Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: “Има такъв народ” поведе атака срещу ГЕРБ. Защо се бият в Северна Ирландия?


Първото заседание на новото Народно събрание ще е в старата сграда на парламента
Първото заседание на новото Народно събрание ще е в старата сграда на парламента

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Парламентът се връща в Парламента
  • Байдън се обади на Путин
  • Катерачката Александра Тоткова

Утре е първото заседание на 45-ото Народно събрание. Президентът Румен Радев свика новите депутати два дни след като Държавен вестник публикува списъка с избраните.

Първото заседание обаче няма да е в бившия Партиен дом, а в старата сграда на парламента. Предложението е на “Има такъв народ”, а всички останали, без ГЕРБ, са го приели. Партията на Слави Трифонов е поискала и хората на Бойко Борисов да стоят на задните редове.

ГЕРБ са готови да предложат друг кандидат за премиер, а не Бойко Борисов. Всички чакат обаче “Има такъв народ” - развитието на ситуацията може да следите в нашия блог. Ако искате да знаете какво предстои сега, изгледайте това видео.

Пандемията е 10 пъти по-голяма от миналата година

Новите случаи на COVID-19 за последното денонощие са 2944, починали са още 127 българи. От утре пък отварят моловете.

Малко повече от година след началото на пандемията от коронавирус, нивата на заразяване с COVID-19 са близо 10 пъти по-високи от тези през миналия април. "Това не е ситуацията, в която би трябвало да сме", констатира СЗО.

Здравните власти в САЩ препоръчаха временно спиране на ваксинирането с Johnson&Johnson заради няколко случая на тромбоза. Препаратът е одобрен и в ЕС, очакват се доставки в България.

Колегите в “Булевард България” са решили да проверят едно твърдение на здравния министър Костадин Ангелов - България се справя по-добре от Гърция с COVID-19. Верно ли?

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Шпионите ми са много по-добри от...

Ако днес имате време само за една по-дълга история, препоръчвам ви да е тази - има ли общо между разследваната в България група руски шпиони и Петорката от Кеймбридж с легендария Ким Филби. Борис Митов разказва.

Специализираната прокуратура обяви, че е приключила разследването за незаконно усвояване на евросредства срещу певицата Лиляна Деянова, известна като ЛиЛана.

Незаконният риболов и търговия с дива есетра в държавите по долното поречие на Дунав са в „доста сериозен мащаб“, показва проучване на WWF. Става дума за България, Румъния, Сърбия и Украйна.

Защо се бият в Северна Ирландия

Джо Байдън се обади на Путин и го призова да намали напрежението с Украйна. Предожи му също двамата да се видят “в трета страна”. Украйна поиска помощ от НАТО, докато Русия струпва войски по границата между двете държави. Москва пък предупреди корабите на САЩ да не доближават Крим “за тяхно добро”. Ако не се ориентирате в тази история - тук е обяснена.

Руският външен министър Сергей Лавров се видя с иранския си колега, който предупреди САЩ, че саботажът и санкциите няма да ускорят преговорите по ядрената сделка.

САЩ ще разположат допълнителни 500 войници в Германия. Това е обрат в плановете на бившия президент Доналд Тръмп за изтегляне на около 12 000 американски войници от тази страна.

Япония планира да излее в морето над 1 милион тона радиоактивна вода от авариралата през 2011 г. атомна централа във Фукушима. Очаква се това да разгневи съседни страни като Южна Корея.

Млади хора с качулки хвърлят тухли, фойерверки и коктейли Молотов срещу полицаи. Служителите на реда отговарят с водни оръдия и гумени куршуми. Тук обясняваме какво и защо се случва в Северна Ирландия.

И две препоръки

Димитър Атанасов посещава своето училище в столичния квартал “Овча купел” 25 години по-късно: “Блажната боя е превърната в единствен компонент на универсалната стратегия за справяне с възникнали интериорни дефекти”.

Тя е действаща европейска шампионка по спортно катерене при девойките. Макар и само на 16 години, Александра Тоткова стана първата българка, достигнала до полуфинал на европейско първенство при жените. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG