Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Кризи в здравеопазването, оставка в правосъдието и по-високи данъци


В Хонконг продължават сблъсъците между протестиращи и полиция
В Хонконг продължават сблъсъците между протестиращи и полиция

Добро утро. Най-важното днес:

- Криза в детската болница

- Стефан Данаилов почина

- Екипът “Фон дер Лайен” е избран

Интензивното отделение на педиатричната болница в София спира да работи, след като двама анестезиолози са напуснали. Това е реакция на “медийната агресия” след смъртта на 3-годишното момченце. Премиерът отстрани директори на три болници, “за да има възмездие”. Припомнете си фактите и хронологията в тази история.

В “Пирогов” избухна пожар, при който загинаха двама тежко болни пациенти. Десетки други са евакуирани, над десет души са обгазени. Властите изключиха версията за умишлен палеж.

И една добра новина от тази сфера - държавата планира да купи медицински хеликоптер. Идеята е здравното министерство да получи 20 млн. лв. от “Региони в растеж”. Преди месец ви разказахме как се случи така, че България остана без медицински хеликоптер и българите не могат да разчитат на спасяване по въздуха.

Стефан Данаилов почина. Тук може да си припомните основните моменти от живота му. Много неща са написани за него. Препоръчвам ви “Моят личен Ламбо”, разказ на Мария Касимова от преди 2 години - за срещите й със Стефан Данаилов и за една пътека от речни камъни.

Фон дер Лайен, Фандъкова и НАТО

В Страсбург Европейският парламент одобри състава на Европейската комисия и екипът на Урсула фон дер Лайен встъпва в длъжност. Тя обеща да предложи план за справяне с климатичните промени и миграцията, както и план за откриване на лечение на рака.

В София кметът Йорданка Фандъкова обяви по-високи данъци за колите и по-високи такси за имотни сделки. По-старите и по-мръсни коли ще плащат повече от по-новите и екологични. Новини за увеличаване на данъците идват и от други големи градове.

Във Варна ще приемат военноморски координационен център на НАТО. Идеята е от срещата между Бойко Борисов и Доналд Тръмп. Събрахме цялата информация до момента, за да опишем какво точно ще представлява този център.

Събрахме всичко най-важно и по друга тема - готвените промени за отдаване под наем на апартаменти през платформи като Airbnb. Някои собственици смятат да се откажат заради “задаващата се бумащина”, а самите вносители изглежда са склонни на компромиси.

Гешев-Цацаров

Прокурорът и бивш зам.-министър на правосъдието Андрей Янкулов обяви, че напуска съдебната власт. Като причина той посочва начина, по който се развива държавното обвинение. Оставката му идва ден след като президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров пък предстои да бъде избран за председател на КПКОНПИ, а ние продължаваме поредицата “Мандатът на Цацаров”. Борис Митов разказва кои са добрите и кои са лошите медии в класацията на главния прокурор.

И пак за правосъдие - властите в Чехия са започнали наказателни производства срещу трима партийни лидери от времето на комунизма. Те са заподозрени, че с бездействието си са отговорни за поне 9 убийства и раняването на 7 души, опитващи да избягат през границата.

"Едно се говори на срещите, друго – насаме, трето – в медиите, четвърто – пред колегите." Стефан Дечев описва как се развиват преговорите между България и Северна Македония за изглаждане на историческите спорове.

И две препоръки

“Прочете ли гърба?”. Представете си какво са писали на гърба на пощенски картички българите от края на XIX до 60-те години на XX век. Журналистът от Би Би Си Димитър Димитров не само е прочел гърба, но е написал и книга от това. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Знаете снимката на Сталин, Чърчил и Рузвелт от Техеран 1943 г. Тримата можеше и да нямат такава снимка, ако бе успяла операцията на нацистите “Дълъг скок”. Тук може да разберете какво общо има тази история с днешния ден. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG