Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Иван Гешев идва. Иван Тотев си отива. Иран екзекутира


Следващият (най-вероятно) главен прокурор Иван Гешев.
Следващият (най-вероятно) главен прокурор Иван Гешев.

Добро утро. Най-важното днес:

- Цацаров си избра наследник

- Кристалина Георгиева и МВФ

- Русия и “консервативната вълна”

Главният прокурор и подчинените му обвинители от прокурорската колегия на ВСС издигнаха официално Иван Гешев за следващ главен прокурор. В момента той е зам.-главен прокурор, преди това беше ръководител на Специализираната прокуратура. Преди месец Гешев каза, че “99% е сигурно”, че няма да участва, защото “състезанието ще е кално и мръсно”. Засега състезание няма.

Няма и да има. Полина Паунова обяснява защо избирането на Гешев може да бъде приемано за сигурно. Припомня и част от противоречията в кариерата на прокурора, завършилил академията на МВР в Симеоново.

Тази приемственост изисква да си припомним данните от националното представително изследване за отношението към прокуратурата, извършено от “Глобал Метрикс” по поръчка на Българския институт за правни инициативи - две трети от анкетираните поставят оценка 2 или 3 на мандата на Цацаров.

НАП, КАТ, Тотев и Кристалина Георгиева

Обвиненият за хакването на данните на НАП Кристиян Бойков даде първото си интервю. Пред бТВ той отрече да има нещо общо с атаката. Каза също, че по време на ареста е имало “неудобни въпроси и леко заплашване”.

НАП спря шест електронни услуги заради проверка за уязвимост от хакерска атака. Обещаното приложение за проверка дали личните ви данни са изтекли още не е публикувано. И докато Комисията за защита на личните данни проверява НАП, самата тя е станала обект на хакерска атака, съобщи нейният председател Венцислав Караджов. Опитът е направен през безжичната Wi-Fi мрежа на комисията.

Кметът на Пловдив Иван Тотев обяви, че няма да се кандидатира за трети мандат. Новината идва очаквано след отстраняването на Цветан Цветанов от ръководните постове в ГЕРБ. Публична тайна е, че Тотев е “от квотата” на Цветанов, а Бойко Борисов не се е срещал публично с него от години.

Името на Кристалина Георгиева отново се обсъжда за висок международен пост. Според “Файненшъл таймс” Франция сондира възможността за премахване на възрастовото ограничение за директор на Международния валутен фонд, за да разчисти пътя пред Георгиева.

“Дневник” съобщава за проект за нов закон за пътните превозни средства, според който за регистрация на нова или стара кола вече да не се ходи в КАТ.

Иран, Индия и Хонконг

Иранската държавна телевизия обяви, че в страната са задържани “17 шпиони на ЦРУ”, а част от тях вече били екзекутирани. Преди няколко месеца Техеран съобщи за разкрита “шпионска мрежа на ЦРУ”. Не е известно кога са били извършени огласените екзекуции.

Малко по на изток, Индия изстреля ракета, която ще достави луноход за първи път на южния полюс на Луната. Апаратът „Чандраян” тръгна към Луната от космическия център „Шрихарикота” в Бенгалския залив.

Още по на изток - не пропускайте анализа на Владимир Шопов “Да умреш за свобода. Отново”, който обяснява защо китайските власти имат сериозни причини да се притесняват от протестите в Хонконг и защо приказките за алтернативен модел и специфични „азиатски ценности“ вече са особено неубедителни.

И две препоръки

“Мания ли е да се вижда „дългата ръка“ на Путин зад т. нар. „консервативна вълна“ в Европа (и у нас)? Та тя буквално е онагледена на снимката…” Калин Янакиев разказва в “Култура.бг” за една снимка, едно списание и едни топли отношения.

Чудили ли сте се как да проверите кога няма да имате топла вода или кои улици са затворени заради ремонти? Запознайте се със създателя на приложението “Гражданите” Стоян Митов - той е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG