Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Насилието в България продължава да ескалира. Украйна вече атакува успешно Русия и по вода


Кадър от борда на украинския безпилотен катер, зареден с експлозиви, който се удари в петък в корпуса на руския десантен кораб "Оленегорски Горняк" край Новоросийск.
Кадър от борда на украинския безпилотен катер, зареден с експлозиви, който се удари в петък в корпуса на руския десантен кораб "Оленегорски Горняк" край Новоросийск.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Двойното убийство в Лозен
  • Съдът, осъден за кражба на фирма
  • Новата присъда на Навални

Двойно убийство в софийското село Лозен провокира през уикенда нови въпроси за работата на българските разследващи. В събота бяха открити телата на 18-годишно момиче и 27-годишен мъж, а самопризнания за убийствата направи 34-годишният Чавдар Бояджиев.

Оказа се, че той е обвиняем и за друго убийство на жена през миналата година, но този път - по непредпазливост, за което също си е признал.

Заради пропуски по това дело временният главен прокурор Борислав Сарафов поиска оставката на шефката на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, а ръководството на МВР сне доверието си от полицейски началници в столицата. Зартова заяви пред “24 часа”, че няма да подаде оставка.

Стара Загора, Цалапица и Динко

В петък се разбра, че прокуратурата е повдигнала нови обвинения срещу Георги Георгиев, заподозрян по делото за пребитото, рязано с макетен нож и остригано 18-годишно момиче в Стара Загора.

Вълната от обществено недоволство след този случай провокира спешни законови промени срещу насилниците, чието разглеждане на първо четене в пленарната зала на парламента предстои в понеделник. Най-големи спорове предизвика въвеждането на понятието “интимна връзка”.

Ако сте пропуснали анализа на Диляна Теохарова за обществената реакция срещу насилието, препоръчвам ви да му отделите няколко минути.

На този фон социалното министерство огласи свой доклад, в който се посочват над 700 случая на домашно насилие в България, регистрирани през 2022 г.

В края на миналата седмица имаше развитие и по друг случай, предизвикал масови протести - убийството в Цалапица. БНТ съобщи, че е временно отстранен шефът на полицията в Стамболийски, когото местните обвиняват за грешки в разследването. Какво се случи досега в Цалапица можете да прочетете в този текст на Борис Митов.

Междувременно в неделя стана ясно, че полицията в Несебър е задържала известния в миналото като “ловец на бежанци” Динко Вълев от Ямбол заради агресия срещу просяк в Равда. Това стана, след като в Вълев публикува в Инстаграм свой клип, на който плюе и удря мъж, представящ се за инвалид.

В края на юли Динко отново привлече медийното внимание, след като негов камион без технически преглед, без застраховка и без винетка, но с неплатени глоби, предизвика тежка катастрофа на магистрала “Тракия”.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

ЕСПЧ пак скастри България

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург спря българските власти в опита им да върнат на Иран мъж, осъден на смърт, пишат колегите от “Дневник”. Али Реза Хасан Бейги Ризи е пристигнал в България през 2021 г., след като е приел християнството и е започнал да проповядва на деца и възрастни.

Българските власти обаче го разглеждат като мигрант, а не като бежанец и му отказват убежище. Дори след като става ясно, че срещу него в Иран е издадена смъртна присъда, Държавната агенция по бежанците не променя мнението си. Сега ЕСПЧ налага т.нар. привременна мярка, спирайки действията на властите в София.

Няколко по-стари случая

През последните дни имаше развитие и по няколко по-стари случая. Софийският градски съд (СГС) беше осъден да плати обезщетение, което заедно с лихвите надхвърля 3,3 милиона лева. Причината е открадната с негово участие фирма преди 20 години.

Самият СГС пък присъди близо 400 000 лева обезщетение на близките на семейство, загинало след падане с кола във водите на р. Улудере заради скъсан мост между селата Малки Воден и Бориславци. След дело, продължило около 10 години, е осъдена Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), предаде Нова телевизия.

Държавата запорира акциите на община Варна в "Международен панаир Пловдив" АД. Общината притежава 29% от капитала на Панаира, които сега не могат да се прехвърлят към частното дружество "Пълдин Туринвест", собственост на община Пловдив и бизнесмена, бивш местен лидер на БСП и почетен консул на Русия Георги Гергов.

А лидерът на проруската партия “Възраждане” Костадин Костадинов беше осъден на 5000 лева за случай от 2020 г., когато е разпространил обидни и клеветнически твърдения за журналиста Васил Иванов.

Още 19 години затвор за Навални

Московският градски съд осъди в петък вече затворения опозиционен политик Алексей Навални на още 19 години затвор по обвинения в екстремизъм, свързани с неговата Фондация за борба с корупцията.

През последните дни Украйна започна успешно да атакува Русия и с дронове по вода. Киев първо нанесе поражения на руския флот край Новоросийск в Черно море, а след това удари и танкер под руски флаг в Керченския пролив между Черно и Азовско море.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG