Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пеевски иска да е депутат, България иска парите от ЕС, а Русия смята Нобела за дискредитиран


Представянето на кандидатурата на Делян Пеевски за депутат
Представянето на кандидатурата на Делян Пеевски за депутат

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Новите мерки
  • Делян Пеевски
  • Пазителите на реката

В понеделник ще стане ясно дали ще има нови противоепидемични мерки в България. През деня ще се обсъжда предложението на главния здравен инспектор Ангел Кунчев да се въведе употребата на здравен сертификат или допълнителни ограничения.

Новите случаи на COVID-19 са 1000. Починали са още 43 души, от които над 95% не са ваксинирани.

Четирима души бяха арестувани за търговия с фалшиви сертификати за ваксинация, но бяха освободени ден по-късно, защото не са събрани достатъчно доказателства срещу тях.

Пандемията набира скорост и в други държави. Русия регистрира в два поредни дни по 1000 смъртни случая дневно. В Австралия обаче започва разхлабване на мерките заради успешната кампания за ваксинация.

Делян Пеевски пак води листи

Санкционираният от САЩ заради корупция Делян Пеевски пак е кандидат за депутат от ДПС. На предизборните плакати на партията снимката му е до мотото “За държавността!”.

Кандидатите за президент откриха предизборните си кампании. Румен Радев се изкачи от хижа “Алеко” до Черни връх, а Анастас Герджиков започна обиколките си от Карлово.

“Демократична България” подаде жалба срещу решението на изборната комисия да я остави без листа в Стара Загора. В този текст Полина Паунова разказва как се стигна дотук.

Гласуването за членове на ВСС от квотата на съдиите се провали заради липса на кворум. Съдиите смятат процедурата за безсмислена, защото за две места се борят двама души.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

България поиска милиардите от Брюксел

България изпрати своя План за възстановяване в Брюксел. В него са заложени реформи и проекти за 6.6 млрд. евро, които страната очаква да получи до 2026 г.

В плана са записани дати за затваряне на въглищните централи в България. Еврокомисарят Франс Тимерманс каза в София, че няма бъдеще в използването на въглища, но целта на ЕС е да осигури справедлив преход за засегнатите работници.

В морето край кораба Vera Su е открито ново замърсяване. Екоминистерството съобщи, че при проверка е установена “силна миризма на нефтопродукти” и съдържание на азотни съединения много над нормата.

Застъпничката за правата на хората с увреждания Капка Панайотова почина. Дейността ѝ се свързва с Центъра за независим живот, който тя основа през 1995 и ръководи досега.

Изобличител на насилие потърси убежище

Човекът, разкрил случаи на изтезания в руски затвори, ще потърси политическо убежище във Франция. Той се казва Сярхей и е беларуски програмист, лежал в руски затвор.

Председателят на долната камара на руския парламент обяви Нобеловата награда за мир за дискредитирана и предложи да бъде създадена процедура за отнемането ѝ. Тази година наградата беше присъдена на главния редактор на руския опозиционен в. “Новая газета”.

Британски депутат беше убит при нападение с нож по време на среща с избиратели. Полицията разследва случая като терористична атака и вече е арестувала заподозрян.

И три препоръки

Той е бил войн, починал е млад и е погребан с почести в гробница на остров. 2500 години по-късно костите му се оказаха ключ към разбирането на живота на цял древен народ. Не пропускайте тази история за древния пазител на реката.

Атанас Секулов пазарува, когато чува викове. Вижда човек в безсъзнание и не се колебае да помогне. Сега пострадалият е добре, а Секулов е човек на деня на Свободна Европа.

Как гледа българската историческа наука на близкото ни минало? Превърна ли се историята в познание, извлечено по научни правила, или е средство за укрепване на идентичност и утвърждаване на политически платформи? Стефан Дечев потърси отговора.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG