Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Парите от ЕС ще идват срещу реформи. Арест за зам.-министър и спокойствие за Цветанов


Европейската комисия подготвя условията за получаване на пари от фонда за възстановяване
Европейската комисия подготвя условията за получаване на пари от фонда за възстановяване

Добро утро. Най-важното днес:

- Апартаменти

- Отпадъци

- Реформи

Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство срещу бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов заради апартамента с асансьора. Трябваха им точно 14 месеца, за да стигнат до този извод.

“Няма кой да ме накаже” - тази реплика на Цветанов от миналата година бе сред най-честите коментари. Тук може да прочетете какъв сигнал изпраща решението на прокуратурата и какво означава то за политическото бъдеще на бившия втори в ГЕРБ.

Пред Министерството на околната среда и водите се повтори сцена от януари - демонстративно извеждане и арестуване на политик пред журналисти. Този път е зам.-министърът Красимир Живков. Разследването е за вноса на отпадъци.

Европейската комисия обяви, че за да получат пари от спасителния пакет за възстановяване на икономиката правителствата ще трябва да представят планове за реформи, които ще подлежат на одобрение от Брюксел. Препоръките към България за реформи са известни - модернизиране на енергетиката, образованието, здравеопазването, както и реорганизация на прокуратурата.

България няма да реагира на ниво външно министерство срещу руската изложба за Кирил и Методии. Екатерина Захариева обаче публично подкрепи позицията на БАН - че това е “недопустимо изопачаване”.

Националният оперативен щаб срещу коронавируса и правителството обмислят да отпадне задължителната 14-дневна карантина, на която подлежи всеки пристигнал в България.

Новите заразени с COVID-19 са само 8 за денонощие, с което общият брой е 2485. В блога ни може да следите развитието на ситуацията в дати и числа.

В САЩ броят на жертвите вече премина границата от 100 хиляди души. Продължава и рекордното нарастване на заразените в Русия и Бразилия, както показва интерактивната ни карта в реално време.

Свобода, правосъдие и безотговорност

Майк Помпео обяви, че САЩ вече не разглежда Хонконг като световен финансов център, който се нуждае от специално третиране. Това е в отговор на дадената от Пекин зелена светлина за нов закон за сигурността, който ще застраши автономията на района.

Кметът на американския град Минеаполис призова да бъдат повдигнати обвинения срещу бял полицай, притискащ с коляно чернокож мъж при арест. Впоследствие задържаният почина в болница, а инцидентът предизвика протести в града.

Съдът отказа да разгледа искането на бившия главен прокурор Сотир Цацаров за ново разглеждане на предсрочното освобождаване от затвора на австралиеца Джок Полфрийман. Съдиите определят искането като недопустимо.

Издателят на „Дневник“ и „Капитал“ Иво Прокопиев призова за международни наблюдатели в разследването, което антикорупционната комисия КПКОНПИ води срещу семейството му. Той определи действията й като “незаконни и репресивни".

Институциите все още нямат категоричен отговор на въпроса дали изливаните фекални води са довели да смъртта рибата във Варненското езеро. Елица Симеонова проследи веригата на безотговорността - историята не тръгва от днес, а накрая пак ние плащаме сметката.

Полина Паунова тръгна по следите на друго безобразие - защо убийството на защитения лешояд в Родопите не е разследвано цели два месеца и как може сега да се открие убиеца.

Буря спря изстрелването на ракетата на SpaceX - компанията на Илон Мъск, и NASA. В това видео може да видите тази история. Следващият опит ще е в събота.

И две препоръки

Джезве, кафе и майстори кожари - не пропускайте тази фото галерия, която ще ви покаже живота на кримските татари, преди Сталин да ги депортира през 1944 г.

В театъра в Нордхаузен, Германия, има табела с имената на всички главни диригенти на оркестъра от създаването му през 1619 г. Скоро наред с имената на значими представители на класиката и романтизма ще стои и името на българина Павел Балев, който е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG