Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Среднощна команда “Спокойно! Няма втори Чернобил!” Сбогом на Милен Цветков


Адвокатът на Кристиан Николов не говори с пресата на излизане от полицейското управление.
Адвокатът на Кристиан Николов не говори с пресата на излизане от полицейското управление.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Трима са арестувани за катастрофата, убила Милен Цветков

- Подновява се плановият прием в болниците

Журналистът Милен Цветков загина в катастрофа в неделя вечерта. Колата му е била ударена отзад от автомобил, управляван от 22-годишен дрогиран шофьор, който сега е арестуван. Икономическата полиция проверява средствата, с които е била купена колата. Шофьорът е Кристиан Николов, студент, син на изпълнителната директорка на “Винпром Карнобат”, която също е арестувана. В колата е имало и други двама пътници – неизвестно засега момиче, както и вече арестуван 24-годишен мъж, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов.

Колеги на Милен Цветков откриха дарителска кампания в подкрепа на двете деца на журналиста. Средствата се събират и ще се разпределят с административната подкрепа на неправителствената организация Фондация “Работилница за граждански инициативи”.

Среднощни приказки за Чернобил

Оперативният щаб за коронавируса и пожарната дадоха среднощна пресконференция, за да обявят, че България не е застрашена от пожарите около бившата ядрена централа в Чернобил, Украйна. Брифингът беше излъчен по основните телевизии в 23 часа, а за провеждането му беше съобщено само час по-рано. Пожарите в района на Чернобил започнаха на 4 април и според властите в Киев те вече са погасени.

Великден. Коронавирус

Великденските служби се проведоха на открито, а на повечето места се спазваха предпазните мерки и физическата дистанция между хората, показва това видео.

Волен Сидеров, който беше обвинен за това, че призоваваше хората да нарушат извънредните мерки, излезе от ареста точно преди Великден, срещу гаранция от 100 000 лева.

От днес се подновява плановият прием в болниците, както и възможността за някои медицински прегледи. Засега в България има 966 случая на COVID-19. Починалите през последното денонощие са двама. Не е спирала финансовата помощ на хора и организации за различните болници и уязвими групи.

На 17 април София беше поставена под блокада, беше прекратено излизането и влизането в града без основателна причина. В това видео столицата изглежда така, както никога не сте я виждали.

Две столични кина воюват за глътка въздух между извъредното положение и обедняването, което то предизвика – това са кината G 8 и Euro Cinema. Една от собствениците Ина Дърова обяснява на какво разчита и как си представя близкото бъдеще.

Европа. Канада

В три германски области скоро ще се отварят училищата, а в Испания, където премина пикът на заразата с COVID-19, след седмица ще може да се пускат малките деца да излизат на разходки. Междувременно ходът на заразата може да бъде проследен в тази карта на света, обновявана в реално време.

Концертът “Един свят. Заедно вкъщи” събра над 127 млн. долара за медиците, които се борят с епидемията. Той беше организиран от лейди Гага и движението Global Citizen.

Европейският парламент одобри осигуряването на 3,8 млрд. за здравеопазване в страните в ЕС. Средствата ще бъдат използвани за покриването на увеличените нужди заради пандемията от COVID-19.

България е застрашена от недостиг на някои лекарства, но има начин това да не се допуска. Надежда Цекулова обяснява как може да стане това.

Канада преживя най-тежкото масово убийство в историята си. 51-годишен мъж уби 16 души в Нова Скотия, като стреляше на различни места в района в продължение на 12 часа. Мъжът беше убит при престрелка с полицията.

И няколко препоръки

Преди точно 50 години потъва една съветска атомна подводница. Екипажът й е спасен от български кораб. Забравили сме тази история, но Никола Кръстев я описва така, сякаш се случва в момента пред очите ни.

Актьорът Тайлър Пери плати стотици сметки, натрупани от пенсионери в 73 супермаркета в САЩ. Тайлър Пери е Човек на деня на Свободна Европа.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG