Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Отново сме в режим “маски”. И как се проверява обвинение за подкуп


От днес носенето на маски на закрити обществени пространства в България отново е задължително
От днес носенето на маски на закрити обществени пространства в България отново е задължително

Добро утро. Най-важното днес:

- COVID-19 не си тръгва

- Радев върна закона за “нова НСО”

- Мислете за характера си като за лодка

Новите случаи на коронавирус за денонощието са 79, а починалите са 8, което е най-много от началото на епидемията. Заради трайното увеличение носенето на маски на закрито отново става задължително. Освен това партиите ГЕРБ и БСП, както и футболните клубове “Левски” и “ЦСКА-София” бяха глобени заради организиране на събития, на които не се спазва дистанция.

След злополучния тенис турнир на Джокович се оказа, че не само Григор Димитров е заразен, но и треньорите на двамата спортисти. В Хасково пък започна масово тестване, защото преди дни Димитров посети родния си град.

В блога проследяваме развитието на епидемията от COVID-19 в България в дати и числа.

Вече сме към края на юни, а по българското Черноморие е празно. Теодора Бързакова показва в този видео репортаж Созопол - такъв, какъвто никога не сте го виждали по това време на годината.

Задължителната карантина на някои места провокира бунтове. Така е станало в германския град Гьотинген. А пък служители от най-голямата кланица в страната, която стана огнище на коронавирус, са отпътували за родните си места.

По света заразените вече са над 9 милиона, както показва интерактивната ни карта час по час.

Вето, разпити и анонимни писма

Президентът Румен Радев наложи вето на част от промените в Закона за МВР и оспорва създаването на нова охранителна структура, която ще дублира функциите на НСО.

Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова са били разпитани заради сигнала на Васил Божков, че им е плащал огромни суми: “Пари, теглени на каса от банкови сметки, чийто титуляр е обвиняемият бизнесмен Васил Божков, са били предавани „лично, единствено и само на него“”, гласи заключението от проверката на ДАНС

Засега няма нови снимки или записи по адрес на премиера Борисов. Кой може да го атакува и защо точно сега - Полина Паунова събра известното по темата, за да се ориентирате в тази история.

Председателят на Контролния съвет на "Лукойл - България" Валентин Златев беше разпитан от прокуратурата. След близо час той напусна сградата и не уточни по какъв повод и по кое дело е бил призован.

Прокуратурата огласи още данни за разговори между бизнесмена Пламен Бобоков и съветника на президента Пламен Узунов.

Съдът постанови вписване на партия "Има такъв народ" с лидер телевизионният водещ Слави Трифонов в публичния регистър на политическите партии.

Столичната община има планове да увеличи значително обхвата на Синята зона в София. Колегите в “Медиапул” обясняват подробно какви са намеренията.

По света

“Светът върви към конфигурация с три центъра - САЩ, Европа и Китай, която води британците към безтегловност”, пише Владимир Шопов в анализ за горчивата реалност, в която се озова Великобритания след Брекзит.

Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич убедително спечели изборите с малко над 63.5% от всички гласове, което би ѝ осигурило стабилен мандат в следващите четири години.

Румъния забрани преподаването на идеи, представящи пола като идентичност, различна от биологичната. Това стана с промени в Закона за националното образование. Някои определят това като “връщане в Средновековието”.

В германския град Гелзенкирхен пък марксисти издигнаха паметник на Ленин. Повечето хора в града не го искат, но паметникът е факт.

И още две за десерт

“Никой не може да изгради твоя характер вместо теб. Мисли за него като за плавателен съд. Лодка. Да я строиш правилно е твоята най-важна и неотложна задача” - думите са част от поздравителната реч на писателя Захари Карабашлиев към випуск 2020 в Американския колеж в София.

Тя е на 35 години, живее в Бруклин и е най-известната българка в Туитър. Казва се Мария Попова и е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG