Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: САЩ отговарят на атентата в Кабул. България се приближава към трети избори за парламент


Сред жертвите на атентата в Кабул на 26 август са 13 американски военнослужещи. Техните тленни останки бяха транспортирани в САЩ
Сред жертвите на атентата в Кабул на 26 август са 13 американски военнослужещи. Техните тленни останки бяха транспортирани в САЩ

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • САЩ отговориха на атентата в Кабул
  • БСП не събира подкрепа за кабинет
  • Как в Германия се борят с бедствието

САЩ извършиха въздушни удари срещу “Ислямска държава” в Афганистан. Единият е бил насочен срещу кола с експлозиви, пътувала към летището в Кабул.

При друг удар е убит един от хората, планирали атентата в Кабул миналата седмица, съобщи Вашингтон. “Ислямска държава” пое отговорност за атаката, която уби поне 170 души, сред които американски военни. Тук са събрани известните факти за атентата.

Афганистански музикант беше убит от човек на талибаните. Според правозащитници това е знак, че талибаните ще управляват с “нетолерантност, жестокост и репресии”.

Изтеглянето на САЩ ще се отрази на цяла Централна Азия. Някои казват, че това ще засили присъствието на Русия. Други залагат на Китай. Тук са сценариите за бъдещето на тази част на света.

Преговорите за правителство

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на БСП.

Левицата отхвърли ГЕРБ и ДПС като потенциални партньори и покани на разговори “Изправи се.БГ! Ние идваме!”, “Демократична България” и “Има такъв народ”.

Още преди началото им лидерът на ИТН Слави Трифонов каза, че партията му няма да подкрепи кабинет с мандата на БСП. “Това с подкрепата е като с любовта – ти подкрепяш и теб те подкрепят”, каза той.

От ИБГНИ казаха, че няма да подкрепят правителство с третия мандат при това положение. Христо Иванов от ДБ определи действията около третия мандат като предизборна кампания на Корнелия Нинова.

Ако партиите спазят заявките си, няма да бъде съставен кабинет и ще има нови избори.

БСП съобщи, че ще забави връщането на мандата поне до 10 септември, за да може да бъде приета актуализация на бюджета.

В първото си телевизионно интервю пред БНТ Слави Трифонов каза, че двама министри от служебното правителство - Кирил Петков и Асен Василев, сами са поискали да останат в кабинет на ИТН. Кирил Петков отрече това.

Коментарите на Трифонов предизвикаха критики от три от партиите в парламента - БСП, ИБГНИ и ГЕРБ.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Коронавирусът, мигрантите, охраната на Гешев

Новите случаи на COVID-19 в България са 451. В болници са 3451 души с коронавирус.

България остава с нисък процент ваксинирани. Главният здравен инспектор Ангел Кунчев обясни негативното отношение към ваксините с лоша информираност и с използването на пандемията за популистки цели.

Разузнаването на САЩ няма единодушие какъв е произходът на коронавируса - дали е преминал по естествен път от животно към човек или е изтекъл от лаборатория.

Мигрантският натиск върху България се е увеличил шест пъти в сравнение с юли 2020 г. по данни на МВР. Новината идва на фона на събитията в Афганистан.

Главният прокурор Иван Гешев е охраняван от три служби - от МВР, от Националната служба за охрана и от Бюрото за защита на свидетели, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков.

И три препоръки

Над месец всеки ден хора от цяла Германия се стичат доброволно към долината на река Ар да помагат. Районът е сред най-тежко засегнатите от наводненията в Германия, които отнеха живота на 133 души. Не пропускайте разказа от първо лице на Диана Иванова.

Остров Болшой Усурийски е разделен почти поравно между Русия и Китай. Не пропускайте това видео за острова, наричан руската “порта към Китай”.

На склона на връх Молесон в швейцарските Алпи има рисунка с площ 1500 кв. метра. Нейният автор е артистът Сейпи, който не просто се вдъхновява от природата, а прави изкуството си част от нея.

Следете всички новини на сайта на Свободна Европа. Може да изтеглите безплатно и нашето приложение за Android или iPhone, за да не пропускате нищо важно.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG