Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Божков атакува управляващите, те атакуват бТВ. И една кротка награда


Кадър от разпространено от Министерския съвет видео от среща на премиера Бойко Борисов със собственици на големите футболни клубове, сред които и Васил Божков
Кадър от разпространено от Министерския съвет видео от среща на премиера Бойко Борисов със собственици на големите футболни клубове, сред които и Васил Божков

Добро утро. Най-важното днес:

- Обвинение за 60 милиона

- Къща за 1 милион

- Проверка за над 19 месеца

Днес правителството решава как да върне на фирмите и гражданите надвзетите от “Булгаргаз” над 200 милиона лева от по-високата досегашна цена на природния газ.

Укриващият се в Дубай Васил Божков твърди, че управляващите са го притискали, да даде половината бизнес “на посочен от нас субект”.

Той е изпратил сигнал до прокуратурата, в който твърди, че е дал директно на финансовия министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов 60 млн. лева.

Пред БНТ премиерът отхвърли обвиненията и каза, че се заклева “във всичко свято”, че не е взел “взел една стотинка, един лев, едно евро от този човек”. Горанов също отрече и определи това като “панаир”.

Божков попита също защо Борисов е пращал всеки месец пиарката си Севдалина Арнаудова при него. Тя му отговори, че той всъщност се е “предлагал”. Божков се нарече Али Баба, Арнаудова се нарече Шехеразада.

Малко по-късно Атанас Чобанов от “Биволъ” публикува документи, че Арнаудова и съпругът й са купили вила за 1 милион лева, а тя обясни, че това е станало с банков кредит.

Медиите

бТВ беше намесена в този сюжет. Арнаудова съобщи, че Божков и шефът на телевизията са дошли заедно в централата на ГЕРБ. Ръководството на бТВ обясни как се е случило това.

Борисов за втори път атакува журналист на бТВ. “Кой те накара да питаш тия глупости”, попита той кореспондентката в Плевен.

Комисията за защита на конкуренцията започна проверка срещу бТВ за евентуално нарушение. Разследването е по сигнал на собственика на Нова телевизия Кирил Домусчиев, който се позовава на публикация в “Блиц”.

Журналисти от Българското национално радио поискаха оставката на управителния съвет. Писмото на 53 журналисти е в защита на генералния директор на БНР Андон Балтаков, който управлява с членове на стария Управителен съвет.

Бензин и море

Всички партии в парламента подкрепиха на първо четене създаването на Държавна петролна компания и държавни бензиностанции.

Прокуратурата привика на разпит бившия генерален директор на “Лукойл България” Валентин Златев.

Държавното обвинение нареди проверка на строителството на онази подпорна стена на плажа Алепу до Созопол.

Бивш общински съветник заяви пред бТВ, че при продажбата на тази земя са предлагани по 5 хиляди евро подкуп на съветници.

Как Шофьорският плаж се сдоби с този строеж - колегите в “Капитал” проследяват историята дата по дата.

Година и седем месеца продължава проверката за престъпление по служба и търговия с влияние срещу Владислав Горанов. Тя е заради луксозния апартамент на бизнесмена Иван Сариев, в който министърът живее без да плаща наем.

COVID-19

За последното денонощие новите заразени са 16, а общо случаите на COVID-19 станаха 2727. В блога следим развитието в числа и дати.

По света вече заразените ще станат 7 милиона, като 2 милиона ще са само в САЩ. Следват Бразилия и Русия, както показва интерактивната ни карта.

Световната здравна организация препоръча да се носят маски, като за предпочитане са тези от плат, а не медицинските.

Влизането в Европейския съюз остава забранено до юли. Между държавите от Съюза свободното движение се възстановява от 15 юни.

През уикенда хиляди американци излязоха да призоват срещу расизма и насилието, което полицията използва по-често срещу чернокожи, без да бъде наказвана за това. Всичко започна след убийството на 46-годишния Джордж Флойд.

И две препоръки

Намерете още 4 минути днес, за да гледате седмичната емисия Новини като хората, подготвена от Теодора Бързакова.

Добрата новина е престижната награда в Германия на Ангел Игов за романа му “Кротките”, който изследва периода след 9 септември 1944 г. през образите на обикновени хора от краен софийски квартал. Ангел Игов е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG