурата, пише Стефан Миланов в Клуб Z.

Депутатът от ГЕРБ Даниел Александров се е отказал от депутатския си имунитет, съобщи председателят на парламента. Той е разследван за сексуално насилие над 14-годишно дете, но отрича обвиненията срещу себе си.

Русия струпва военни край Купянск

Русия струпа 100 хиляди военни, които отскоро напредват в района на Купянск. Според украинските военни армията е там още от януари. При всички положения положението в района е под контрол, твърдят те. Най-важното е тук.

Украинските войски освобождават село в Донецка област, но заварват противопехотни мини навсякъде. Те са оставени от отстъпващите руски сили и целят да забавят напредването на войските на Киев. Не пропускайте това видео.

Руската армия нападна Одеса с дронове и ракети. Местните власти казаха, че градът е преживял “адска нощ”. Според украинския президент Володимир Зеленски целта на атаката са били съоръжения за износ на зърно.

Президентът на Русия Владимир Путин се отказа да посети международна среща в Република Южна Африка, защото може да го арестуват. Международният наказателен съд го уличи във военно престъпление и поиска ареста му през март.

По света

САЩ санкционираха македонския бизнесмен с български паспорт Орце Камчев за корупция. Той е осъждан за пране на пари заради схема с имоти, а преди това - през 2018 г., България го предложи за почетен консул в Охрид.

Американски войник беше задържан в Северна Корея при опит за влизане в страната. Това е първият подобен случай от близо 40 години. Кой е войникът? Какво точно е станало? Какви ще се последствията? Отговорите са тук.

Журналисти разкриват насилие, глад и унижения в домове за възрастни в Румъния. Реакцията и оставките обаче идват с 6 месеца закъснение. Разказва Дамяна Велева.

Три препоръки

Горещо ли ви е? Не сте единствени. На много места по света през последните седмици са отчетени температурни рекорди. Учени обясняват жегите с няколко природни явления - Ел Ниньо, Цербер и Харон. Какво представляват те? Отговорът е тук.

Легендата гласи, че закача на портата на църквата във Витенберг свитък с 95 тезиса, но не за да руши църквата, а за да я реформира. Така обаче Мартин Лутер слага началото на протестантството. Пламен Асенов разказва историята му.

В неделя на историческия финал на Уимбълдън, в който Карлос Алкарас победи Новак Джокович, един българин беше на корта и отсъждаше къде са попаднали ударите им. Иван Йовчев е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG