Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Започна новото затваряне. Обвинените в шпионаж са в ареста. Слави отхвърля коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС


Слави Трифонов
Слави Трифонов

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Шпионската афера
  • Новите мерки
  • Спомен за Косьо Марков

От днес училища, заведения и театри пак са затворени. Причината е повишаването на броя но болните с COVID-19. Тук ще прочетете подробно какво работи и какво не работи.

Новите ограничения са в сила до 31 март. Вече обаче се чуват гласове, че този срок няма да бъде достатъчен и т.нар. локдаун ще бъде удължен.

Поредицата от затваряне, отваряне и пак затваряне прави труден живота на хората от засегнатите сектори. “Ние сме оставени на самотек”, разказват работещи в заведения и търговски центрове.

За последното денонощие има още 943 позитивни случаи на коронавирус, хората в болници вече са 8660, което е с близо 500 повече от петък.

В много държави в Европа мерките също бяха затегнати. В Париж хората трябва да декларират защо напускат домовете си. В някои градове имаше протести срещу ограниченията. В Гърция и Северна Македония има вечерен час. Тук може да прочетете какво се случва в съседните на България страни.

Пандемията от COVID-19 направи невидими хората с други заболявания. Надежда Цекулова обяснява защо в неделя много хора по света обуха шарени чорапи и какво се случва със “слънчевите” хора.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Шпионите са в ареста, а до изборите остават 2 седмици

Съдът остави в ареста петима от обвинените като шпионска група в полза на Русия. Шестият е направил самопризнания и е бил освободен под парична гаранция.

В края на миналата седмица прокуратурата обяви, че е разбила шпионска мрежа в полза на Руската федерация. “Няма друг подобен случай”, каза Иван Гешев.

Премиерът Бойко Борисов призова руските ръководители “да спрат да шпионстват”. Президентът Радев засега няма позиция. Съединените щати и Великобритания поздравиха България за операцията.

Българите в тези две държави обаче няма да получат повече от 35 секции за изборите. В края на миналата седмица съдът отхвърли жалбите им, а преди това ГЕРБ им отказа да промени Изборния кодекс.

Само две седмици остават до изборите. Най-мълчаливият в тази кампания - Слави Трифонов, отговори онлайн на въпроси на свои симпатизанти: “Има такъв народ” няма да се коалира с ГЕРБ, БСП или ДПС, но може да приеме “по-малко лошото”, т.е. “Демократична България” и “Изправи се! Мутри, вън!”.

Русия срещу Навални, Турция срещу Истанбулската конвенция

Русия оттегли посланика си от САЩ след като президентът Джо Байдън се съгласи, че Путин е убиец. Москва продължава да потиска Алексей Навални и привържениците му. Той е в изправителна колония, а десетина от най-близките му остават под домашен арест. Много интелектуалци в Русия са възмутени от наградата, която Гилдията на кинокритиците даде на разследването на Навални “Дворец за Путин”. Сега спорът е дали филмът е филм.

Реджеп Тайип Ердоган изтегли Турция от Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулска конвенция. “Нова стъпка назад”, коментира външното министерство в Париж. Франция и Германия осъдиха решението на Турция. По-късно това направи и Джо Байдън.

И три препоръки

Преди седмица ни напусна основателят на Тангра Константин Марков. Отделете още 5 минути днес, за да прочетете спомена на Калин Янакиев за него, публикуван в портала Култура.

Не пропускайте седмичната емисия Новини като хората с Теодора Бързакова, която ще ви покаже по-добрия космически кораб и разцъфнали череши в Испания.

Диана Трухийо е родена в Колумбия и на 17 години заминава за САЩ с точно 300 долара. Днес тя е сред ключовите авиокосмически инженери в НАСА. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG