Три минути: ГЕРБ и БСП се обиждат на “Божков”. Идва ли втора вълна на COVID-19?

Залата на театър "Българска армия" посреща зрители с ограничение на местата заради коронавируса

Добро утро. Най-важното днес:

- Още извънредна обстановка

- 14 сделки в прокуратурата

- Порасна ли гората на София?

За последното денонощие новите случаи на COVID-19 в България са 79, ден по-рано бяха 81 и това са сред най-високите стойности досега. В блога може да следите развитието на ситуацията в дати и числа.

Заради повечето заразени в последните дни, държавният здравен инспектор Ангел Кунчев предлага удължаване на извънредната епидемична обстановка, която засега е в сила до 14 юни.

Жертвите на коронавируса по света вече са над 400 хиляди, най-много в Съединените щати, Великобритания и Бразилия, както показва интерактивната карта час по час.

Днес е търгът за новите акции на Първа инвестиционна банка. До вчера нямаше никакъв интерес към тях, ще видим дали няма да се намеси държавата. Увеличаването на капитала на банката е условие за приемането на България в чакалнята на еврото.

Днес се навършват 30 години от първите многопартийни избори след 45 години комунизъм. “Ами тогава имаше перспектива и хората го усещаха” - думите са на оператора Красимир Михайлов, който засне прехода. Татяна Ваксберг ви среща с него. Ако сте пропуснали - спомнете си тези кадри от милионния митинг на Орлов мост.

Олигарси, политици и бетон

БСП поиска в парламента да се създаде анкетна комисия, която да разследва твърденията на укриващия се в Дубай Васил Божков. ГЕРБ отговори с контра предложение - комисията да разследва и Божков, и Валентин Златев, и "всички кредитни милионери".

Божков, срещу когото прокуратурата повдигна 18 обвинения, обяви намерение да влезе в политиката. "Имаме нужда от нов политически проект. Властта трябва да бъде отнета от Борисов", съобщи той пред "Блумбърг".

Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че е получил от ДАНС доклад за 14-те най-големи приватизационни сделки на прехода. Прокурори ще проверяват дали има данни за престъпления и дали давностните срокове са изтекли. Ще се преглеждат и стари дела за същите сделки. Не се споменават конкретните сделки.

Ръководителката на правителствената информационна служба Севделина Арнаудова показа документи за това как със съпруга й са придобили апартамент от 200 кв. м в София и вила за 1 млн. лева в Бистрица - дарения от родителите и заплатите на двамата.

Съдът отхвърли на първа инстанция исковете на строителната фирма “Артекс” срещу човек, който организира протестите срещу техния небостъргач “Златен век”. Никола Вапцаров твърди, че фирмата е ползвала политически чадър. От същата фирма е апартаментът на Цветан Цветанов, а пък година по-рано парламентът е променил така закона, че небостъргачът да продължи да се строи.

Софийският университет ще приема студенти по право и журналистика без изпит. За мнозина подобен подход беше равносилен на катастрофа, защото всеки би могъл да получи достъп до учебния процес. Дали обаче катастрофата се състои в това? Димитър Атанасов задава въпроси и предлага отговори.

Не пропускайте историята на полския съдия Игор Тулея, срещу когото се изправиха управляващите. Той редовно получава заплахи по телефона, по пощата и докато върви по улиците. Сега може да попадне в затвора, защото е позволил на журналисти да присъстват на съдебно заседание.

Северна Корея ще прекрати всички официални комуникационни връзки с Южна Корея. Ще бъде прекъсната и линията за връзка между лидерите на двете държави, както и военните комуникационни канали. Това е първата от редица стъпки на Ким Чен Ун срещу Сеул.

И две препоръки

Чували ли сте за Гората на София? Засаждането на дърветата започна преди три години, а днес мястото не прилича много на гора. Ивайло Везенков ще ви покаже защо все още е така.

Той започва своята кариера и първата си компания още на 18 години. За да стигне до момента, в който е единственият европеец сред осемте финалисти за Глобалната зала на бизнес славата за 2020 г. Той е Борис Колев и е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.