Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Маски и високи глоби. Прокуратурата обвини политик за създаване на паника


Във вторник сутринта началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски каза, че маските ще станат задължителни от събота
Във вторник сутринта началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски каза, че маските ще станат задължителни от събота

Добро утро. Най-важното днес:

- Маските

- Църквите

- Възможностите

В България вече е задължително да носите предпазна маска на закрити или открити обществени места. Т.е. и в магазина, и на улицата напът за магазина.

Маската обаче не е достатъчна, за да не ви глобят. Избягвайте парковете, защото над 300 българи вече получиха акт на стойност 5 хиляди лева, защото нарушават заповед на здравния министър или поставената им карантина.

Председателят на проруската партия “Възраждане” Костадин Костадинов пък е обвинен за създаване на паника заради негови коментари срещу мерките на правителството. Гаранцията му е 20 хиляди лева.

Предстоящите църковни служби за Великден ще се отслужват на открито. Това е едното съобщение. Другото е, че “църквите остават отворени и в тях ще се извършват богослужения”. Ще видим.

До момента 379 българи са заразени с коронавирус, 113 са в болница, 13 са в тежко състояние. Тук може да следите всичко най-важно за развитието на епидемията в България.

От днес фирмите могат да подават искания в Агенцията по заетостта за изплащане на компенсации за заплатите на служителите по схемата 60% от държавата, останалите от тях.

За да компенсира идващите разходи, късно снощи правителството одобри проект за актуализация на бюджета. Дефицитът става 3,5 млрд. лв, а лимитът за поемане на нов дълг се увеличава от 2.2 млрд. лв на 10 млрд. лв.

Военните заводи "Арсенал" в Казанлък и “Дунарит” в Русе подновяват работа с по-малко работници отпреди карантината. В Казанлък продължават 7 от 9 хиляди, а в Русе - 200 от общо хиляда.

И една добра новина в кризата - най-големите компании в IT сектора обещаха да направят за 8 месеца електронната здравна система в България безплатно. Асоциацията за иновациии, бизнесуслуги и технологии подписа меморандум с Министерството на здравеопазването за дарение на 15 000 работни часа труд.

COVID-19, дезинформацията и денят след кризата

До вторник сутрин броят на заразените с коронавирус в света е почти 800 хиляди, починалите надхвърлиха 37 хиляди. Оздравелите вече са над 166 хиляди. Може да следите данните на тази интерактивна карта.

Най-тежко засегнатата държава в момента са Съединените щати с над 150 хиляди заразени и над 2500 починали. Голяма част от инфекциите са в Ню Йорк. Ивайло Везенков разговаря с жители на града и разказва как заспива градът, който никога не спи.

В Унгария премиерът Орбан получи право да управлява с укази, без парламент и без избори. Наказанието за нарушаване на карантината е до 8 години затвор, а за фалшиви новини - до пет години.

В Швеция пък децата продължават да ходят на училище, ресторантите са пълни и няма ограничения за движение. Защо Стокхолм избра различен подход срещу коронавируса - Рикард Йозвяк обяснява.

39 евродепутати призоваха лидерите на институциите на ЕС да подготвят отговор срещу дезинформацията на Русия и Китай за коронавируса. “В тази битка на разкази виждаме опити за дискредитиране на ЕС”, казва “външният министър” на съюза Жозеп Борел.

Корона кризата ще има съществени последствия в рамките на Европа. Те представляват неочаквана възможност за Централна и Източна Европа - за повече интеграция и за ре-реиндустриализация. Владимир Шопов обяснява защо.

И една история извън пандемията - помните как ГДБОП атакува онлайн библиотеката “Читанка” преди 10 години. Днес собственикът на един от сървърите осъди държавата. Борис Митов разказва как се разви тази история от тогава до днес.

И две препоръки

“Гадния Коронко” - така му викат. Най-малкото дете пита дали Коронко го хапе комар”. Това са думи на една майка на три малки деца. Татяна Ваксберг разказва историята на едно многодетно семейство по време на пандемия.

Покажете това видео на децата си или го изпратете на ваши близки, за да го видят техните деца. Ето как е обяснен коронавирусът като за най-малките. Стойте вкъщи и кубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG