Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пригожин не стигна до Москва. Правителството в София не падна


Маски за лице с ликовете на руския президент Владимир Путин, основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин, чеченския лидер Рамзан Кадиров и беларуския президент Александър Лукашенко (отдясно наляво) в сувенирен магазин в Санкт Петербург.
Маски за лице с ликовете на руския президент Владимир Путин, основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин, чеченския лидер Рамзан Кадиров и беларуския президент Александър Лукашенко (отдясно наляво) в сувенирен магазин в Санкт Петербург.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Пригожин поведе бунт в Русия и го спря
  • ПП-ДБ и ГЕРБ искат споразумение за управление
  • Нов пожар в склад на Гебрев

Лидерът на руската частна армия “Вагнер” прикова вниманието на целия свят в петък вечерта, когато обяви, че с 25 000 свои бойци тръгват от фронта в Украйна на “марш за справедливост” към Москва. За броени часове те поеха контрол над южния руски град Ростов на Дон без да срещнат съпротива.

Въпреки че там бяха посрещнати като герои, Федералната служба за сигурност (ФСБ) образува на Пригожин дело за “призив за въоръжен бунт”, а руският президент Владимир Путин го обвини в “предателство” и го заплаши с “неизбежно наказание”.

През това време конвоят на “Вагнер” тръгна от Ростов на Дон към Москва и около Воронеж беше обстрелян от руската армия. В крайна сметка, на около 200 км от руската столица, Пригожин обяви, че прекратява бунта, за да “не пролива руска кръв”. Путин пък му разреши да отиде в Беларус без последствия, а бойците му - да преминат към армията без да бъдат съдени.

Американското разузнаване обяснява ескалацията на напрежение с нареждане на руския военен министър Сергей Шойгу “Вагнер” да подпише договор с Министерството на отбраната. Пригожин отдавна критикува Шойгу за начина, по който военното командване води бойните действия в Украйна и снабдява войниците на фронта.

След края на бунта на наемниците, американският държавен секретар Антъни Блинкен описа случилото се като “пукнатини в руската фасада” и прогнозира, че ще има “много нови въпроси, пред които Путин ще трябва да се изправи в следващите седмици и месеци”.

Ако не знаете подробности от историята на Евгений Пригожин, препоръчвам ви този текст на Майк Екел.

Не пропускайте и този текст, ако все още не сте разбрали подробности за имплозията, потопила подводницата “Титан”, която беше тръгнала на експедиция до останките от кораба “Титаник”.

Напрежение между ПП-ДБ и ГЕРБ

Междувременно от “Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ) заплашиха да свалят кабинета на Николай Денков, ако ГЕРБ не подпише споразумение с гаранции за ключови реформи. Недоволството на ПП-ДБ беше провокирано от зачестилите общи гласувания на депутатите на Бойко Борисов заедно с ДПС и “Възраждане”.

Борисов отговори с насрещно искане за коалиционно споразумение, “както работи Европа”. Междувременно част от лидерите на ПП-ДБ се появиха на протест срещу временното назначение на Борислав Сарафов за главен прокурор. Там Кирил Петков каза, че с колегите му не искат коалиция с ГЕРБ, а документ със седем конкретни гаранции за реформи.

Колкото до избора на Сарафов, правосъдният министър Атанас Славов декларира, че ще го атакува пред съда през тази седмица.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, изпратете и на приятели линк за абонамент.

Докато партньорите в управляващото мнозинство преговаряха през медиите, стана ясно, че България ще изпрати изтребители на Украйна. За разлика от други европейски държави обаче, София праща самолети МиГ-29, не за да се ползват във войната срещу руските окупатори, а за да се ремонтират двигателите им.

Това се разбра на фона на подготовката за нова българска военна помощ за украинската съпротива, заради която президентът Румен Радев обвини кабинета, че тласка България “все по-близо до войната”.

“Войната си е там, където си е, и има една-единствена гаранция за защита на България и това е нейното участие в Северноатлантическия пакт”, отговори му премиерът Денков.

МВР пак гледа отблизо агресия

В същото време Варна се присъедини към София и Пловдив, в които демонстрации, организирани от “Възраждане” спряха прожекция на филма “Близо”. Привърженици на проруската партия и футболни фенове в морския град замеряха с предмети, обиждаха и заплашваха хора, дошли да гледат продукцията, пред погледа на няколко полицаи, които не предприеха арести.

Как “Възраждане” от години използва реч на омразата, можете да прочетете в този анализ на Николай Лавчиев.

Впоследствие МВР все пак съобщи пред Свободна Европа, че по случая има образувано досъдебно производство за подбуждане на омраза и се извършват разпити на “участниците в словесната агресия”.

Колегите от “Сега” пък съобщиха, че бито от полицията момиче по време на протестите през 2020 г. е осъдило вътрешното министерство за 40 000 лв.

Последвайте ни и във Viber, за да получавате всички новини направо в телефона си.

Минути след полунощ в неделя нов мощен пожар обхвана склад в базата на оръжейната фирма ЕМКО на Емилиян Гебрев в Карнобат. В същия обект имаше пожар и взривове и на 31 юли миналата година, отново в ранните часове на неделя.

Оттогава прокуратурата разследва случая, но не е споделяла до какви заключения е стигнала дори на потърпевшия Гебрев. Можете да си припомните как България реагира на зачестилите през последното десетилетие експлозии във военни обекти в този документален филм на Свободна Европа.

Новият инцидент в базата на ЕМКО провокира нареждане от премиера Денков за проверки и засилване на мерките за сигурност във военните заводи в страната.

Ако намерите 6 свободни минути днес, ви препоръчвам да изгледате това видео за Зорница Христова и Тодор Петев, които искат да върнат децата в музеите и галериите.

Не пропускайте и историята на писателя Ричард Бах, който беше Човек на деня на Свободна Европа в петък.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG